Πολιτική

17/10/2020 - 17:12

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ είναι εκτεθειμένος, γίνεται προεργασία για νέα δομή

Έναν και πλέον μήνα μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το hot spot της Μόριας η κατάσταση στη Μυτιλήνη όσον αφορά τη νέα κλειστή δομή είναι πάλι σε κατάσταση αναμονής. Τι λέει ο δήμαρχος της πόλης στο Sputnik για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

«Επαναλαμβάνουμε αυτό που είπαμε εξαρχής: ότι η νέα θέση που επιλέχθηκε προσωρινά για το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είναι ακατάλληλη. Πρέπει να κλείσει άμεσα και ο κόσμος εντός του να απομακρυνθεί το συντομότερο δυνατό» δηλώνει στο Sputnik ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα δομή που θα δημιουργηθεί πρέπει να βρίσκεται σε τοποθεσία απομακρυσμένη από τον αστικό ιστό αλλά κι από κατοικημένες περιοχές. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στη Λέσβο γύρω από αυτό το θέμα παραμένει σε στάδιο διερεύνησης, όπως άλλωστε συμβαίνει πάνω από έναν χρόνο τώρα όπου έχει τεθεί το ζήτημα μιας νέας κλειστής δομής στο νησί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις 31/12 θα κλείσει η δομή στο Καρά Τεπέ, αυτή που προϋπήρχε του νέου, προσωρινού καταυλισμού και στην οποία φιλοξενούνται αποκλειστικά ευάλωτες ομάδες - ασυνόδευτα ανήλικα, οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά και λοιπά.

Μέχρι πρότινος, αυτή η δομή φιλοξενούσε 1.200 άτομα, αλλά δεδομένου ότι τελευταία απομακρύνεται κόσμος διαρκώς –πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες φεύγουν αμέσως για άλλες χώρες–, οι φιλοξενούμενοι έχουν πέσει αυτή τη στιγμή στους 800.

«Στον νέο καταυλισμό δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος, ούτε σκηνή»

Στον προσωρινό καταυλισμό, πάλι, αυτή τη στιγμή διαμένουν 7.700 άτομα. Για τον κ. Κύτελη όμως αυτή η προσωρινή θέση είναι εντελώς ακατάλληλη, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αποδείχθηκε κι από τα πρόσφατα «βουλιάγματα» του καταυλισμού στη λάσπη όταν κι έπεσαν οι πρώτες φθινοπωρινές μπόρες στο νησί. «Το έδαφος σε αυτό το σημείο είναι λασπώδες και λιμνάζει. Τον χειμώνα οι άνεμοι στο συγκεκριμένο σημείο φτάνουν και τα 10 μποφόρ. Δεν μπορεί να σταθεί ούτε άνθρωπος ούτε σκηνή. Είναι πολύ εκτεθειμένος».

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον κ. Κύτελη υπάρχει προεργασία στο νησί ως προς το πού θα δημιουργηθεί η νέα δομή. Όπως μας είπε ο δήμαρχος, κλιμάκια μηχανικών του Υπουργείου Μετανάστευσης βρίσκονται στο νησί κι εξετάζουν απομακρυσμένα σημεία από την πόλη αλλά και από κατοικημένες περιοχές για να υποδείξουν διάφορες θέσεις στις οποίες θα μπορούσε να δημιουργηθεί η δομή. Στη συνέχεια, αυτές οι προτάσεις θα τεθούν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπαίνουν σε αυτή τη δομή είναι σύμφωνα με τον κ. Κύτελη ανάμεσα στους 2.500 με 3.000, νούμερο που, κατά τον δήμαρχο, βρίσκει σύμφωνο και το Υπουργείο Μετανάστευσης.

Στην κομβική ερώτηση, τώρα, του πώς θα αντιδράσει ο κόσμος στη δημιουργία της νέας δομής, δεδομένου ότι η προηγούμενη απόπειρα κλειστής δομής στην Καράβα οδήγησε πέρυσι σε επεισόδια, μετάβαση των ΜΑΤ στη Λέσβο για να τα ελέγξουν αλλά κι έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, ο κ. Κύτελης απάντησε πως οι κάτοικοι είναι πια ώριμοι στο να δεχτούν μια ελεγχόμενη, κλειστή δομή αν αυτή είναι σε κατάλληλο σημείο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι δεν επιθυμούν για κανένα λόγο τη νέα δομή εντός ορίων του αστικού ιστού. «Όλα εξαρτώνται από τη θέση που θα επιλεγεί» κατέληξε ο ίδιος.

 

Πηγή 

https://sputniknews.gr/ Δήμητρα Τριανταφύλλου

Μοιράσου το άρθρο!