Πολιτική

31/12/2015 - 07:35

Δήμος Λέσβου Vs ΔΕΥΑΛ

H εταιρεία διεκδικεί από το Δήμο 1.600.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των τόκων), χρήματα που οφείλονται από καταναλώσεις νερού σε πάρκα, σχολεία, Νομικά Πρόσωπα, παραλίες, γήπεδα κ.λπ, παρελθόντων ετών και τα οποία ποτέ δεν πληρώθηκαν και ούτε συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό του Δήμου.

Η ΔΕΥΑΛ πρέπει να εγγράψει στον προϋπολογισμό της τα χρήματα, ώστε να μπορέσει να τον ισοσκελίσει, διαφορετικά θα έχει σοβαρό πρόβλημα με το Παρατηρητήριο και πιθανόν θα κινδυνεύσει να κλείσει.

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την ίδια του την εταιρεία, τη ΔΕΥΑΛ, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Λέσβου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία τη Δευτέρα το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου.
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ βρίσκονται στα δικαστήρια, αφού η εταιρεία διεκδικεί από το Δήμο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, χρήματα που οφείλονται από καταναλώσεις νερού παρελθόντων ετών και τα οποία ποτέ δεν πληρώθηκαν.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κ. Κατσαρός, οι καταναλώσεις αυτές βεβαιωνόταν από τη ΔΕΥΑΛ και στέλνονταν κανονικά οι λογαριασμοί, για το νερό που χρησιμοποιείτο  σε πάρκα, σχολεία, Νομικά Πρόσωπα, παραλίες, γήπεδα κ.λπ. Ο Δήμος όμως, θεωρώντας προφανώς ότι δεν υπάρχει λόγος να πληρώνει την ίδια του την εταιρεία, ποτέ δεν εξόφλησε τους λογαριασμούς, ούτε καν πέρασε ποτέ τη δαπάνη για αυτούς στον προϋπολογισμό του.


Παρά ταύτα, εξήγησε ο αντιδήμαρχος, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει κάπως τα πράγματα, βεβαίωσε ορισμένες οφειλές της ΔΕΥΑΛ προς το Δήμο, που αφορούσαν το ρεύμα που καταναλώνεται στα αντλιοστάσια των χωριών. Τα χρήματα αυτά εξοφλούνται σταδιακά από τη ΔΕΥΑΛ, η οποία ζητά πλέον και από το Δήμο να κάνει το ίδιο με τις δικές του οφειλές προς την εταιρεία.


Η υπόθεση είναι αρκετά μπερδεμένη και στη διάρκεια της συζήτησης μπερδεύτηκε ακόμη περισσότερο, όταν η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και δικηγόρος Ν. Τσιριγώτη, είπε ότι δεν γίνεται να προχωρήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, αφού η γνωμοδότηση από τη δικηγόρο που προσέλαβε ο Δήμος για να ερευνήσει τη δυνατότητα αυτή, είναι αρνητική.
 
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
Απαντώντας στους ενδοιασμούς της Νίκης Τσιριγώτη, αλλά και στα ερωτήματα δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο Κ. Κατσαρός εξήγησε ότι ο λόγος που η δικηγόρος αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός, είναι το γεγονός πως ο Δήμος ποτέ δεν αναγνώρισε τις οφειλές αυτές και ούτε τους ενέγραψε στον προϋπολογισμό του. Στην ουσία δηλαδή, είναι σαν να μην υφίστανται γι' αυτόν. Απ' την άλλη, ο Κ. Κατσαρός επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή, η ΔΕΥΑΛ πρέπει να εγγράψει στον προϋπολογισμό της τα χρήματα αυτά, ώστε να μπορέσει να τον ισοσκελίσει. Σε διαφορετική περίπτωση τόνισε, η εταιρεία θα έχει σοβαρό πρόβλημα με το Παρατηρητήριο και πιθανόν θα κινδυνεύσει να κλείσει.
«Είναι χρέος όλων μας, τόνισε ο Κ. Κατσαρός, να ψηφίσουμε αυτό τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ας αφήσουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να ελέγξει τη νομιμότητα της απόφασης. Ωστόσο, θέλω να γίνει κατανοητό ότι είναι ζήτημα επιβίωσης της ΔΕΥΑΛ, να εγγράψει στον προϋπολογισμό της αυτά τα χρήματα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχει σοβαρό πρόβλημα και απειλείται ακόμη και με λουκέτο».


Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!