Πολιτική

21/03/2016 - 09:19

Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων για το προσφυγικό - Ο Μ. Μπάκας παρουσίασε την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με την Ευρω-ομάδα των Πράσινων οργάνωσαν την Παρασκευή εκδήλωση με θέμα την προσφυγική κρίση, την ενέργεια και την οικονομία, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Η συζήτηση χωρίστηκε στα δύο μέρη, όπου το πρώτο αφορούσε στην «Πορεία της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σε σχέση με την κοινωνική και οικονομική συνεχιζόμενη κρίση» ενώ το δεύτερο στις «Πράσινες προτάσεις εξόδου από την κρίση στον τομέα της ενέργειας, της κοινωνικής οικονομίας, της αλληλεγγύη & της κυκλικής οικονομίας».


Στο πρώτο μέρος της συζήτησης και σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα τοποθετήθηκαν οι: Ska Keller, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο,  Γιώργος Δημαράς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΟΠ και ο Μιχάλης Μπάκας, Εκπρόσωπος Θεματικής Ομάδας  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΟΠ και γραμματέας της περιφερειακής οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των ΟΠ .
Η Σκα Κέλλερ αναφέρθηκε κυρίως στις πάγιες θέσεις των Ευρωπαίων Πρασίνων σχετικά με το προσφυγικό, δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που αρχίζουν να εκλείπουν από την ΕΕ. Για τους Πράσινους, κρίσιμο ζήτημα παραμένει να βρεθούν ασφαλείς δίοδοι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή μετακίνηση των προσφύγων. Επίσης τόνισε ότι πρόσφυγες δεν είναι μόνο οι Σύριοι, είναι και οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί και κάθε άνθρωπος που αναζητά ασφαλή και ειρηνική ζωή μακριά από πολέμους και συγκρούσεις. Σχετικά με την κατάσταση μέσα στην χώρα μας, έδωσε την υπόσχεση ότι οι Πράσινοι θα πιέσουν για δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων μέσα στην Ευρώπη. Κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε ότι τα κλειστά σύνορα δεν βοηθούν ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε την ενότητά της.


Ο Μιχάλης Μπάκας παρουσίασε την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου και επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι αμιγώς ανθρωπιστικό και ως εκ τούτου Ευρωπαϊκό, καθώς Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκομμένη από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη δεν μπορεί να υπάρξει, ενώ ο ίδιος έκρινε ως κρισιμότερο ζήτημα το ασφαλές πέρασμα των προσφύγων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη παράνομων δικτύων διακινητών στη χώρα μας αλλά και στα Βαλκάνια γενικότερα.
Σχετικά με τη συμφωνία της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και αγνοεί για ακόμη μια φορά τις αξίες της. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι σε λογικές οι οποίες υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές ως αριθμούς και πιόνια τα οποία μπορούμε να πηγαίνουμε από την μία χώρα στην άλλη. Διαφωνούμε με την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, ως «αντάλλαγμα» για τις υπηρεσίες «απώθησης» που θα προσφέρει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού,  επικροτώντας με αυτόν τον τρόπο μια από τις χειρότερες κυβερνήσεις της σύγχρονης ιστορίας της, η οποία είναι και αποδέκτης πολλών καταγγελιών για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη, η ένταξη, η ισότητα, τα ανοιχτά σύνορα, η νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη για όλους τους πρόσφυγες. Και φυσικά, η σημαντικότερη απόφαση που θα είχε νόημα να παρθεί σε Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και η οποία δεν συζητήθηκε, θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε η Ευρώπη να βοηθήσει στην Ειρήνευση της περιοχής. Γιατί η ΕΕ γι αυτό υποτίθεται θεσμοθετήθηκε, για την Ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών. Ή μήπως όχι;»
Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!