Πολιτική

03/10/2013 - 12:51

ΔΗΜΑΡ Λέσβου: να μην ριζώσει στο νησί μας ο ρατσιμός και η βία

Τ

α μέλη και οι φίλοι της Δημοκρατικής Αριστεράς Λέσβου συναντήθηκαν τη Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στα νέα γραφεία του κόμματος και συζήτησαν τις πρόσφατες ραγδαίες και ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή.

Πιο συγκεριμένα:

  • Εκφράστηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη δίωξη των ηγετικών στελεχών της ΧΑ που δεν έγινε με βάση την ιδεολογία τους αλλά για μια μακρά σειρά ποινικά κολάσιμων πράξεων (σύσταση συμμορίας, δολοφονίες, εκβιασμοί, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κλπ) βάζοντας τέλος στην ψευδή εικόνα που είχε δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία περί δήθεν «τάξεως και ηθικής» παρουσιάζοντας ένα ανύπαρκτο κοινωνικό πρόσωπο.
  • Εκφράστηκε η απορία – που εκφράζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αλλά και το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ και των ξένων κυβερνήσεων- πως όλα αυτά τα αδικήματα αλλά και η συνεργασία με στελέχη των σωμάτων ασφαλείας βγήκαν στην επιφάνεια μόνο μετά τη στυγερή δολοφονία του Π.Φύσσα, ενώ φαίνεται ότι ήταν γνωστά στις διωκτικές αρχές, στη δικαιοσύνη, στην ευρύτερη διοίκηση (Συνήγορος του Πολίτη) και στη Κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό.
  • Εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για τον τρόπο χειρίστηκε μέχρι σήμερα (και ειδικά μετά το 2009) η πολιτική ηγεσία της ΝΔ τα θέματα που σχετίζονται με το θεματολόγιο της Χρυσής Αυγής όπως αυτά της ιθαγένειας, του μεταναστευτικού, του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, της λειτουργίας του κράτους, των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και στην ισχυροποίηση των θεσμών. Την ίδια στιγμή από το στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού και από πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ με δημόσιες δηλώσεις τους η ΧΑ είχε χαρακτηριστεί «ως εν δυνάμει εταίρος» και λιγότερο επικίνδυνη για τη δημοκρατία απ’ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (πχ. θέσεις όπως αυτές «των δύο άκρων» ή του «δημοκρατικού τόξου») νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό τη δράση της.
  • Εκφράστηκε η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού που προσπαθεί εδώ και μήνες και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα να εμφανίσει τον εαυτό του και τη ΝΔ ευρύτερα ως τον μόνο πόλο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας για να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη.  Είναι γνωστό ότι ο πολιτικός λόγος που εκφέρει η ΝΔ, η οικονομική και κοινωνική πολιτική που ασκεί, αλλά και τα πρόσωπα που εμπλέκονται ακόμη και σήμερα στην άσκηση της εξουσίας ενώ έχουν ευθύνες στην ανάπτυξη της κρίσης, είναι αυτά που «τροφοδότησαν» εκλογικά τη ΧΑ. Παράλληλα εκφράστηκε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζονται δεν αντιμετωπίζονται οι ρίζες των προβλημάτων που δυναστεύουν την κοινωνία συμβάλλοντας στην ενίσχυση της Χρυσής Αυγής και σχετίζονται με τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, την οικονομική κρίση, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και το μεταναστευτικό . 

Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί τον Λεσβιακό λαό με τη μακρά δημοκρατική παράδοση (α) να μην επιτρέψει να ριζώσουν στο νησί –και ειδικά στους νέους - ο ρατσισμός, ο ναζισμός και η χρήση βίας ως εργαλείου αντιμετώπισης προβλημάτων που αδυνατεί να λύσει το πολιτικό σύστημα και (β) να προχωρήσει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση που έχει ανάγκη η χώρα και ο τόπος μας στην εξεύρεση ενός ελάχιστου κοινού παρανομαστή συνεννόησης των δημοκρατικών δυνάμεων σε βασικά θέματα (πχ. σεβασμό στη νομιμότητα, ισχυροποίηση θεσμών, αλλαγή οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, αλλαγή στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα, πάταξη διαφθοράς). Μια συνεννόηση που θα επιτρέψει με συντεταγμένη δράση  την έξοδο της κοινωνίας μας από τη πρωτοφανή κοινωνικο-οικονομική κρίση και κρίση αξιών που την μαστίζει.

Μοιράσου το άρθρο!