Πολιτική

18/08/2011 - 11:40

Έκθεση ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

ΝΑΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ταρσανάδες & σκαριά

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Αύγουστος 2011 – Ιανουάριος 2012

Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Αυγούστου, ώρα 19:00

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011 και ώρα 19.00 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης με θέμα «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και Σκαριά».

Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι από 24 Αυγούστου 2011 έως τον Ιανουάριο 2012, οργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με στόχο την γνωριμία του κοινού με την ναυτική παράδοση του Αιγαίου.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εντυπωσιακά ομοιώματα πλοίων τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Αιγαίου για τις εμπορικές και μεταφορικές τους ανάγκες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τεκμήρια της ναυτικής παράδοσης του Αιγαίου. Παράλληλα, ενημερωτικές μακέτες και επεξηγηματικά κείμενα αποκαλύπτουν πληροφορίες για τα πλοία, τις μεθόδους κατασκευής τους και τις καθημερινές εργασίες στους χώρους κατασκευής των σκαριών.

Η Λέσβος, σε καίρια θέση, στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου και σε μικρή απόσταση από τις μικρασιατικές ακτές, έχει συνδέσει την ιστορική της μοίρα με τη θάλασσα. Οι κάτοικοι του νησιού με πολλαπλές θαλασσινές δραστηριότητες συμμετέχουν αδιάκοπα στη διαμόρφωση του ναυτικού πολιτισμού του Αιγαίου. Σημαντικοί ναυτικοί σταθμοί, όπως η Ερεσός, το Σίγρι και η Μήθυμνα, ελέγχουν τους θαλάσσιους δρόμους του Βορείου Αιγαίου. Πολλά αλιευτικά σκάφη με ορμητήρια τους κόλπους της Καλλονής και της Γέρας τροφοδοτούν, για αιώνες, τις ελληνικές και ξένες αγορές με φρέσκα και αλίπαστα ψάρια. Στο Πλωμάρι, τη νεότερη ναυτική πολιτεία του Αιγαίου, αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα ένας ισχυρός εμπορικός στόλος ενώ στους φημισμένους πλωμαρίτικους ταρσανάδες σκαρώνονταν μεγάλα και καλοτάξιδα ιστιοφόρα. Αξιόλογη ναυπηγική δραστηριότητα αναπτύχθηκε παλαιότερα και στην πόλη της Μυτιλήνης, εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο του Αιγαίου.

Η έκθεση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και σκαριά» φιλοδοξεί να δώσει στους κατοίκους του νησιού, όπως και στους επισκέπτες του, τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια και αδιάκοπη ναυτική παράδοση του Αιγαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 2253054434, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Μοιράσου το άρθρο!