Πολιτική

01/08/2013 - 21:16

Εορτασμός των 20 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου του Άγκντερ στο Μετόχι παρουσία του Δημάρχου Λέσβου

Στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου του Άγκντερ Νορβηγίας, στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων στην Καλλονή, παρέστη χθες Τετάρτη 31 Αυγούστου 2013 το απόγευμα, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.
«Χάρη στη φιλοξενία του ηγουμένου της Μονής Λειμώνος, π. Νικοδήμου και τη συμπαράσταση των κατοίκων της περιοχής, το Πανεπιστήμιό μας έχει τη δυνατότητα να οργανώνει μαθήματα και σεμινάρια σ’ αυτόν τον πανέμορφο και ιστορικό τόπο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές. Ειδικότερα, φοιτητές και καθηγητές, κυρίως από τη Νορβηγία, έρχονται κάθε χρόνο στο Μετόχι των Αγίων Αναργύρων, για να πάρουν μέρος σε μαθήματα φιλοσοφίας, ηθικής, ιστορίας και θρησκειολογίας. Πολλοί από αυτούς εντυπωσιάζονται από την ιστορία και την ομορφιά του νησιού μας και επιστρέφουν για να το επισκεφθούν μαζί με τις οικογένειές τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και στο πλαίσιο της σύσφιξης επίσημων δεσμών του Πανεπιστημίου του Άγκντερ με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι εκπρόσωποι των δυο Πανεπιστημίων συνυπέγραψαν γενική συμφωνία διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, καθώς επίσης και συμφωνία συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Έρασμος», με στόχο την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και την ανταλλαγή φοιτητών. 
Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος στον χαιρετισμό του, καλωσόρισε τους Νορβηγούς φοιτητές και καθηγητές. Τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον τόπο μας που βρίσκονται εδώ και ευχήθηκε καλή – δημιουργική διαμονή επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι η συστηματική δουλειά που γίνεται στο μετόχι αυτά τα 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Άγκντερ, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου. Τέλος, ο κ. Βουνάτσος, δεν παρέλειψε να τονίσει τη μεγάλη σημασία και τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Άγκντερ, με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Οι Νορβηγοί ευχαρίστησαν το Δήμαρχο για την παρουσία του και όλοι μαζί παρακολούθησαν τη μουσική εκδήλωση με ορχήστρα και χορωδία, ενώ στο δείπνο που ακολούθησε προσφέρθηκαν τοπικά παραδοσιακά φαγητά.  
Ακολούθως, ο κ. Βουνάτσος μετέβη στην Άντισσα, όπου μαζί με τον Αντιδήμαρχο Ερεσού – Αντίσσης & Πέτρας, Αντώνη Κουμαρά, τον πρ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου – Εντεταλμένο Σύμβουλο επί θεμάτων Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, Χρήστο Κορδώνη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Άντισσας και Πρόεδρο του τοπικού Πολιτιστικού  Συλλόγου «Τέρπανδρος», Κυριάκο Αμπατζή και τον Δημοτικό Σύμβουλο, Στρατή Κυρατζή, παρακολούθησε την γιορτή παρασκευής του «Τραχανά» και την αναβίωση του εθίμου του «Άκστου», που οργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία στην πλατεία της Άντισσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τέρπανδρος».

Μοιράσου το άρθρο!