Πολιτική

31/05/2012 - 15:11

Διευκρινήσεις B.Τεντόμα για το θέμα των ταξί και τις έδρες

Επειδή ίσως να υπήρξε παρερμηνεία των όσων ελέχθησαν Β. Τεντόμα στη χτεσινή συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου για τις έδρες των ταξί στα νησιά της περιφέρειάς μας και επειδή κάποιοι «καλοθελητές» έπιασαν ήδη από σήμερα το πρωί «δουλειά», θεωρούμε απαραίτητο και για αποκατάσταση της αλήθειας, να παραθέσουμε τα βασικά σημεία της θέσης της παράταξής «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», που είναι τα εξής:  
  1. Κάθε περιοχή, κάθε νησί έχει τις ιδιαιτερότητές της (π.χ. θέση λιμανιών, αεροδρομίων σε σχέση με τη πρωτεύουσα), άρα για κάθε νησί θα πρέπει να το δούμε με διαφορετικό σκεπτικό.
  2. Πρέπει σαφώς να λάβουμε την αλλαγή των δεδομένων σε σχέση με πριν 40-50 χρόνια, όπως η βελτίωση οδικού δικτύου, ο μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων Ι.Χ. σε κάθε χωριό κλπ.
  3. Μπορεί να δίνεται στις περιφέρειες η σχετική αρμοδιότητα για τα ταξί, όμως οι άλλες αρμοδιότητες, όπως η τιμολογιακή πολιτική των κομίστρων παραμένει στη κεντρική εξουσία. Έτσι κανένας δεν μας διαβεβαιώνει ότι το πλεονέκτημα για τους καταναλωτές με τη κατάργηση της διπλής ταρίφας, λόγω ενιαίας έδρας, θα υπάρχει και στο μέλλον, ή θα έχουμε μεν μονή ταρίφα παντού, αλλά μπορεί να την τιμολογήσει η πολιτεία σε πολύ ακριβότερη τιμή.
  4. Επίσης υπάρχει ερωτηματικό αν η δέσμευση των ιδιοκτητών αγοραίων ότι θα υπάρχει σε κάθε χωριό διανυκτέρευση σε καθημερινή βάση μπορεί να είναι πραγματικά και σύμφωνα με τον νόμο δεσμευτική, η στη πορεία του χρόνου θα ατονήσει και θα στερηθούν τα χωριά αυτής της δυνατότητας.
  5. Ο Καλλικράτης με το τερατούργημα του δήμου Λέσβου δεν μπορεί άκριτα να είναι οδηγός για όλες τις μελλοντικές ρυθμίσεις της κοινωνικο-οικονομικής μας ζωής, άρα και της όποιας ρύθμισης αποφασίσουμε για τις έδρες των ταξί.
  6. Η τρίτη λύση, όπως εκτέθηκε από τον κ. Γουγούλα και όπως συμπληρώθηκε από τον κ. Βογιατζή, δηλ. για την καθιέρωση περισσότερων εδρών, σε αντιστοιχία π.χ. με τους τρεις ή πέντε δήμους, που είχαν προταθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση κατά τη διαβούλευση του Καλλικράτη, ίσως είναι η προτιμότερη. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα είναι υλοποιήσιμη και από κοινού αποδεκτή.
  7. Συμφωνήσαμε με την πρόταση του κ. Περιφερειάρχη για αναβολή της τελικής απόφασης για την επόμενη Παρασκευή 8 Ιουνίου, ώστε να προσκομιστούν από τον κ. Γουγούλα συμπληρωματικά και νεώτερα στοιχεία για το θέμα.
  8. Αυτή η συμφωνία για αναβολή λήψης απόφασης, για εμάς τουλάχιστον, σημαίνει ότι θα τοποθετηθούμε τελικά μετά την γνωστοποίηση αυτών των νέων δεδομένων και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να  μας ερμηνεύει όπως τον συμφέρει (επαγγελματικά, πολιτικά, κομματικά κλπ).
  9. Σε κάθε περίπτωση η θέση μας, όπως το κάνουμε άλλωστε μέχρι σήμερα και για όλα τα θέματα που έρχονται για συζήτηση στο περιφ. συμβούλιο, θα έχει σαν μόνο κριτήριο το δημόσιο συμφέρον μακριά από τη λογική του να χαϊδεύουμε αυτιά και να προσδοκούμε μικροπαραταξιακά και μικροκομματικά οφέλη.

Από το γραφείο τύπου της περιφερειακής παράταξης

 «ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Μοιράσου το άρθρο!