Πολιτική

21/07/2018 - 09:58

Eνημέρωση φορέων Λέσβου για το Μετ. Ισοδύναμο - Ν. Σαντορινιός: «Δεν αποκλείω την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη. Το συζητάμε».

Το μεταφορικό ισοδύναμο, ο νέος θεσμός που εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου σύμφωνα με τον οποίο επιδοτείται μέρος του κόστους μετακίνησης μόνιμων κατοίκων νησιών (συμπεριλαμβάνονται οι φοιτητές) καθώς και η μεταφορά προϊόντων προς και από τα νησιά του Αιγαίου ήταν το κυρίως θέμα συζήτησης που είχε σήμερα στη Μυτιλήνη ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός κατά τη συνάντηση του με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Λέσβου.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, με συμμετέχοντες τους εμπλεκόμενους με το μέτρο, φορείς, όπως ο εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του απουσιάζοντος από το νησί για λόγους υγείας Δημάρχου Λέσβου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών του νησιού, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι «η κατάκτηση της επιδότησης του κόστους μεταφοράς των νησιωτών καθώς και των προϊόντων των νησιών που μετακινούνται προς την άλλη Ελλάδα όπως και των προϊόντων που μετακινούνται στα νησιά με εξαίρεση αυτά προς κατανάλωση από μεγάλες αλυσίδες τροφίμων ήταν ένα όνειρο 40 χρόνων που ήρθε για να μείνει».


Όπως σημείωσε ήδη έχουν διατεθεί μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας 10.000 Μόνιμοι Αριθμοί Νησιώτη (ΜΑΝ). Ειδικά για τη Λέσβο όπως ανακοίνωσε έχουν διατεθεί 2.500 ΜΑΝ και έχουν εκδοθεί χρησιμοποιώντας τον αριθμό και 300 εισιτήρια. Όπως ο κ. Υφυπουργός υποστήριξε κατά την έκδοση του εισιτηρίου το πρακτορείο καταγράφει τον ΜΑΝ στο εισιτήριο και στο τέλος του μήνα μέρος του εισιτηρίου (περί τα 14 ευρώ για το εισιτήριο προς ή από Μυτιλήνη) πιστώνεται στο λογαριασμό που έχει δοθεί κατά την έκδοση του ΜΑΝ. Εδώ ας σημειωθεί ότι το εισιτήριο Γ θέσεως για Μυτιλήνη κοστίζει 46 ευρώ, δηλαδή επιδοτείται κατά 30% το κόστος μετακίνησης. Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι το μειωμένο κατά 50% φοιτητικό εισιτήριο ή τα άλλα ειδικά μειωμένα ανάλογα εισιτήρια με την επιδότησης «πέφτουν» σε τιμή της τάξης των μόλις εννέα ευρώ!


«Και από το Σεπτέμβριο όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα για να χρεώνεται και το κόστος μεταφορών προϊόντων προς και από τα νησιά η ενίσχυση της νησιωτ6ικής οικονομίας θα είναι πολύ σημαντική και θα δουλέψουμε αυτά τα χρήματα να φτάσουν στο νησιώτη». Ο κ. Σαντορινιός τόνισε πως το μέτρο θα γίνει καλύτερο «σύμφωνα με την εμπειρική λογική και ότι στο σημερινό του στάδιο εφαρμόζεται πειραματικά μια και θα επανασχεδιάζεται και εν χρήσει θα υλοποιείται» κάλεσε δε τα Επιμελητήρια του Αιγαίου να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες σημερινές δυσκολίες.

 

Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη
Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου Αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης έθεσε με υπόμνημα που κατέθεσε το αίτημα της επαναδρομολόγησης του πλοίου που θα συνδέσει τη βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη με τη Λέσβο. Όπως είπε ο κ. Σαντορινιός «αποτελεί το αίτημα θέμα συζήτησης, δεν το αποκλείει». Επέστησε δε την προσοχή των συμμετεχόντων στην κατασκευή νέου λιμανιού στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Σίγρι, έργο το οποίο είχε απενταχθεί ενώ με το έργο της κατασκευής του οδικού δικτύου στη δυτική Λέσβο, ξεκινά η υλοποίηση ενός πραγματικά αναπτυξιακού για το νησί σχεδιασμού».

 

 

 

Πάνος Ρήγας: «Η Νέα Δημοκρατία έχει ενστερνιστεί τις αντιλήψεις, τις θέσεις και τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής»
«Η Νέα Δημοκρατία ενοχοποιεί τις ακροδεξιές πρακτικές» υποστήριξε από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται συμμετέχοντας σε εκδήλωση του κόμματος του, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ για το αν ανησυχούν το ΣΥΡΙΖΑ τα φαινόμενα της ακροδεξιάς ρητορικής αλλά και της ανάλογης πρακτικής που έχουν υπάρξει το τελευταίο διάστημα ο κ. Ρήγας σημείωσε πως «είναι προφανές ότι και μας ανησυχεί και μας προβληματίζει. Εμείς όμως κρατήσαμε τα τελευταία χρόνια μια τέτοια στάση η οποία απομείωσε,  έβαλε στην άκρη αυτό το οποίο εμφανιζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερα από μεριάς της Χρυσής Αυγής. Δεν είμαστε εμείς, τόνισε, αυτοί που έδωσαν τη δυνατότητα της αύξησης στη Χρυσή Αυγή, τέτοια μάλιστα που την έβαλε και στη Βουλή». Και κατέληξε ο κ. Ρήγας: «Σήμερα η Χρυσής Αυγή και δεν είναι τυχαίο αυτό, εμφανίζεται με δημόσιο λόγο και συμμετέχει σε όλα εκείνα τα φαινόμενα γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει ενστερνιστεί αυτές τις αντιλήψεις, τις θέσεις και τις πρακτικές. Σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει της εμπιστοσύνη του στην κοινωνία και στην προοδευτική Ελλάδα με τις βαθιές αντιφασιστικές ρίζες».

 

Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο!