Πολιτική

01/12/2019 - 20:03

Δυνατό ΟΧΙ στα "διαβολικά" σχέδια της Κυβέρνησης για την Λέσβο

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δυτικής Λέσβου

Στην κατάμεστη η αίθουσα του ΕΠΑΛ στη Καλλονή πραγματοποιήθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου  Δυτικής Λέσβου μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την χωροθέτηση της κλειστής δομής μεταναστών στη θέση "Διαβολόρεμα". Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε  ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι του Δήμου Μυτιλήνης , τοπικών συμβουλίων της Λέσβου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Ο Δήμαρχος Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος τόνισε ότι οι 45.000 αφίξεις μεταναστών του 2019 δείχνουν ποια θα είναι η συνέχεια... Ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά ότι "προς αυτό που έρχεται δεν μπορεί να είναι συνένοχος". Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου κλείνει από Δευτέρα και πρότεινε να καθοριστεί ημερομηνία που θα κλείσει και ο Δήμος Μυτιλήνης και η Περιφέρεια. Επίσης πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής από τους δύο Δήμους και την Περιφέρεια που θα παρακολουθεί στενά το πρόβλημα του μεταναστευτικού. 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη για τη χθεσινές εξελίξεις. Τον πήρε τηλέφωνο ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και τον ενημέρωσε ότι έρχεται Μυτιλήνη. Βρέθηκαν στο ΚΥΤ Μόριας και μετά ακολούθησε συνάντηση στο γραφείο της Περιφέρειας παρουσία των δύο Δημάρχων του νησιού όπου ο κ. Στεφανής τους είπε : "ότι και να πείτε ότι και να κάνετε θα γίνει μια νέα δομή κλειστού τύπου".  Με λίγα λόγια ο απόλυτος αυταρχισμός κόντρα στις τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα ενημερώθηκε ο κ. Μουτζούρης ότι σε λίγες ημέρες θα μεταβούν στην περιοχή τα μηχανήματα για ξεκινήσουν οι εργασίες. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Υφυπουργό Άμυνα να μεταβούν στο ΧΥΤΑ Λέσβου όπου στην περιοχή "Διαβολόρεμα" υποδείχθηκε η περιοχή που είναι υποψήφια να γίνει η νέα κλειστού τύπου δομή. 

Ο  Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου κ. Άρης Ελευθερίου χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες τόνισε την στρατιωτική σημασία που έχει η περιοχή και αυτό το γνωρίζει ασφαλώς και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής. Εξηγώντας τη στάση του κ. Στεφανή  ο Γραμματέας του Δήμου είπε ότι μιλάει πλέον ως Υφυπουργός και όχι ως Στρατιωτικός! Μια άλλη σημαντική παράμετρος που έβαλε ο κ. Ελευθερίου είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος μιας και όλα τα λύματα της κλειστής δομής θα καταλήγουν στον Κόλπο Καλλονής και αυτό θα σημαίνει καταστροφή. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από μια 3ωρη εποικοδομητική συζήτηση χωρίς ακρότητες το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε σε ψήφισμα το οποίο περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: 

  • Καμία νέα δομή στη Λέσβο
  • Αποσυμφόρηση των υπαρχουσων δομών
  • Αποτελεσματικότερο έλεγχο των ροών
  • Άμεσο έλεγχο της δραστηριότητας των ΜΚΟ
  • Διατήρηση (εκ των υπαρχουσων) μόνο μιας μικρής δομής που θα συμβάλλει στην γρήγορη καταγραφή των μεταναστών
  • Σύσταση διαδημοτικής επιτροπής, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από το μεταναστευτικό.

Σημείωση : Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε δικό της ψήφισμα με επιπρόσθετες δικές της θέσεις, αλλά εμπεριέχει τις περισσότερες από τις θέσεις του ψηφισθέντος από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

 

 

Μοιράσου το άρθρο!