Πολιτική

10/03/2017 - 05:57

Επισκέφθηκε στρατόπεδα προσφύγων και το αεροδρόμιο στη Μυτιλήνη, αποκαλύπτοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης

yle="text-align: justify;"> 

Τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν, με ιδιαίτερη ένταση το λαό της Λέσβου πέραν όλων των άλλων που ταλανίζουν όλο το λαό, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Λέσβο, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, παραδίνεται σε ιδιωτικό μονοπώλιο, με άμεσο κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας πολλών εργαζόμενων και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων όσων απομείνουν. Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου - όπως και των υπόλοιπων - σημαίνουν παραχώρηση βασικών υποδομών και σε μια περίοδο και μια περιοχή που ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας και των αεροδρομίων είναι κρίσιμη και λόγω των προβλημάτων που οξύνονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κατά την επίσκεψη στα στρατόπεδα προσφύγων, στη Μόρια και το Καρα-Τεπέ, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαπίστωσε και πάλι τις άσχημες συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και το τεράστιο πρόβλημα του διπλού εγκλωβισμού τους, στην Ελλάδα και στα συγκεκριμένα νησιά. Είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, με τη προσυπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων κομμάτων. Πρόβλημα, που όχι μόνο δεν λύνεται από τη κυβέρνηση, αλλά μπορεί ανά πάσα στιγμή να πάρει και πάλι εκρηκτικές διαστάσεις, επιβαρύνοντας περισσότερο τους πρόσφυγες αλλά και τον λαό των νησιών ανάλογα με τη πορεία των ευρύτερων παζαριών μεταξύ Τουρκίας, ΕΕ, Ελλάδας και άλλων δυνάμεων, καθώς το Προσφυγικό αποτελεί τμήμα τους.

Πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να μετακινηθούν από τα νησιά προς την ενδοχώρα σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και από εκεί για τις χώρες που οι ίδιοι επέλεξαν. Να κλείσουν τα hotspot. Την ευθύνη να αναλάβει το κράτος και όχι οι ΜΚΟ καθώς ένα πανηγύρι εκατομμυρίων έχει στηθεί στις πλάτες της προσφυγικής δυστυχίας. Να δοθεί αποφασιστική απάντηση στις δυνάμεις του εθνικισμού και του φασισμού, όπως η Χρυσή Αυγή που εκμεταλλεύεται την κατάσταση, να δυναμώσει η αλληλεγγύη του λαού που πρέπει να στρέψει την πάλη του ενάντια στη πηγή του κακού, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή όλων των κυβερνήσεων της χώρας για τα συμφέροντα αναβάθμισης της εγχώριας αστικής τάξης, που δεν έχει καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει την αύξηση των κινδύνων γενικότερης ανάφλεξης στη περιοχή, λόγω των τεράστιων ανταγωνισμών για τις πηγές ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της, μέρος των οποίων αποτελεί η όξυνση της κατάστασης στα Ελληνοτουρκικά, με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της τούρκικης κυβέρνησης με αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης για τον καθορισμό των συνόρων, τις συνεχείς παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου, το γκριζάρισμα περιοχών του Αιγαίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά τις περιοδείες στο αεροδρόμιο αλλά και στα στρατόπεδα προσφύγων, ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε πως «όλα αυτά τα προβλήματα προστίθενται στη δραματική όξυνση των λαϊκών προβλημάτων με τα νέα μέτρα που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη λήξη της β’ αξιολόγησης: νέα αντιλαϊκή φοροεπιδρομή για να αυξηθούν οι φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, νέες περικοπές συντάξεων και μισθών, ομαδικές απολύσεις και ουσιαστικός ενταφιασμός των συλλογικών συμβάσεων. Ο λαός που πλήρωσε την κρίση και καλείται να πληρώσει ακριβά και την καπιταλιστική ανάκαμψη δεν πρέπει να περιμένει την αξιολόγηση. Πρέπει από τώρα να οργανώσει τη μαζική, μαχητική απάντησή του στη νέα λαίλαπα».

Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, είπε πως «πάνω απ’ όλα, στηριγμένος στη πείρα του να δει ότι υπάρχει ένας κρίκος που συνδέει όλα τα παραπάνω προβλήματα (νέα μέτρα, όξυνση ανταγωνισμών και κινδύνων ανάφλεξης, προσφυγικό): είναι οικονομία και η εξουσία του κεφαλαίου που κυνηγώντας όλο και μεγαλύτερα κέρδη, το μόνο που έχει πλέον να δώσει είναι ανεργία, φτώχεια, προσφυγιά, δυστυχία. Φιλολαϊκές λύσεις μέσα στο σύστημα αυτό, δεν υπάρχουν. Τα βέλη των εργαζόμενων, όλου του λαού πρέπει να στοχεύσουν αυτό το θεριό στη καρδιά του. Με ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με κοινωνική συμμαχία να ανασχέσει, να εμποδίσει την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας. Να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη οργάνωση της οικονομίας και της εξουσίας, με τον λαό στο τιμόνι.

Και όλα αυτά συνεπάγονται απαραίτητα την ολόπλευρη ισχυροποίηση του πρωτομάχου σ’ αυτή την υπόθεση, του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που το επόμενο διάστημα οδηγείται στο 20ό Συνέδριό του, με όλα αυτά τα ζητήματα στο επίκεντρο της συζήτησης του».

 

 

902.gr

Μοιράσου το άρθρο!