Πολιτική

16/04/2019 - 09:15

Ε. Χιωτέλλη για τις κατολισθήσεις στο Πλωμάρι: Απαντήσεις σε 3 θέματα - Συνάντηση με τον Δήμαρχο

Συνάντηση Εριφύλης Χιωτέλλη με Δήμαρχο Λέσβου και απαντήσεις σε κατοίκους του Πλωμαρίου. Σε ανακοίνωση της η κα Εριφύλλη Χιωτέλλη αναφέρει:

Το Σάββατο το απόγευμα, απέναντι στους κατοίκους του Πλωμαρίου που κατοικούν κοντά στην βιβλιοθήκη και τους τελευταίους μήνες ζουν με το τρόμο των κατολισθήσεων, δεσμευτήκαμε για τρία συγκεκριμένα  θέματα και συγκεκριμένα:

1. Να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση γιατί οι κάτοικοι δεν μένουν σε ξενοδοχεία και είναι υποχρεωμένοι μέχρι τώρα, να μένουν στα επικίνδυνα σπίτια τους, 2. Να υπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί μέχρι τώρα δεν έχει κατεδαφιστεί επικίνδυνο κτήριο στην περιοχή και 3 να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την γρήγορη έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημιώσεων τους.

Την Δευτέρα συναντηθήκαμε για το θέμα αυτό, με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό. Οι απαντήσεις που πήραμε και οι ενέργειες που θα γίνουν από εδώ και πέρα, είναι οι παρακάτω:

1. Σε σχέση με την διαμονή των περίοικων σε ξενοδοχεία Οι αρχικές εισηγήσεις που έγιναν από τις υπηρεσίες του Δήμου ήταν ότι δεν μπορούσαν να καλυφθούν οι σχετικές δαπάνες από τον Δήμο, κάτι που όμως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας με τον Δήμαρχο, αποδείχτηκε ότι δεν ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, η λύση που αρχικά βρέθηκε, σε συνεννόηση του Δήμου με την Περιφέρεια, ήταν, η τελευταία να αναλάβει την υποχρέωση να καλύψει την σχετική δαπάνη. Παρ' όλο αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει τίποτα. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Επιπλέον, μετά από επικοινωνία που είχε κατά τη διάρκεια της συνάντησης μας, ο Δήμαρχος με τις υπηρεσίες του Δήμου, έγινε αντιληπτό. ότι αυτή είναι μια δαπάνη που μπορεί τελικά να την αναλάβει ο Δήμος. Για αυτό το σκοπό αποφασίστηκε να γίνει σήμερα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου, κοινή σύσκεψη με την Περιφέρεια, έτσι ώστε να βρεθεί μια  τελική λύση για το θέμα.

2. Σχετικά με την ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις: Η διαδικασία που προβλέπεται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, προκειμένου  να υπάρξουν αποζημιώσεις των κατοίκων, είναι η οριοθέτηση της περιοχής της καταστροφής. 

Ο σχετικός φάκελος στάλθηκε από την Περιφέρεια στην ΔΑΕΦΚ στις 26 Μαρτίου, δηλαδή  τρεισήμισι  μήνες μετά.την κατολίσθηση. Η ΔΑΕΦΚ, ζήτησε μια σειρά από συμπληρωματικά στοιχεία. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι παρ΄όλα αυτά η ΔΑΕΦΚ προχωράει στην προετοιμασία της σχετικής ΚΥΑ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεσμευόμαστε, ότι, όταν τελικά θα σταλεί το σύνολο των εγγράφων από την Περιφέρεια προς το Υπουργείο, θα προσπαθήσουμε στην κατεύθυνση, οι από εκεί και πέρα διαδικασίες να είναι όσο το δυνατό πιο σύντομες

3. Σχετικά με ετοιμόρροπο κτήριο που βρίσκεται στην περιοχή: Από την διερεύνηση του θέματος που έκανε παρουσία μας ο Δήμαρχος, βρέθηκε ότι υπάρχει, εδώ και πολύ καιρό, πρωτόσκολο κατεδάφισης του από την Πολεοδομία,, αλλά μέχρι τώρα, καμιά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν ενδιαφέρθηκε να προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες! Τα συμπεράσματα και πάλι δικά σας καθώς επίσης και η αναζήτηση των ευθυνών!

Ο δήμαρχος  έδωσε εντολή,, τις αμέσως επόμενες ημέρες, να μεταφερθούν τα μηχανήματα από την Γέρα στο Πλωμάρι, προκειμένου να προχωρήσει η κατεδάφιση του κτηρίου. Επειδή όμως, αρκετές φορές τα πράγματα δεν προχωράνε έτσι όπως θα θέλαμε, οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, έτσι ώστε εάν εμφανιστεί καθυστέρηση να μας ενημερώσουν! 

Μοιράσου το άρθρο!