Πολιτική

05/07/2019 - 12:47

Ένα δώρο από την Αγιάσο για την Αλέκα Παπαρήγα

Γράφει ο Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής

Χτες το βράδυ στην Πλατεία Αγοράς Αγιάσου έλαβε χώρα η πολιτική εκδήλωση της ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ με κύρια ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, που για τρίτη φορά μίλησε απ’ αυτό το βήμα στους Αγιασώτες (οι προηγούμενες το 1997 και το 2004).

Μετά το τέλος της ομιλίας της ο Δημήτρης Στεφανής, Γραμματέας της ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ, προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο στην τέως Γ.Γ. του Κόμματος μια υπέροχη κεραμική πιατέλα του Δημήτρη Χατζηγιάννη με θέμα τις αγωνιστικές παραδόσεις της Αγιάσου.

Το Δεκέμβρη του 1999 η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ εξέδωσε το ιστορικό Ημερολόγιο 2000 με θέμα «Τα πέτρινα χρόνια. Η συμμετοχή της Αγιάσου στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού επαναστατικού κινήματος», με την επιμέλεια των Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή και Βασίλη Καλογερά. Το εξώφυλλο είχε καλλιτεχνήσει ο Τάσος Ι. Χατζηγιάννης.

Το κεντρικό ζωγραφικό μοτίβο του εξώφυλλου αποτέλεσε και το θέμα της κεραμικής πιατέλας που προσφέρθηκε ως δώρο στην Αλέκα και που αυτή τη φορά φιλοτεχνήθηκε από τον Δημήτρη Ι. Χατζηγιάννη, εκλεκτό γόνο της μεγάλης αυτής οικογένειας λαϊκών καλλιτεχνών και συνεχιστή της μακρόχρονης κεραμικής παράδοσης της Αγιάσου.

Περιχαρής η Αλέκα δέχτηκε το δώρο και απαθανατίστηκε στο φωτογραφικό φακό.

Σημείωση: οι στίχοι που αναγράφονται στο κάτω μέρος της πιατέλας είναι από το ποίημα "Νίκησες Λαέ..." που έγραψε ο Κώστας Φριλίγγος στις 28 Δεκεμβρίου 1944 κατά τις επικές μέρες του Go back! 

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό: 

Μοιράσου το άρθρο!