Πολιτική

09/11/2012 - 17:35

Δήμαρχος και εργαζόμενοι εκπέμπουν sos για τη λειτουργία του Δήμου

Δήμαρχος και εργαζόμενοι εκπέμπουν sos για τη λειτουργία του Δήμου

Δήμαρχος και εργαζόμενοι εκπέμπουν sos για τη λειτουργία του Δήμου

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Λέσβου, σε σύσκεψη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Γιάννη Τσαμπάνη και συζήτησαν αναλυτικά για τις εξωντοτικές συνέπειες του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τους εργαζόμενους, καθώς και για τον κίνδυνο παράλυσης της λειτουργίας των Δήμων που οδηγούνται σε υπολειτουργία και οριστικό κλείσιμο, αλλά και για τον κίνδυνο απολύσεων σημαντικού αριθμού εργαζομένων.

Σε ο,τι αφορά στην περίπτωση του Δήμου Λέσβου, ο κ. Βουνάτσος, τόνισε ότι κατ’ επανάληψη στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τοποθετούμενος δημόσια, έγκαιρα προειδοποίησε τους πάντες, κατ’ εξοχήν την Κυβέρνηση και τους Βουλευτές, καθ΄όλη την προηγούμενη διετία, για το τι θα συμβεί στο νησί μας. Επομένως, δεν υπάρχει άλλοθι για κανέναν. Η υφιστάμενη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου δεν επαρκεί ούτε για τη στοιχειώδη λειτουργία του μεγαλύτερου Δήμου της Επικράτειας, όπως το νησί μας. Συνεπώς, όχι μόνο δε μπορούν να γίνουν απολύσεις, αλλά απεναντίας στην περίπτωση που θα υπάρξει απομάκρυνση προσωπικού, από άλλες υπηρεσίες, θα πρέπει να ενισχυθεί ο Δήμος Λέσβου, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.   

Εξήγησε επίσης στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε προχθές το βράδυ, περικόπτονται ακόμη περισσότερο οι μικρές αποζημιώσεις των Δημοτικών Συμβούλων για τις μετακινήσεις τους στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στο ήμισυ, και οι αποζημιώσεις των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, των Δημάρχων, των Αντιδημάρχων κλπ. Περιορίζονται σε 8 επί συνόλου 13 Αντιδήμαρχοι, οι δικαιούμενοι αυτής της μικρής αποζημίωσης και οι αποδοχές των εργαζομένων γενικότερα. Ήδη, για τη λειτουργία του Δήμου Λέσβου για το 5μηνο Ιουλίου – Νοεμβρίου 2012, η Κυβέρνηση παρά τη Συνταγματική της υποχρέωση να καλύπτει στο ακέραιο τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που ανέρχεται στο ποσό του 1εκατομμυρίου 206 χιλιάδων Ευρώ, στέλνει μόνο 780.000 Ευρώ, στερώντας τα χρήματα αυτά από την προσφορά υπηρεσιών και δράσεων αναγκαίων πχ. για την εκτέλεση έργων όπως αγροτική οδοποιία, αποκατάσταση βλαβών στους δρόμους των χωριών, των κωμοπόλεων και της πρωτεύουσας, ενίσχυση Νομικών του Προσώπων, για δράσεις υπέρ των πολιτών, πέραν του κληρονομημένου χρέους των 35 εκατ. Ευρώ.

Παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ο Δήμαρχος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Κώστα Ασκούνη και ζήτησε πληροφόρηση για όλα αυτά, προς τον οποίο δήλωσε τη ριζική αντίθεσή του για τις παραπάνω ρυθμίσεις, για λόγους που προαναφέρθηκαν. Ζήτησε, παράλληλα, τις θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. επειδή ως μείζον ζήτημα αφορά στο σύνολο των Δήμων της Επικράτειας, σε διάφορους βαθμούς έντασης.

Ο κ. Ασκούνης απάντησε ότι υπάρχει γενικότερη σύγχυση από τον ψηφισθέντα νόμο, λόγος για τον οποίο σήμερα θα εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος, όπως τον ενημέρωσε προφορικά ο κ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Στεφάνου, η οποία καθορίζει ακριβώς το τι τελικά ισχύει, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες.

Τέλος, ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε τα μέλη του Προεδρείου των εργαζομένων ότι όντας ριζικά αντίθετος προς τις ως άνω ρυθμίσεις, θα φέρει το θέμα αυτό προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ληφθεί σχετική απόφαση. Τα ίδια ακριβώς είπε και προς τους συγκεντρωμένους υπαλλήλους του Δήμου, στην είσοδο του Δημάρχου.              

Μοιράσου το άρθρο!