Πολιτική

09/12/2019 - 06:07

Εορτασμός 8ης Δεκεμβρίου και αδελφοποίηση με τον Δήμο Ramat Hanegev του Ισραήλ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης του Κλαπάδου, κατά την 8η Δεκέμβρη,  από την Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης και το Δήμο Δυτικής Λέσβου. Η 8η Δεκέμβρη αν και ιστορικά είναι –αναμφισβήτητα- η ημέρα όπου αποχώρησε οριστικά ο τουρκικός στρατός το 1912 από το νησί, παρ΄ όλα αυτά είναι γεγονός πως δεν τυγχάνει της αναγνώρισης που της αξίζει. Κάτι που επεσήμανε στις δηλώσεις του φέτος από τον Λόφο στο «Τυρρανίδι», ο πρώτος Δήμαρχος της Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Αποκαλύπτοντας μάλιστα την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επίσημη καθιέρωση της 8ης Δεκέμβρη, ως Ημέρας Απελευθέρωσης του Νησιού.

Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί της Κυριακής στον Μητροπολιτικό Ναό «Αγίου Ιωάννου» στην Καλλονή με Επίσημη Δοξολογία και Δέηση υπέρ των πεσόντων, παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου. Ακολούθησε η Άνοδος στον λόφο του «Τυρανιδίου» στην στήλη των πεσόντων, όπου εψάλη Τρισάγιο, το Προσκλητήριο Πεσόντων και η κατάθεση στεφάνων, χοροστατούνος του Μητροπολίτη Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου.

Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν και επίσκεψη αργά το μεσημέρι στην Ιερά Μονή Λειμώνος, εκεί όπου φυλάσσονται τα λάφυρα και τα λοιπά ενθύμια της νικηφόρου μάχης του Κλαπάδου, που διεξήχθη από τις 5 έως τις 8 του Δεκέμβρη το 1912 και δεξίωση. Παρόντες ήταν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς, ο αντιπεριφερειάρχης Άρης Χατζηκομνηνός, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης Δημοσθένης Χατζηγιάννης και εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πραγματοποίησε στις 7 το απόγευμα επετειακή εκδήλωση για την Ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση του έμμετρου πολεμικού ημερολογίου από τις μάχες του Κλαπάδου της λαϊκής ποιήτριας και ηρωίδας Ρηνιώς Βεκρή-Τυροπώλη, από τη Ντόρα Πολίτη και ακολούθησε ομιλία του Αντιστράτηγου Ε.Α. Ευστράτιου Χαραλάμπους, για τη Μάχη του Κλαπάδου. Για τη σημασία της Ημέρας της 8ης Δεκεμβρίου μίλησε ο εκπαιδευτικός και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Λέσβου Απόστολος Βαρελτζής. Ενώ χαιρετισμό και ομιλία για την Ημέρα –με αφορμή την αναθέρμανση των σχέσεων του Δήμου Δυτικής Λέσβου με τον κατεχόμενο Δήμο Λευκονοίκου της Κύπρου- πραγματοποίησε η αδελφή Κύπρια Δήμαρχος Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη. Η οποία και ήταν επίσημη προσκεκλημένη του Δήμου Δυτικής Λέσβου για τις εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Λευκόνοικου με τον τέως Δήμο Μολύβου.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σε ανάρτησή του αναφέρει: 

Γιορτάσαμε  την επέτειο της μάχης του Κλαπάδου με την λήξη της οποίας έγινε η επίσημη παράδοση του Οθωμανικού στρατού στην Λέσβο.

Τιμήσαμε τους πεσόντες - στρατιώτες και πολίτες - με την σκέψη ότι εκείνοι μας έδωσαν την ελευθερία μας αλλά εμείς πρέπει να την διατηρήσουμε.

Διπλή η χαρά μας αφού στην γιορτή μας παραβρέθηκε και η Δήμαρχος του κατεχόμενου Λευκονοίκου κ. Ζήνα Λυσάνδρου - Παναγίδη.

Ο Δήμος Λευκονοίκου έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Μήθυμνας και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αναθέρμανε την σχέση αυτή τιμώντας τόσο τους τότε Δημάρχους όσο και θέλοντας να δείξει έμπρακτα την συμπαράστασή του στους Κυπρίους αδελφούς μας.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου θα διεκδικήσει της καθιέρωση της 8ης Δεκεμβρίου σαν ημέρα Απελευθέρωσης της Λέσβου, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει.

Επίσης ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με γνώμονα τον στρατηγικό άξονα Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ - Αίγυπτος θα προχωρήσει-μετά βέβαια από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του- σε αδελφοποίηση με τον Δήμο Ramat Hanegev του Ισραήλ - Δήμος που κατέχει το 22% της έκτασης του κράτους-με τον οποίο μας συνδέουν πολλά κοινά.

Μοιράσου το άρθρο!