Πολιτική

23/03/2014 - 08:21

Επίσκεψη Δημάρχου Λέσβου στην Πέτρα

Ε

πίσκεψη στην Πέτρα, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.

Ειδικότερα, παρουσία των Αντιδημάρχων, Άντωνη Κουμαρά, Δημήτρη Μουτζούρη, του Πρόεδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, Θεολόγου Κλεάνθη, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σκουτάρου, Κώστα Τρίχου, της Προϊσταμένης του Τμήματος Συγκοινωνιακών, Λιμενικών, Κτηριακών Έργων και Υπαίθριων Χώρων, Άννυς Οικονομίδου, του Προϊσταμένου του Τμήματος Ύδρευσης Αποχέτευσης, Ανδρέα Παπαχριστοφόρου και των λοιπών στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, μηχανικών, Κώστα Τζιτζίνα, Μαρίας Πιαλλέ και Δέσποινας Μακρή, προήδρευσε συσκέψεως των μελών του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, όπου εξετάστηκαν διεξοδικά διάφορα ζητήματα της Δημοτικής αυτής Κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στην καθαριότητα, την αγροτική οδοποιία, στην ύδρευση και διάφορα άλλα, κληρονομημένα από τις προηγούμενες Δημοτικές αρχές του τέως Δήμου Πέτρας και τη γενικότερη προετοιμασία, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Στη σύσκεψη κατατέθηκαν εποικοδομητικές προτάσεις, δρομολογήθηκαν οι επιβαλλόμενες λύσεις, ενώ ο κ. Βουνάτσος, αφού ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοπρασίας ύψους 75.000 Ευρώ για την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων στο δρόμο της Πέτρας, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ο.Σ.Α.Π.Υ. (Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου) και την ανάδειξη εργολάβου, ο οποίος θα αρχίσει τις εργασίες στο προσεχές διάστημα, τόνισε ότι οι τακτικές επισκέψεις του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων και των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου, έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα. Για ακόμη μια φορά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβούλιου της Δημοτικής Ενότητας Πέτρας, για την εποικοδομητική συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, καθώς και για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουν.

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος, επισκέφθηκε το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου του παλαιού ελαιοτριβείου – σαπωνοποιείου «Ελευθεριάδη» της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας και μετατροπής του σε κέντρο πολυδραστηριότητας, πολιτιστικού χαρακτήρα, που βρίσκεται στην τελική του φάση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 311.500 Ευρώ (με Φ.Π.Α.), με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013

Στο κτίριο βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με τις εξής εργασίες: φωτισμός, ολοκλήρωση εργασιών ύδρευσης-αποχέτευσης, πλατφόρμες Α.Μ.Ε.Α., αντικεραυνική προστασία, σύστημα πυρανίχνευσης, κλιματισμός, ηχητικά συστήματα και σύστημα videoprojector, καθώς επίσης και ανάδειξη όψεων του κτιρίου και συντήρηση ξύλινων επιφανειών. Παράλληλα και ταυτόχρονα, τοποθετούνται καθίσματα, γραφεία, ερμάρια, πάγκοι εργασίας και βιβλιοθήκες. Πρόκειται για το τρίτο έργο με το οποίο γίνονται παρεμβάσεις στο κτίριο και το οποίο ολοκληρώνει τα δυο προηγούμενα, στα οποία δεν είχαν προβλεφθεί ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα το κτίριο να μην είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό, και το οποίο δρομολογήθηκε με δημοπρασία από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Με την ολοκλήρωση δε, των παραπάνω εργασιών, ο χώρος του Παλαιού κτιρίου «Μηχανή Ελευθεριάδη», θα μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σε μια σειρά από ανάγκες πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως μουσικές συναυλίες, επιστημονική συνέδρια διαλέξεις, εκθέσεις συγκεντρώσεις πάσης φύσεως κλπ.

Ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών, ο κ. Βουνάτσος, επεσήμανε ότι πολύ σύντομα θα προστεθεί στο νησί μας, αποκεντρωμένα, ένας ακόμα σύγχρονα αξιοποιημένος χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος μαζί με τους παραπάνω, επισκέφθηκε το εργοτάξιο του Βιολογικού Καθαρισμού Πέτρας (Μονάδα Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Οικισμών Πέτρας)  και πραγματοποίησε αυτοψία για να διαπιστώσει την ακριβή πορεία εκτέλεσης των σχετικών εργασιών, οι οποίες διεξάγονται με εντατικό ρυθμό και αναμένεται έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας τον Αύγουστο, δηλαδή ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργία δοκιμαστικά με νερό και έπειτα με λύμα. Το έργο είναι ενταγμένο και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, με προϋπολογισμό 2.678.100,00 Ευρώ (με Φ.Π.Α.) και αφορά στην κατασκευή εγκατάστασης, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων της Πέτρας (οικισμών Πέτρας, Λαφιώνας, Πετριού και Ανάξου και περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής του έργου, την κατασκευή και παράδοση σε θέση πλήρους λειτουργίας του, την δοκιμαστική – αποδοτική λειτουργία του και την εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου. Και το σημαντικότατο τούτο έργο, δρομολογήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία το νεκρανέστησε κυριολεκτικά, επειδή εξαιτίας δικαστικών περιπετειών και άλλης μορφής δυσκολιών, κινδύνεψε να απενταχθεί και σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρις στις παρεμβάσεις προσωπικά του Δημάρχου.  

Τέλος, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, καθώς και οι προαναφερόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες, πραγματοποίησαν αυτοψία σε εκτελούμενα έργα αντικατάστασης φθαρμένων σωληνώσεων  ύδρευσης, εντός του οικισμού της Πέτρας. Ο Δήμαρχος έδωσε εντολή στους συναρμόδιους Αντιδημάρχους και στην Τεχνική Υπηρεσία, για άμεση ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών, λόγω της αρχόμενης τουριστικής περιόδου.

 Ο κ. Βουνάτσος, χαρακτήρισε το έργο αυταπόδεικτα ιδιαίτερα σημαντικό για τους κατοίκους και το φυσικό περιβάλλον, της κατεξοχήν τουριστικής αυτής περιοχής.

Μοιράσου το άρθρο!