Πολιτική

04/05/2012 - 18:14

Δημοκρατική Αριστερά:Απολογισμός της προεκλογικής περιόδου από το Γιάννη Σπιλάνη

yle="text-align:justify;">Τις λίγες ημέρες που είχαμε στη διάθεση μας κατά τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου επισκεφθήκαμε όλα τα χωριά των νησιών στη προσπάθεια να φτάσουν οι θέσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στα χέρια και του τελευταίου πολίτη. Από την επαφή μας με τους πολίτες της Λέσβου και της Λήμνου εισπράξαμε την θετική ανταπόκριση του κόσμου όχι μόνο για το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη αλλά και για τις θέσεις του κόμματος πάνω στα θέματα που βασανίζουν γενικά τη χώρα αλλά και ιδιαίτερα τα νησιά μας.  Εισπράξαμε την ζεστή ευχή για καλή επιτυχία, αλλά ακούσαμε και τις κατάρες για όσους έφεραν την κοινωνία μας σ’αυτή τη κατάσταση και σήμερα δεν τολμούν να εμφανιστούν στα καφενεία και στους δρόμους, αλλά προτιμούν την ασφαλή προβολή μέσα από τις εφημερίδες, τα φυλλάδια και τη τηλεόραση. Αλλωστε «λεφτά υπάρχουν» ….. αλλά για ορισμένα πρόσωπα και σκοπούς.

Υπάρχει και περισσή υποκρισία από τα κόμματα του δικομματισμού αλλά και από τις παραφυάδες τους:

-          Οι μεν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας λένε ότι «μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε». Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά τι κατάφεραν. Μας λένε «ότι θα τα αλλάξουμε όλα». Και είδαμε ότι φρόντισαν τη τελευταία στιγμή να αλλάξουν τους όρους αποπληρωμής των δανείων για τα κόμματα τους, αλλά όχι εκείνα των πολιτών. Τώρα παραμονές εκλογών «τάζουν» παροχές κάθε είδους, όπως έκαναν μέχρι χθες, μέτρα που μας έφεραν εδώ. Ξέρουμε πλέον πολύ καλά ότι δεν θέλουν να αλλάξουν το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος που τους συντηρεί στην εξουσία.

-          Οι δε, Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΔΗΣΥ και Κοινωνική Συμμαχία  αφού «άρμεξαν για καλά την αγελάδα της εξουσίας» για δεκαετίας, τώρα …… έπαθαν «εθνική αξιοπρέπεια» και βγήκαν στο «αντάρτικο». 

Υπάρχει περισσό θράσος όταν τα κόμματα της χρεοκοπίας επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, ώστε οι πολίτες να τα ξαναψηφίσουν. Ο καθένας από μας γνωρίζει τι σημαίνει η «διακυβέρνηση» από τα δυό μεγάλα κόμματα. Ολοι γνωρίζουμε πόσο κοστίζει η δωρεάν υγεία αλλά και η δωρεάν παιδεία, τι κοστίζει η μετακίνηση με πλοίο ή με αεροπλάνο (όταν αυτά υπάρχουν όπως ξέρουν καλύτερα  οι Λημνιοί και οι Αγιο-Στρατήτες), τι σημαίνει η συναλλαγή με τις υπηρεσίες ειδικά όταν πρόκειται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης ή για την έκδοση οικοδομικής άδειας, τι σημαίνει η συναλλαγή στα ασφαλιστικά ταμεία και όχι μόνο. Ο καθένας από μας ξέρει ποιοι δεν πληρώνουν φόρους, ο καθένας βλέπει ποιοι θησαύρισαν με τα χρήματα του κράτους σε βάρος όλων μας.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ:

-          Λέει ούτε «ναι σε όλα», ούτε «όχι σε όλα». Είπε όχι στα άδικα και αναποτελεσματικά Μνημόνια, αλλά ναι στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Έχει θέσεις και πρόγραμμα και απαντήσεις για την έξοδο από τη κρίση, για την ανάπτυξη, για τα νησιά, για τον τουρισμό, για την αγροτική ανάπτυξη, για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις  στο κράτος κλπ όταν οι άλλοι απλά προσπαθούν να αγγίξουν το συναίσθημα των πολιτών είτε χαϊδεύοντας αυτιά είτε φοβίζοντας τα «άτακτα παιδιά» για την επικείμενη χρεοκοπία αν δεν τους ψηφίσουν. Να ψηφίσουν ποιους; ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που μας έφεραν στη χρεοκοπία

-          Λέει όχι στο ψευτοδίλημμα για « ψήφο διακυβέρνησης ή ψήφο διαμαρτυρίας». Εχει θέσεις για την διακυβέρνηση: πρέπει να έχει αριστερό πρόσημο, με βάση προγραμματικές συγκλίσεις, φερέγγυα πρόσωπα, αξιόπιστες πολιτικές. Οι άλλοι προτείνουν είτε «μία από τα ίδια», είτε θολά «αριστερο-δέξια» σχήματα, είτε ακόμη «για λαϊκή επανάσταση» από τη θέση της «αγωνιστικής» αντιπολίτευσης. 

-          Λέει όχι στο ψευτοδίλημμα για «λιγότερο ή περισσότερο κράτος». Λέει ναι στο αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης και όχι στους κομματικούς στρατούς, στη σπατάλη και στη διαφθορά.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ζητά τη ψήφο του ελληνικού λαού για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για να επιτευχθεί αλλαγή πολιτικών. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ με βάση τη δύναμη που θα της δώσει ο λαός θα προωθήσει μια προοδευτική διακυβέρνηση κυβέρνηση που θα έχει ως κύριους στόχους:

-          Τη παραμονή στη Ευρωζώνη και στο ευρώ

-          Τη σταδιακή απαγκίστρωση από τις ρυθμίσεις των μνημονίων που οδηγούν στη διάλυση της κοινωνίας και της οικονομίας με αναδιαπραγμάτευση

-          Την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος

-          Την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα

Για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Λέσβου

Γιάννης ΣΠΙΛΑΝΗΣ

Οικονομολόγος – Επ.Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Υποψήφιος Βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!