Πολιτική

29/12/2010 - 17:30

Εκχώρηση δημοσίου πλούτου από την κυβέρνηση – Μεγάλος κίνδυνος για τα νησιά μας

Σήμερα, μια ημέρα μετά την ιστορική για την τοπική αυτοδιοίκηση ημέρα ορκωμοσίας του πρώτου αιρετού περιφερειακού συμβουλίου στο Βόρειο Αιγαίο, και ο Οικολογικός Άνεμος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα σχέδια της κυβέρνησης να εκχωρήσει σε ιδιώτες πλήθος από φορείς δημοσίου συμφέροντος όπως ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2011. Όπως σημείωσε και ο Ηλίας Γιαννίρης στη χθεσινή τοποθέτηση του στην ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εγνατίας Οδού Α.Ε., που σύμφωνα με τον προϋπολογισμό δρομολογείται να παραχωρηθεί σε ιδιώτες το 4ο τρίμηνο του 2011 (σημειώνεται ότι εξαιρούνταν του νόμου ΔΕΚΟ διότι διαχειριζόταν κοινοτικά κονδύλια)… Εάν εκχωρηθεί, για 15-25 χρόνια, τα έσοδα θα καταλήγουν στις τσέπες μεγαλοεργολάβων.

Ώστε λοιπόν, ιδιώτες θα πάρουν την Εταιρεία μέσα στο 2011, και μαζί ως προίκα και τη διαχείριση και παρακολούθηση έργων και κοινοτικών κονδυλίων στο Βόρειο Αιγαίο. Η νέα εταιρία αναμένεται να δράσει ως πολιορκητικός κριός για τη μεταβίβαση σε ιδιώτες των δημόσιων έργων και στο Βόρειο Αιγαίο, όπως έκανε και με την Εγνατία Οδό των 6 δις. Και φυσικά με περικοπές απολαβών και επιδομάτων και απολύσεις των εργαζομένων της. Έτσι οι ιδιώτες θα έχουν στο χέρι όχι μόνο τα διόδια της Εγνατίας αλλά και το αντικείμενό της στο Βόρειο Αιγαίο. Πολύ σημαντική για τα νησιά μας είναι επίσης η επικείμενη παραχώρηση των λιμενικών ταμείων σε ιδιώτες. Για αυτούς τα λιμάνια μας είναι δημόσια γη για πούλημα. Τι θα ακολουθήσει;

Οι ιδιώτες θα μπορούν να πάρουν βιολογικούς καθαρισμούς, να αναλάβουν τη διαχείριση στερεών αποβλήτων, λιμνοδεξαμενές, φράγματα, γεωθερμία, διαχείριση νερών, το ενεργειακό υβριδικό έργο της Ικάριας ή της Ερεσσού. Θα προωθήσουν νέα μεγάλα και αχρείαστα έργα, όπως το συζητούμενο νέο λιμάνι της Χίου. Θα έχουν στο χέρι βουνά και παραλίες, πρακτικά όλη τη δημόσια γη και τον δημόσιο πλούτο. Θα προσπαθήσουν να περάσουν παντού τις συμβάσεις παραχώρησης και τις ΣΔΙΤ, στην υγεία, στην παιδεία κλπ.

Είναι σημαντικό να αντιδράσουμε σε αυτά τα σχέδια και να αντισταθούμε στην παραχώρηση δημόσιας περιουσίας.  Ο περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο, Ηλίας Γιαννίρης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Ένα αίτημα πρέπει να έχουν οι κάτοικοι και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Μόλις στηθεί στα πόδια της η Περιφέρεια, να εργαστεί ώστε να φύγει από το Βόρειο Αιγαίο η Εγνατία ΑΕ. Να χτίσει η ίδια η Περιφέρεια σωστές υπηρεσίες ώστε να διαχειριστεί μόνη της, και με γνώμονα το ευαίσθητο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, τις τύχες της»

 

Μοιράσου το άρθρο!