Πολιτική

05/04/2011 - 13:50

Επανήλθε (και μπράβο του ) με νέα ερώτηση ο Σ. Γαληνός για την χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου

 

Με επερώτησή του προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο Βουλευτής Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός, επαναφέρει στην Βουλή, το θέμα της επιτακτικής ανάγκης για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Λέσβου.

Η έγγραφη απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό σε  ερώτηση του Βουλευτή ήταν ανεπαρκής, αφού αποφεύγει επιμελώς να θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών και απλά ενημερώνει ότι το Υπουργείο καταγράφει και επεξεργάζεται τα αιτήματα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

(ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επερώτησης)

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Έκτακτη επιχορήγηση Δήμου Λέσβου

Επανέρχομαι σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 134, διότι στην ερώτησή μου με αριθμ. 12241/1.3.2011, με θέμα «Έκτακτη επιχορήγηση Δήμου Λέσβου», ο κ. Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απάντησε με το αριθμ. 14546/23.3.2011 έγγραφό του. Κρίνοντας πως η απάντηση του κ. Υπουργού δεν είναι επαρκής ζητώ να έρθει το θέμα στη Βουλή με την προαναφερθείσα διαδικασία.

Με την αριθμ. 8812/22.2.2011 απόφαση σας  χορηγείτε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ  έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς κάλυψη επιτακτικών λειτουργικών αναγκών στον Δήμο Αθηναίων. Αντίστοιχες αποφάσεις υπάρχουν για το ποσό των τριών εκατομμυρίων για τους δήμους  Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχες όμως και εξίσου επιτακτικές ανάγκες έχουν και οι δήμοι-κυβερνεία που κατασκευάσατε στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα στην Λέσβο, στην οποία ο Δήμος προέκυψε από τη συνένωση δεκατριών Δήμων και είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της ελληνικής επικράτειας. Ανάγκες τις οποίες εσείς είτε επιδεικτικά αγνοείτε είτε εξίσου επιδεικτικά αρνείστε έως τώρα να ικανοποιήσετε.

Η άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου Λέσβου απεικονίζεται και στην με αριθμ. 14018/8.3.2011 επιστολή που σας έχει αποστείλει ο Δήμαρχος Λέσβου.

Στην απάντησή σας στην ερώτηση που κατέθεσα, αποφεύγετε επιμελώς να θέσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λέσβου, οδηγούν σε στάση εργασιών η οποία δεν επιδέχεται ασάφειες ως προς την απάντηση αλλά συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα.

Η ικανοποίηση του αιτήματος για τους μεγάλους δήμους των μεγάλων αστικών κέντρων δημιουργεί, βέβαια, το προηγούμενο για την ικανοποίηση των αντίστοιχων αιτημάτων των μεγάλων δήμων των μεγάλων νησιών που αντιμετωπίζουν εξίσου επιτακτικές λειτουργικές ανάγκες και επιπλέον προστατεύονται από την συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας.

Κατόπιν τούτων επερωτάται ο κ. Υπουργός

Είναι μέσα στις προθέσεις του να στηρίξει τον Δήμο Λέσβου με έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση επιτακτικών λειτουργικών του αναγκών;

Ο Επερωτών Βουλευτής

 

 

Σπύρος Γαληνός

 

Μοιράσου το άρθρο!