Πολιτική

20/07/2012 - 07:39

Δραστηριότητες της Λέσχης Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος"

yle="text-align:justify;">ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ «ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ»

1)        Παρουσίαση της έκδοσης «ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας», από το ειδικό περιοδικό «ΣΥΛΛΟΓΕΣ»

Εκτενή παρουσίαση στην έκδοση της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος»,  «ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012.Εκατό χρόνια ελευθερίας», κάνει το ειδικό συλλεκτικό περιοδικό  «Συλλογές»  στο τεύχος του  Ιουνίου.

Το μηνιαίο περιοδικό, που απευθύνεται σε συλλέκτες με ειδικές γνώσεις και ευαισθησίες,  αναφέρεται αναλυτικά στο τεύχος, απαριθμεί τα περιεχόμενά του και δίνει την εικόνα πολύ καλής και εξειδικευμένης εργασίας, σημειώνοντας την σημασία της έκδοσης με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από την ένταξη της Λέσβου στην Ελληνική Επικράτεια με πρωταγωνιστή τον στόλο του Αιγαίου και τον επικεφαλής του ναύαρχο Κουντουριώτη. 

2)        ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

Με στόχο και σκοπό την διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής Πλωμαρίου, εγκρίθηκε μέσα στα πλαίσια του προγράμματος Leader, το οποίο όπως είναι γνωστό κατευθύνει, επιβλέπει και ελέγχει η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβος (ΕΤΑΛ),  η υπαγωγή της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος»,  σε πρόγραμμα ύψους 236.000 ευρώ, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται κατά πάσαν πιθανότητα στις αρχές του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, που θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα ψηφιοποιηθεί όλο το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης της Λέσχης, που όπως είναι γνωστό περιέχει μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης του «Αναγνωστηρίου Βενιαμίν», εφημερίδες, περιοδικά, τα αρχεία της διοίκησης, που έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον, την αλληλογραφία, καθώς και το πλωμαρίτικο σπίτι που έχει δημιουργήσει και εξοπλίσει η Κλεάνθη Καρατζά.

Για την υλοποίηση του προγράμματος θα απασχοληθούν, εκτός από τα στελέχη της εταιρίας που θα αναλάβει την υλοποίησή του και Πλωμαρίτες νέοι, εξειδικευμένοι στις νέες τεχνολογίες- κομπιούτερ, σκάνερ, φωτογραφίσεις εγγράφων-, που είναι άνεργοι και μένουν μόνιμα στο Πλωμάρι ή την περιοχή του.

Από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος, το Δ.Σ.  σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, θα εκδίδει σχετική ανακοίνωση, πληροφορώντας και τα μέλη της και την κοινωνία του Πλωμαρίου, για την πορεία του έργου.

Σημειώνεται ενδεικτικά, ότι κανένα μέλος του Δ.Σ. ή συγγενικό του πρόσωπο, δεν θα έχει το δικαίωμα  να απασχοληθεί επ’ αμοιβή στην υλοποίηση του προγράμματος.

Την προσεχή Παρασκευή 20 Ιουλίου, εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Λέσχης θα μετάσχουν σε σεμινάριο, που διοργανώνει στη Μυτιλήνη η ΕΤΑΛ, για την παροχή πληροφοριών και πρακτικών οδηγιών   σχετικών με το πρόγραμμα.

 

3)       

 ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΠΑΝΤΕΛΕΛΛΗ
«Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ» ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

Το μυθιστόρημα του φιλόλογου Στρατή Παντελέλλη, « Ο τροχός της σιωπής», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Αιολίδα», θα παρουσιαστεί στην αίθουσα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», το Σάββατο  28 Ιουλίου στις 8 το βράδυ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι φιλόλογοι και γνωστοί παράγοντες της πολιτιστικής ζωής της Λέσβου Παναγιώτης Παρασκευαϊδης  και Παναγιώτης Σκορδάς  και ο συγγραφέας, που θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Μοιράσου το άρθρο!