Πολιτική

10/02/2022 - 12:53

Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου είναι ένας νέος θεσμός που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού του Δήμου, με κύριο σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη κοινωνική δομή η οποία παρέχει υπηρεσίες συμπληρωματικά με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Λέσβου και εποπτεύεται από τη  Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

Το Κέντρο στελεχώνεται από Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο, Παιδαγωγό και Διαμεσολαβητή Ρομά και προσφέρει υπηρεσίες υποδοχής, διασύνδεσης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Δυτικής Λέσβου ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και εθνικότητας, με προτεραιότητα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Ειδικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Κέντρο είναι:

  • Πληροφόρηση και διεκπεραίωση αιτήσεων για τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΚΕΑ), επίδομα στέγασης, προνοιακό επίδομα αναπηρίας κ.ά.).
  • Συνεργασία και διασύνδεση με άλλες δομές (Κοινωνικοί Ξενώνες Αστέγων, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για ΑμεΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά, ΟΑΕΔ κ.ά.).
  • Παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων (υποστήριξη για την ένταξη στην αγορά εργασίας, ψυχοκοινωνική στήριξη σε παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους και οικογένειες, μαθησιακή στήριξη παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ενημερωτική συνδρομή για θέματα νομικού χαρακτήρα, διανομή βασικών αγαθών, κ.ά.).
  • Υπηρεσίες στήριξης και κοινωνικής ένταξης των Ρομά του Δήμου (συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη της οικογένειας, στήριξη, ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των γυναικών Ρομά, διευκόλυνση στην πρόσβαση των ωφελούμενων για την ρύθμιση νομικών εκκρεμοτήτων, ενημέρωση για θέματα δημόσιας υγείας, ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, κ.ά.).

 

Οι ωφελούμενοι του Κέντρου είναι:

  • Πολίτες που αντιμετωπίζουν κοινωνικές δυσκολίες (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, δυσκολία διαβίωσης λόγω αναπηρίας, κοινωνικό αποκλεισμό κ.ά.).
  • Μακροχρόνια άνεργοι.
  • Μονογονεϊκές, τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες.
  • ΑμεΑ.
  • Ρομά, μετανάστες και άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που κατοικούν, κατά προτεραιότητα, στο Δήμο Δυτικής Λέσβου.

H πράξη εντάσσεται στο «ΕΣΠΑ 2014-2020» του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και η χρηματοδότηση του Κέντρου προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους, ενώ οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν σε όλους τους δημότες.

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δυτικής Λέσβου, που βρίσκεται στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Καλλονής (έναντι Μητροπόλεως), στο κέντρο της πόλης Καλλονής Λέσβου, θα υποδέχεται καθημερινά τους πολίτες εντός του ωραρίου λειτουργίας του (Δευτέρα έως Παρασκευή, 07:30-15:30).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2253350219- 2253350221

E-mail: kentrokoinotitasd.lesvou@gmail.com

Μοιράσου το άρθρο!