Πολιτική

23/04/2018 - 16:57

Δηλώσεις - Ανακοινώσεις για τα επεισόδια στην Πλατεία Σαπφούς

yle="text-align: justify;">ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΛΕΣΒΟΥ

Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς ήρθαν να επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά, ότι η κατάσταση με το μεταναστευτικό στο νησί μας είναι εκτός ορίων.
Τα χθεσινά γεγονότα είναι απολύτως καταδικαστέα, ειδικά όταν μιλάμε για ενέργειες απέναντι σε μικρά παιδιά και οικογένειες.
Τα ακραία στοιχεία πρέπει να απομονωθούν.
Όμως το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού είναι καθολικό.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της και να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα.
Απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα, συγκεκριμένων ενεργειών για την αποσυμφόρηση του νησιού μας.
Όχι στο μέλλον, αλλά σήμερα.
Η πασαρέλα των Υπουργών που ετοιμάζεται την άλλη εβδομάδα στη Μυτιλήνη, είναι άνευ αντικειμένου και ουσίας, αν δεν λυθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των μεταναστών και προσφύγων εδώ.
Μάλιστα, στην επίσκεψη έχουν δώσει και τον τίτλο «αναπτυξιακό συνέδριο», αυτοί που προκλητικά αδρανούν για το μεταναστευτικό, αλλά και που με αποκλειστική ευθύνη τους (όπως πρόσφατα δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί) σε δύο μήνες θα καταργήσουν και τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α.
      Για τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ
Ο Γραμματέας
Παναγιώτης Μ. Χριστόφας

 


ΔΗΛΩΣΗ των α) Ευστρατίου Κύτελη, Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου 
                         β) Δημοσθένη Χατζηγιάννη, Περιφερειακού Συμβούλου 
                              και πρώην Προέδρου Περιφερειακού Συμβούλου
                         γ) Αποστόλου Αλατζά, Περιφερειακού Συμβούλου και
                             πρώην Δημάρχου Πέτρας
                         δ) Παναγιώτη Καλλονιάτη, Περιφερειακού Συμβούλου
                              και πρώην Αντινομάρχη Λέσβου

Με αφορμή τα χθεσινοβραδυνά γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για το παρόν και το μέλλον του νησιού μας για την τροπή που έχει πάρει η διαχείριση του Μεταναστευτικού ζητήματος.
Επειδή πλέον δεν υπάρχει χρόνος για άσκοπες κουβέντες και πρίν θρηνήσουμε θύματα, κάνουμε έκκληση σε όλους αυτούς που επιχείρησαν να χτίσουν τις πολιτικές του καριέρες με ατυχείς ενέργειες και δηλώσεις αλλά και σ’αυτούς που μέχρι σήμερα ακολουθούν την πλήρη απραξία, ότι ήλθε η ώρα να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε πράττοντας τα αυτονόητα να διασφαλιστεί κατ’αρχήν το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας και στην συνέχεια η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, που σήμερα τουλάχιστον κινδυνεύει να χαθεί οριστικά.
Ζητούμε επιτέλους σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προπαντός σεβασμό στην ζωή μας και στον τόπο μας.
Εδώ και τώρα: α) Αμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας, εφαρμόζοντας την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών προς την ενδοχώρα, β) Επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για την καταγραφή, ταυτοποίηση και ολοκλήρωση των διαδικασιών ασύλου, γ) Απέλαση των παράτυπων μεταναστών, δ) Αποτροπή και φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι έχοντας απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών, ότι δεν προτιθέμεθα να παραιτηθούμε από τις θεσμικές μας υποχρεώσεις απέναντι στους συμπολίτες μας και τα παιδιά μας.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου

Λευτεριά στον λαό, θάνατος στον φασισμό»
Η ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα πρωτοφανή επεισόδια, που σημειώθηκαν χτες το βράδυ στην πλατεία Σαπφούς εναντίον των προσφύγων, από τις φασιστικές συμμορίες του νησιού με την ανοχή της αστυνομίας και της κυβέρνησης. 
Η ‘’προετοιμασία’’ των επεισοδίων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες όταν πρόσφυγες ξεκίνησαν απ το κολαστήριο της Μόριας και διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν και για τον εγκλωβισμό τους στο νησί, παρέμειναν μέχρι και χτες το βράδυ στην πλατεία. Όλες αυτές τις μέρες οι φωνές πλήθαιναν από τον κόσμο εκείνο που τον ενοχλούσε η κατάσταση στην πλατεία. Οι μηνύσεις και οι απειλές που πραγματοποιήθηκαν από την δημοτική αρχή του Σ. Γαληνού - υπό την καθοδήγηση του βουλευτή της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου -  δια των αντιδημάρχων Τ. Βέρρου και Γ. Κατζανού, λειτούργησαν ως εφαλτήριο, ώστε να νομιμοποιηθούν οι εγκληματικές χθεσινοβραδινές ενέργειες. Τα γεγονότα δείχνουν ότι υπήρχε καλά οργανωμένο σχέδιο, με την δράση της αστυνομίας για την εκκένωση της πλατείας να γίνεται με κυβερνητική εντολή, αξιοποιώντας την δράση των ακροδεξιών στοιχείων.
25 άτομα από πρόσφυγες και αλληλέγγυους οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, ναυτικές φωτοβολίδες, κροτίδες, πέτρες, μπουκάλια με νερό εκσφενδονίστηκαν  εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι σχημάτισαν κυκλικές ανθρώπινες αλυσίδες, προκειμένου να προστατεύσουν γυναίκες και παιδιά. Η πλατεία θύμιζε πεδίο μάχης με κάδους σε παρακείμενους δρόμους να καίγονται, με ρίψη δακρυγόνων, με οδοφράγματα να στήνονται από τις αστυνομικές δυνάμεις και με ιαχές όπως ‘’κάψτε τους ζωντανούς’’ να ακούγονται. Ακολούθησαν προσαγωγές 130  προσφυγών και αλληλέγγυων που είχαν παραμείνει στην πλατεία. Τονίζουμε πως η Αστυνομική Δ/ση Λέσβου δεν προέβη στη σύλληψη κανενός από τους  φασίστες που μπροστά στα μάτια των δεκάδων οργάνων της έβριζαν, προκαλούσαν  και επιτίθονταν στους πρόσφυγες.  
Προπηλακισμοί απ’ τις φασιστικές συμμορίες υπήρξαν και εναντίον δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα. 
Η E.E των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των «φραχτών» και της ισλαμοφοβίας δυνάμωσε την ακροδεξιά και τους φασίστες και τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά.
Η T.E. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καταδικάζει την στάση της Δημοτικής Αρχής του Σ. Γαληνού, της ΝΟΔΕ Λέσβου, της ‘’Πατριωτικής Κίνησης’’, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της Αστυνομικής Δ/σης Λέσβου ως συνυπεύθυνους για την εγκληματική τροπή των γεγονότων καθώς και για τον τραυματισμό των ατόμων που οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο.
Καλούμε το λαό του νησιού να συνεχίσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, να απομονώσει τις ρατσιστικές και φασιστικές φωνές, παράλληλα με τους αγώνες για τα δικαιώματά του.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν τρομοκρατείται από τις επιθέσεις των φασιστών. Με κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών παλεύουμε για να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά. Να τους δοθούν τώρα έγγραφα για να ταξιδέψουν, να υποβάλουν ελεύθερα αίτημα ασύλου στις χώρες προορισμού τους, να καταργηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά μας σε φυλακές, να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ και η Frontex από το Αιγαίο.
Χαιρετίζουμε όλους και όλες όσοι βρέθηκαν χθες το βράδυ στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους,  εναντίον του φασισμού και του ρατσισμού.
Απαιτούμε την άμεση ελευθέρωση όλων όσοι έχουν προσαχθεί.

                                                                                                 Μυτιλήνη 23/4/2018
Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΛΕΣΒΟΥ


Με αφορμή τα γεγονότα της 22ας Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Μυτιλήνης έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε μια σύγχρονη και οργανωμένη κοινωνία. Βιώνουν τη διαχρονική αδιαφορία της Κυβέρνησης και την αδυναμία της αυτοδιοίκησης να αποκαταστήσουν την τάξη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Η συνεχιζόμενη αυτή απραξία όχι μόνο γεννά στους πολίτες την ανάγκη να “πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους” αλλά δημιουργεί πρόσφορο έδαφος ώστε να ακούγονται και  ακραίες φωνές.
Από το 2015 ως σήμερα δεν υπήρξε ένα συγκροτημένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος παρά μόνο πολιτικές που άφησαν τη χώρα ανοχύρωτη και τους πολίτες απροστάτευτους.
Η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδείχθηκε καταστροφική τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τους εγκλωβισμένους μετανάστες στο νησί μας.
Μόνη λύση πλέον είναι η άμεση αποσυμφόρηση”.


Αγλαΐα Κυρίτση - "Βόρειο Αιγαίο ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ"

 

Τα χτεσινοβραδινά γεγονότα στη Λέσβο, τα οποία οργανώθηκαν από παρακρατικές – ακροδεξιές ομάδες που επιτέθηκαν στους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς, προσθέτουν μια ακόμη εξαιρετικά επικίνδυνη ψηφίδα σε ένα παζλ που συμπληρώνεται χρόνια τώρα με ευθύνη της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, τάχα εταίρων, που έχουν επιλέξει ένα συγκεκριμένο ρόλο για τη χώρα μας και πρωτίστως των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη, που έχουν μετατρέψει για μια ακόμα φορά την ευρύτερη περιοχή μας σε θέατρο νέων αναμετρήσεων και ανταγωνισμών.

Η Τουρκία, εντείνοντας την προκλητική και επιθετική πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μέσο πίεσης και ευθείας υλοποίησης απειλών απέναντι στη χώρα μας.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν μπορεί να στέκεται ως θεατής και σχολιαστής, για μιαν ακόμη φορά, απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Οφείλουμε, οφείλετε ως περιφερειακή Αρχή, έστω και τώρα, να προωθήσετε πολιτικές, να πιέσετε για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της έκρυθμης κατάστασης που λειτουργεί ως ωρολογιακή βόμβα πρωτίστως στα νησιά μας, αλλά και γενικότερα στην περιοχή μας.

Ειδικά ενόψει της κυβερνητικής φιέστας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τις επόμενες μέρες -η οποία ειρήσθω εν παρόδω αν και έχει ανακοινωθεί από τα ΜΜΕ ουδέποτε μας γνωστοποιήθηκε επισήμως- θα πρέπει με ομόφωνη απόφαση του επικείμενου Π.Σ., στις 26/4/2018, το προσφυγικό να είναι από τα κεντρικά θέματα που θα συζητηθούν.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να αποδεχτούμε, να αποδεχτείτε για άλλη μια φορά, τα όμορφα λόγια για «φιλοξενία και ανθρωπισμό», αλλά και τις υποσχέσεις για ανάπτυξη που θα ειπωθούν από τα στόματα των αποκλειστικά υπεύθυνων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Τα όμορφα λόγια και το... χτύπημα στην πλάτη αυτών που καταδίκασαν τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου στη φτώχεια και την απομόνωση, αυτών που αποδέχτηκαν τα νησιά μας να μετατραπούν σε αποθήκες απελπισμένων ψυχών για χιλιάδες ανθρώπους που διώκονται εξαιτίας των πολέμων στους οποίους με χαρά συμμετέχει και η... πολιτισμένη Ευρώπη, είναι κυνική κοροϊδία και πρόκληση για τους νησιώτες.


Σχόλιο του Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου για τα χθεσινά γεγονότα

Τα όσα συνέβησαν χτες στη Μυτιλήνη αποδεικνύουν πόσο αδιέξοδη και επικίνδυνη μαζί είναι η αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποδέχεται την άθλια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την πολιτική της Ευρώπης-Φρούριο.
Η κυβέρνηση επιμένει σήμερα στην πολιτική του εγκλεισμού σε άθλιες συνθήκες των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Εφαρμόζοντας τις προβλέψεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και της πολιτικής των απελάσεων μετατρέπει τα hot-spots ουσιαστικά σε κέντρα κράτησης που παραβιάζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και προσβάλλουν την αξιοπρέπειά τους, ιδίως από τη στιγμή που έχει ξεπεραστεί η όποια δυνατότητά τους να στεγάσουν ανθρώπους.
Επιπλέον το δράμα των προσφύγων και των μεταναστών, μετά την υπογραφή της απάνθρωπης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και του επακόλουθου εγκλωβισμού τους στο νησί μας, η οικονομική κρίση και τα αδιέξοδα που αυτή δημιουργεί, αποτέλεσαν στον τόπο μας άριστο υπόστρωμα για την επανεμφάνιση σκοταδιστικών αντιλήψεων.
Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής σε συνεργασία και συντονισμό με ακροδεξιούς κύκλους και παραδημοσιογραφικά κέντρα επιχειρούν να βγουν στο προσκήνιο και να σπείρουν το μίσος και τη διχόνοια στο νησί μας.

Και όλα αυτά, την ώρα που μισθοί και συντάξεις κόβονται, τα σχολειά δεν έχουν εκπαιδευτικούς και κλινικές στο νοσοκομείο έχουν κλείσει. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού για το ποιος φέρνει τη κρίση, ποιος φέρνει τουρισμό χωρίς απασχόληση και με μαύρη και απλήρωτη εργασία, ποιος κλέβει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ποιος φταίει για την ανεργία. Τα κάθε λογής φασιστοειδή στοχοποϊούν τους πρόσφυγες για να την βγάλουν καθαρή, οι Τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοκαρχαρίες, για να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους παρά τη κρίση. Φοράνε τον μανδύα του πατριώτη και στήνουν προβοκάτσιες για να ρίξουν στάχτη στα μάτια. Χύνουν ρατσιστικό δηλητήριο κατά των προσφύγων για να αποπροσανατολίσουν από τους πραγματικούς υπεύθυνους για την φτώχεια και την εξαθλίωση.
Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν για το ποιος φταίει για την κατάσταση. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να σώσουμε τις δουλειές και τις συντάξεις μας από τις περικοπές των μνημονίων και τα κλεισίματα επιχειρήσεων.
Γνωρίζουμε καλά ότι αυτοί που επιχειρούν άλλοτε με το μανδύα του «πατριώτη» άλλοτε του «ισλαμοφοβικού» να σπείρουν το μίσος και το φανατισμό έχουν συχνά και άλλα κίνητρα. Θέλουν απλά την «ιδιοκτησία» της πατρίδας για να εξασφαλίσουν οικονομικές απολαβές. Ποια ήταν η πατριωτική τους θέση στο ξεπούλημα λιμανιών, αεροδρομίων, νερού ,ενέργειας και όλων των υποδομών της χώρας , πότε κάλεσαν σε κινητοποίηση για αυτά; Πόσες πορείες έκαναν όταν απολύονταν εκπαιδευτικοί , σχολικοί φύλακες, δημοτικοί υπάλληλοι ,όταν έκλειναν την ΕΡΤ; Πως μπορεί να είναι πατριώτες οι γνωστοί οπαδοί της Χούντας που παρέδωσε τη μισή Κύπρο στους Τούρκους και των ταγμάτων ασφαλείας που συνεργάστηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής;
Οι πολίτες της Λέσβου δεν πρέπει να επιτρέψουν  οι ιδέες αυτές να εισχωρήσουν στην κοινωνία και στα σχολεία, με τη μία ή την άλλη μορφή και να δηλητηριάσουν τις ψυχές των παιδιών. Ο σεβασμός στις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας- που σήμερα διακυβεύεται - κατακτιέται μόνο με διαρκή επαγρύπνηση όλων μας.

Προφανώς όμως η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ρατσισμού-φασισμού, περνά μέσα από την αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία γεννά αποκλεισμούς, φτώχεια και ανασφάλεια, φαινόμενα που επιτείνονται όσο εφαρμόζονται στην κοινωνία
Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Λέσβου να απομονώσουν τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και τα υπόλοιπα ακροδεξιά στοιχεία, να δώσουμε τη μάχη για να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα Hotspot, να πάρουν έγγραφα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Η Λέσβος έγινε παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και δεν θα επιτρέψουμε σε μια χούφτα νοσταλγών του Χίτλερ να την μετατρέψουν σε ορμητήριο για ρατσιστικές επιθέσεις. Η Λέσβος είναι και θα μείνει νησί αντιφασιστικό, νησί αλληλεγγύης στους πρόσφυγες!
Η Πολιτική Επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας Λέσβου καλεί την Εισαγγελία Μυτιλήνης να παρέμβει ώστε να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες των χθεσινών δολοφονικών επιθέσεων εναντίον ανυπεράσπιστων προσφύγων.
Από το Γραφείο Τύπου

 


Σταμάτης  Μαλέλης
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αγαίου

Το τεράστιο πρόβλημα και η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο και στα άλλα νησιά μας, πρέπει να λυθεί άμεσα. Να σταματήσει ΤΏΡΑ η ταλαιπωρία των κατοίκων και των προσφύγων.
Μια είναι η λύση. Να μετακινηθούν όλοι οι μετανάστες- πρόσφυγες, όπως και οι ίδιοι επιθυμούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Δεν μπορεί πλέον η κυβέρνηση και η Πολιτεία να κλείνει τα μάτια ούτε να κρύβεται από το πρόβλημα.
Τα καθησυχαστικά λόγια των Αρχών και της κυβέρνησης, τα  “ανθρωπιστικά” νανουρίσματα δεν μπορούν να έχουν θέση σε αυτό που βιώνουν χρόνια τώρα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Ας πάψει ο ρόλος σχολιαστή των εκλεγμένων αρχών και ας περάσουμε στην πράξη.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν τα απαράδεκτα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Μυτιλήνη. Με συντεταγμένο τρόπο συμμορία ακροδεξιών στοιχείων για πολλές ώρες πραγματοποίησε ένα πρωτόγνωρο πογκρόμ σε πρόσφυγες και μετανάστες που με τις οικογένειες τους είχαν συγκεντρωθεί στην πλ. Σαπφούς για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια αλλά και την καθυστέρηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και αλληλέγγυους πολίτες που έσπευσαν να τους συμπαρασταθούν.

Η μακρά περίοδος αναμονής, σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες, συγκροτούν ένα μείγμα που είναι έτοιμο να εκραγεί. Δεν είναι δυνατόν 3 χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης και ενώ έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να αντιμετωπίζουμε τέτοιες συνθήκες στη Μόρια, που αντικειμενικά αδυνατεί να φιλοξενήσει τους χιλιάδες των προσφύγων. Η παρατεταμένη ένταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση και την τοπική κοινωνία, καθώς ζει καταστάσεις που αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων εξαπολύοντας πογκρόμ εναντίον προσφύγων, ως αυτόκλητοι προστάτες της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι ως πολίτες, ως κοινωνία, να απομονώσουμε τα κέντρα που πυροδοτούν ρατσιστικές αντιδράσεις, κρατώντας ζωντανά τα κάστρα αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε τα απαράδεκτα επεισόδια ρατσιστικής βίας και καλούμε την Κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία να συνεργαστούν για

· τη αποσυμφόρηση των νησιών, με την μεταφορά προσφύγων σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, αίροντας τον γεωγραφικό περιορισμό σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ

· τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας,

· την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου καθώς και

· τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών των ρατσιστικών επιθέσεων για την επαναφορά της κοινωνικής ειρήνης και του αισθήματος ασφάλειας στις κοινωνίες των νησιών μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για το προσφυγικό και στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη και Πέμπτη 25-26/4 θα επισκεφτεί για μια ακόμη φορά τη Λέσβο η συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων, ευρωβουλευτής Σκα Κέλλερ όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόρια καθώς και συναντήσεις με το Δήμαρχο Λέσβου, πρόσφυγες, εθελοντές και φορείς.


ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

-     Καταδικάζουμε το ρατσιστικό πογκρόμ στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

-     Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης-αστυνομίας-δημοτικής αρχής

Καταδικάζουμε την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών, που ανάμεσά τους υπήρχαν μικρά παιδιά και γυναίκες, στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη το βράδυ της Κυριακής 22 Απρίλη. Με φωτοβολίδες, κροτίδες και πέτρες έστησαν κανονικό πογκρόμ κατά ανυπεράσπιστων οικογενειών, που έφυγαν από τις χώρες τους για να γλυτώσουν από τις βόμβες για να βρεθούν υπό τα πυρά των ακροδεξιών στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε η επίθεση, με τη ρίψη ναυτικών φωτοβολίδων και άλλων επικίνδυνων υλικών, φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη, με την ανοχή της αστυνομίας. Ο ξυλοδαρμός και ο τραυματισμός προσφύγων δείχνει την αγριότητα κατά απροστάτευτων ανθρώπων και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα εάν επιδίωκαν να υπάρξουν ακόμα και νεκροί.

Η επίθεση ξεκίνησε μετά την συγκέντρωση στην οποία καλούσαν ακροδεξιές κινήσεις για υποδοχή στο στρατιωτικό άγημα υποστολής της σημαίας που πραγματοποιείται στο κέντρο της πόλης κάθε Κυριακή, αποκαλύπτοντας πως το εθνικιστικό κλίμα τρέφει το ρατσισμό και το φασισμό.

Προκλητική η ανοχή της αστυνομίας, που φανερώνεται από το γεγονός πως ολοκληρώθηκε μια νύχτα άγριων επιθέσεων χωρίς να γίνει ούτε μία σύλληψη ακροδεξιού τραμπούκου, ενώ τουλάχιστον 5 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι. Αντίθετα, η ΕΛΑΣ έσπευσε τα ξημερώματα της Δευτέρας να απομακρύνει βίαια τους πρόσφυγες και μετανάστες από την πλατεία Σαπφούς, όπου πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία (δικαιώνοντας έτσι το αίτημα των ρατσιστών για εκκαθάριση του χώρου), προχωρώντας μάλιστα στην προσαγωγή 130 μεταναστών αλλά και αλληλέγγυων αγωνιστών, οι οποίοι κρατούνται μέχρι αυτή την ώρα από την αστυνομία.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέσω της εφαρμογής της απαράδεκτης και ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (hot spot), στην ουσιαστική αναίρεση του δικαιώματος στο άσυλο και στην κατάργηση του δικαιώματος να ταξιδέψουν σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούν, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ανοικτή φυλακή προσφύγων.

Ταυτόχρονα, η ένταξη της κυβέρνησης στον επιθετικό άξονα των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, η στήριξη των βομβαρδισμών στη Συρία συμβάλλει στη δημιουργία νέων προσφυγικών κυμάτων, ενώ η ανάπτυξη ενός ευρύτερου κλίματος πολεμοκαπηλείας, πολεμικής προετοιμασίας και ανταγωνισμού με την Τουρκία ενισχύει την ακροδεξιά παρέμβαση.

Τεράστιες ευθύνες φέρουν και η δημοτική αρχή, η διοίκηση της περιφέρειας, τα τοπικά στελέχη της ΝΔ, επιμελητήρια, καθώς και διάφοροι παράγοντες και ΜΜΕ του νησιού, που εδώ και καιρό σιγοντάρουν ρατσιστικές λογικές και ανάβουν πράσινο φως στους ακροδεξιούς τραμπούκους.

Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια μαχόμενη Αριστερά και ένα εργατικό-λαϊκό κίνημα που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, θα υψώνει τις σημαίες της υπεράσπισης προσφύγων και μεταναστών ως τμημάτων της εργατικής τάξης, της διεθνιστικής αλληλεγγύης και της αντιπολεμικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντικαπιταλιστικής πάλης.

Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τους νέους που βρέθηκαν στο πλευρό της προσφυγιάς και ύψωσαν το ανάστημά τους στο τέρας του ρατσισμού και του φασισμού, που για μια ακόμα φορά θα ηττηθεί.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων προσφύγων και αλληλέγγυων και την παραδειγματική τιμωρία των τραμπούκων που επιτέθηκαν στους πρόσφυγες.

 

Γραφείο Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση,

23/4/2018


 Εργατικό Κέντρο Λέσβου

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταδικάζει την οργανωμένη επίθεση ακροδεξιών – φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών στην Πλατεία Σαπφούς. Ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύτηκε, αλλά και εξελίχθηκε η επίθεση φανερώνει ότι ήταν προσχεδιασμένη, ότι είχε συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Αξιοποιώντας το κάλεσμα που είχε προηγηθεί για συλλαλητήριο υπέρ της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατιούνται άδικα στις φυλακές της Τουρκίας, οι ακροδεξιές – φασιστικές ομάδες έδρασαν, βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο βίας και επίθεσής τους κατά των προσφύγων – μεταναστών.

Για άλλη μια φορά βέβαια η πολιτική της Κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν την κύρια ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί μας, αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, την «έβγαλε καθαρή» αφού ούτε λόγος δεν γίνεται για αυτούς που γεννούν και εντείνουν τα προβλήματα. Ο διπλός εγκλωβισμός και οι άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι επιλογή τους αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών που γεννούν προσφυγιά. Οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ε.Ε, που συμμετέχει ενεργά και η χώρα μας στους σχεδιασμούς τους, εντείνουν την επιθετικότητα τους, λεηλατούν και ξεριζώνουν τους λαούς με στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων τους.
Η κυβέρνηση όμως έχει ευθύνες και απέναντι στους κατοίκους του νησιού, αφού παρά τις όποιες υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς, δεν έχει λάβει στην ουσία κανένα μέτρο για την προστασία των κατοίκων γύρω από τα hot spots και για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους φορείς να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη δράση των ακροδεξιών – φασιστικών ομάδων που καλλιεργούν το μίσος και το ρατσισμό. Αποκρύπτουν εσκεμμένα από τον λαό τις πραγματικές αιτίες που γεννούν το πρόβλημα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν και να φανούν σαν αντισυστημικοί ενώ στην ουσία είναι άξιοι υποστηρικτές της πολιτικής αυτής που ματώνει τους λαούς, που γεννά φτώχεια και προσφυγιά.

Η διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λέσβου καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να απαιτήσουν τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων, για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.
Να δυναμώσουν την πάλη κόντρα στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, για τον οριστικό απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και συνολικά από τη χώρα μας.
Να μην επιτρέψουν να αναπτυχθούν αντιλήψεις μίσους και ρατσισμού στο λαό, αντιθέτως να ενταθεί η αλληλεγγύη, να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. 


                                                            Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


 

Μοιράσου το άρθρο!