Πολιτική

04/03/2015 - 07:15

Ένταση για τις αναθέσεις

yle="text-align: justify;">Η ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Π. Αλβανόπουλος, που αφορούσε σε έργα με απευθείας ανάθεση με τη μορφή του κατεπείγοντος, χωρίς να έχει λάβει γνώση το Δημοτικό Συμβούλιο, όξυνε προς στιγμή την ατμόσφαιρα, πριν καλά καλά  αρχίσει η συνεδρίαση.
Στην ερώτησή του, τόνισε πως η Οικονομική Επιτροπή, «πέρασε τέτοια απόφαση ανάθεσης, χωρίς να υπάρχει απαιτούμενη πίστωση και η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας πρότεινε ονόματα εργολάβων και εργοληπτριών εταιρειών».
Την άποψη του Π. Αλβανόπουλου υποστήριξαν τόσο ο Στ. Κυρατζής, όσο και ο Στ. Καραγεωργίου, ο οποίος και καταψήφισε το θέμα όταν τέθηκε προ ημερησίας στην Οικονομική Επιτροπή, ζητώντας ν' αποσυρθεί. «Η εισήγηση όριζε εργολάβο, αλλά κανένας αντιδήμαρχος και καμία υπάλληλος δεν έχει αυτό το δικαίωμα.
Αυτό είναι απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, εκτός κι αν η περιοχή έχει κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη.
Δεν υπάρχει ανάληψη υποχρέωσης. Δεν υπάρχει προϋπολογισμός, ούτε καν στο Τεχνικό Πρόγραμμα».
 
ΠΕΡΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Η επισήμανση του Π. Αλβανόπουλου, ότι τέτοιου είδους κινήσεις και ενέργειες σχολιάζονται δυσμενώς και δεν αποπνέουν διαφάνεια, εξόργισε το Δήμαρχο: «Πρέπει να λειτουργούμε με αμεσότητα κι έτσι πράττουμε, αλλά προφανώς αυτό δεν ικανοποιεί ορισμένους. Ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι καμία δαπάνη δεν πληρώνεται από το δήμο, όταν δεν ακολουθείται κατά γράμμα η νομιμότητα. Στόχος είναι να πετύχουμε. Να παράξουμε έργο και αυτό κάνουμε, όταν μάλιστα κάποιοι πλήττονται από καιρικά φαινόμενα. Δρούμε άμεσα. Την ένσταση προς τον εαυτό μου την έχω, όπου δεν δράσαμε γιατί δεν υπήρξε δυνατότητα επέμβασης και αποκατάστασης σε όλες τις περιπτώσεις, όπου εκεί πρέπει να γίνουν δημοπρασίες.
Υπογραμμίζω κατέληξε ο Σπ. Γαληνός οι πρώτες ενέργειες είναι επουλωτικές και γίνονται για λόγους προστασίας. Και θα τις κάνουμε γιατί πρέπει».
 
ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ
Ο Στ. Κυρατζής και η παράταξή του πάντως, έδειξε να μην ικανοποιείται από την απάντηση της Δημοτικής Αρχής, αφού έκανε λόγο για προσφυγή στην ΑΔΑ.
Βλέποντας ότι δημοτικοί σύμβουλοι δεν καλύφθηκαν από τις  εξηγήσεις, ο δήμαρχος διένειμε έγγραφο (3852) με τις περιπτώσεις όπου δίνεται η ευχέρεια ν' ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.
Σύμφωνα με το έγγραφο, όπως είπε ο Στ. Τζιμής, ο τρόπος αυτός εφαρμόζεται σε εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες, χωρίς να υπάρχει η προϋπόθεση της θεομηνίας, που οφείλονται σε απρόβλεπτες καταστάσεις και στις περιπτώσεις που η αναβολή λήψης απόφασης απειλεί τα συμφέροντα του Δήμου. Τότε νομίμως λαμβάνει σχετική απόφαση ο ίδιος ο δήμαρχος, με την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί προς έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή.
 
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ
Με παρέμβαση του Ν. Κουρτζή, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι δαπάνες για τις παρεμβάσεις που έγιναν, καθώς το ποιες εργασίες έγιναν, από ποιους και πού.


πηγη: εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!