Πολιτική

14/06/2013 - 08:31

Εισήγηση Παύλου Βογιατζή για τη νησιωτική πολιτική

Εισήγηση προς την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, στην οποία είναι μέλος, κατέθεσε σήμερα το πρωί, ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής.

Θέμα της εισήγησης είναι η νησιωτική πολιτική μέσα από τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές της χώρας, αλλά και μέσα από προτάσεις για στοχευμένες δράσεις στους καίριους τομείς της οικονομίας, της υγείας, των έργων υποδομής και της ενεργειακής αυτονομίας. Την εισήγηση συνυπογράφει και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, κ. Νίκος Συρμαλένιος.

Κύριο σημείο αναφοράς της Εισήγησης αποτελεί η ρήτρα νησιωτικότητας και ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης των νησιών. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται δράσεις για την ανάπτυξη του ποιοτικού και θεματικού τουρισμού με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση και την ανταγωνιστικότητα της τοπικής οικονομίας, ειδική μέριμνα για τη διασφάλιση ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μέσα από αυτόνομα Νοσοκομεία και στελεχωμένα Κέντρα Υγείας, Αγροτικά και Περιφερειακά Ιατρεία σε όλα τα νησιά, αλλά και για τη διασφάλιση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών που θα εξασφαλίζουν τόσο τη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους, όσο και τη διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Όσον αφορά στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας, προτείνεται το παράδειγμα του πιλοτικού προγράμματος του Αγίου Ευστρατίου «Άη Στράτης – Πράσινο Νησί» να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα νησιά, ούτως ώστε οι νησιωτικές περιοχές της χώρας να καταστούν σταδιακά αυτόνομες και αυτάρκεις σε θέματα ενέργειας και ύδρευσης.

Στην εισήγηση οι δύο Βουλευτές υπογραμμίζουν επίσης, τις αδυναμίες του Καλλικράτη, οι οποίες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα και δυσχέρειες στην άσκηση της τοπικής και περιφερειακής πολιτικής, αλλά και την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, προκειμένου να προσδιοριστεί ο Ανατολικός Αναπτυξιακός Άξονας (Αλεξανδρούπολη-Ρόδος) και τα νησιά μας να διασυνδεθούν τόσο με τον αντίστοιχο άξονα της Κρήτης όσο και με την απόληξη του δυτικού άξονα Καλαμάτα – Ιωάννινα.

Ως καταληκτικό συμπέρασμα επισημαίνεται αφενός, η ανάγκη η ρήτρα της νησιωτικότητας να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος όλων των Νομοσχεδίων που κατατίθενται στο εξής προς ψήφιση από τη Βουλή, κάτι που άλλωστε αποτελεί πάγια θέση του Βουλευτή, κ. Βογιατζή, αλλά και η ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση του στρατηγικού σχεδιασμού για τη νησιωτική πολιτική της χώρας.

 

Μοιράσου το άρθρο!