Πολιτική

19/05/2011 - 11:16

"Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, οι παραλήψεις να μην προδικάζουν και την εξέλιξη της πορείας της"

Με χαρά ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι αύριο Παρασκευή 20/5 συνεδριάζει επιτέλους  για πρώτη φορά (στη γειτονική Χίο έχει συνεδριάσει ήδη 2 φορές) η Επιτροπή Διαβούλευσης (ΕΔ) του Δήμου Λέσβου. Μας έγινε γνωστή επίσης η σύνθεση της ΕΔ, όπως διαμορφώθηκε από την πρόταση της δημοτικής αρχής. Η ΕΔ αποτελείται από 49 άξιους εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και οργανώσεων της Λέσβου.

Δυστυχώς όμως στον κατάλογο αυτό λάμπει διά της απουσίας του ένας εκπρόσωπος περιβαλλοντικού συλλόγου του νησιού μας, που πιστεύουμε ότι θα ήταν απαραίτητος για να ακουστεί μια διαφορετική φωνή μέσα σε αυτήν την επιτροπή. Ένας σύλλογος θα ήταν αρκετός. Θα μπορούσε να επιλεγεί ένας τοπικός σύλλογος χωριού όπως της Σκάλας Λουτρών, του Σκαλοχωρίου ή των Παμφίλων, που με την ενεργή τους δράση έχουν δείξει πώς μπορούν να κινητοποιήσουν τις τοπικές κοινωνίες σε θέματα που τους απασχολούν. Θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί ο «Ναυτίλος εν Δράσει», σύλλογος με πολλές πρωτοβουλίες σε θέματα της πόλης μας αλλά και όλου του νησιού. Ακόμα όμως και εάν ξεχνάγαμε όλους τους άλλους συλλόγους σίγουρα θα έπρεπε να εκπροσωπείται στην ΕΔ του Δήμου μας ο Υδάτινος, ένας σύλλογος που έχει πλούσια δράση και έχει στηρίξει τις προσπάθειες ανακύκλωσης που γίνονται στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, κατά το παρελθόν είχε συνεργαστεί και με το Δήμο Μυτιλήνης ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο καλύπτει το κενό που ο δήμος έπρεπε να καλύπτει για την ανακύκλωση από προγράμματα ανακύκλωσης. Ελπίζουμε ότι η δημοτική αρχή εξ αμελείας παρέβλεψε τη συμμετοχή ενός περιβαλλοντικού συλλόγου στην ΕΔ και η αβλεψία αυτή δεν υποδηλώνει τη διάθεση της απέναντι στο περιβάλλον αλλά και σε συλλόγους που κατά το παρελθόν έχουν συγκρουστεί με τις τοπικές αρχές, καυτηριάζοντας πρακτικές και δράσεις που επιβουλεύονται το περιβάλλον του νησιού μας.

 Όπως ελπίζουμε ότι από αβλεψία επίσης αποκλείστηκε από την ΕΔ και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, μια ομάδα με δεκάδες εθελοντές, που αποτελεί πρότυπο εθελοντικής δράσης με εμβέλεια όχι μόνο πανελλαδική αλλά και παγκόσμια, που μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο έσωσε την πόλη της Μυτιλήνης από μια περιβαλλοντική καταστροφή, παλεύοντας για τον περιορισμό πετρελαιοκηλίδας μέσα από το λιμάνι.

 Ο θεσμός των ΕΔ αποτελεί μια σημαντική καινοτομία του Καλλικράτη και εμείς από την πλευρά μας θα τον στηρίξουμε απόλυτα. Δυστυχώς η εκτεταμένη κακοδιοίκηση που ισχύει στην αυτοδιοίκηση, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στις αναφορές των δημόσιων ελεγκτικών οργάνων, αλλά και η καχυποψία που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, καθιστούν απαραίτητη τη λειτουργία θεσμών τους οποίους ο πολίτης να μπορεί να εμπιστεύεται και να τους αξιοποιεί προς αποκατάσταση της όποιας παρατυπίας, παρανομίας και αδικίας. Καλούμε τη δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο το θεσμό της ΕΔ, να αποκαταστήσει τις αβλεψίες στη συγκρότηση της και να καλέσει τους παραπάνω συλλόγους να συμμετέχουν σε αυτήν έστω και μόνο συμβουλευτικά.

Μιχάλης Μπάκας

Συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

ΥΓ.... Προφανώς η μη κλήση των Οικολόγων Πράσινων στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης όπως έγινε για όλα τα άλλα κόμματα, παρόλη την ενεργή και επιτυχημένη μας παρουσία στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εντάσσεται στο κύμα αβλεψίας που έχει κατακλύσει τη δημοτική λειτουργία. Παρόλαυτα εμείς δεν χάνουμε το χαμόγελο μας, θα είμαστε παρόντες καθημερινά με δράσεις και προτάσεις στην κοινωνία με λόγο θετικό και πάντα εποικοδομητικό....

Μοιράσου το άρθρο!