Πολιτική

14/12/2011 - 20:31

Δημοκρατική Συμμαχία Λέσβου για συμψηφισμό των οφειλών ΦΠΑ

Η Δημοκρατική Συμμαχία Λέσβου καλεί την κυβέρνηση να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα από τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές φορολογικές διατάξεις που υπάρχουν σήμερα. Επίσης καλεί το Υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει τις επιχειρήσεις συμψηφίζοντας τις επιστροφές του ΦΠΑ που χρωστά το κράτος στις επιχειρήσεις, με τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν οι ίδιες προς το κράτος. Αυτός είναι ένας τρόπος για να «ανασάνει η αγορά και να υπάρξει μια ελάφρυνση των επιχειρήσεων ώστε να «κινηθεί» η πραγματική οικονομία.

 

Μάλιστα για το θέμα η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με θέμα «Συμψηφισμός των οφειλών ΦΠΑ, μεταξύ επιχειρήσεων και Κράτους και πολύπλοκες γραφειοκρατικές φορολογικές διατάξεις».

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση:

«Ο συμψηφισμός των οφειλών του ΦΠΑ μεταξύ των επιχειρήσεων, κυρίως εξαγωγικών, και  του κράτους, δεν  εφαρμόζεται από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να περιμένουν αρκετούς μήνες προκειμένου να καταβληθεί η επιστροφή του ΦΠΑ, την ώρα που εκείνες καλούνται να είναι απόλυτα συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, καθώς η ύφεση βαθαίνει όλο και περισσότερο, η ρευστότητα στην αγορά εξαντλείται με αποτέλεσμα υγιείς επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό να κινδυνεύουν να κλείσουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας να χαθούν.

Επίσης, η γενικευμένη ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων και τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες αποτρέπουν κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, που θα έδιναν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στους 800.000 άνεργους του ιδιωτικού τομέα.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

 1)Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε  προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους.

2)Ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, προτίθεστε να απλοποιήσετε το φορολογικό σύστημα, καταργώντας την τήρηση των Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και να δημιουργήσετε αξιόπιστο και αδιάφθορο μηχανισμό είσπραξης των εσόδων;»

Μοιράσου το άρθρο!