Πολιτική

04/08/2020 - 17:38

Επίσκεψη Κουμουτσάκου-Λάσετ στη «ζούγκλα» της Μόριας - Διαμαρτυρία μεταναστών

Η ελληνογερμανική συνεργασία στο μεταναστευτικό αποδίδει καρπούς, δήλωσε ο αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

 «Το μέγεθος της πρόκλησης, της ανθρωπιστικής από τη μια και της ασφάλειας από την άλλη, είναι τόσο μεγάλο που ξεπερνά την Ελλάδα. Η αλληλεγγύη είναι απαραίτητη από πλευράς Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί. Με τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας, συζητήσαμε εκτενώς τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, τους άξονες της ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας, καθώς και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και επηρεάζουν τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η ελληνογερμανική συνεργασία είναι συνεχής και αποδίδει καρπούς» τόνισε σήμερα κατά την επίσκεψη του στους καταυλισμούς αιτούντων άσυλο στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

 Ο αναπληρωτής υπουργός συνοδεύει στη Λέσβο τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ ο οποίος όπως είπε επισκέπτεται το νησί προκειμένου «να σχηματίσει προσωπική άποψη για την κατάσταση στη Λέσβο». Μαζί του και ο ομόλογος τού κ. Κουμουτσάκου υπουργός του γερμανικού κρατιδίου Γιοάχιμ Σταμπ.

 Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στον καταυλισμό του ΚΥΤ και στο δημοτικό χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Η πρόθεση να επισκεφθούν τον καταυλισμό που βρίσκεται εκτός του ΚΥΤ -τη λεγόμενη «ζούγκλα»- αρχικά δεν ευοδώθηκε, αφού μικρή ομάδα αιτούντων άσυλο φώναζαν συνθήματα. Κάτι που όμως έγινε αργότερα όταν και οι κ. Κουμουτσάκος και Λάσετ περιηγήθηκαν στη «ζούγκλα» και συζήτησαν με αιτούντες άσυλο και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

 Επίσης ο Γερμανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Μυτιλήνης όπου συνομίλησε με τον δήμαρχο της πόλης Στρατή Κύτελη, ο οποίος επισήμανε στον κ. Λάσετ ότι «ο λαός της Μυτιλήνης έχει φθάσει στα όρια ανοχής του και ζητά από την Ευρώπη και ειδικά από τη Γερμανία συγκεκριμένες πράξεις στήριξης και ανακούφισης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής οικογένειας».

 Το μεσημέρι η αποστολή συναντήθηκε με Γερμανούς αστυνομικούς της Frontex που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στη Λέσβο και κατάγονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλία. Πριν αναχωρήσουν για Αθήνα η γερμανική αντιπροσωπία επρόκειτο να πραγματοποιήσει με σκάφος του Λιμενικού Σώματος αυτοψία στην ελληνοτουρκική οριογραμμή.

 

Δηλώσεις: 

 

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Laschet ήταν πολύ σημαντική και επιτυχής. Και αυτό διότι είχε τη δυνατότητα να δει ο ίδιος τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής της Ευρώπης. Εδώ, στη Λέσβο, συγκλίνουν τρεις προκλήσεις. Η μεταναστευτική, ο συνδυασμός της με την πανδημία και, βεβαίως, η τουρκική παραβατική πολιτική έντασης. Οι επισκέπτες μας επιστρέφουν στη χώρα τους πλήρως ενήμεροι για αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Είναι πολύ θετικό ότι επανειλημμένα δήλωσαν ότι αναγνωρίζουν την καλή δουλειά που κάνει η κυβέρνηση και ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα χρειάζεται την ουσιαστική, συγκεκριμένη και χειροπιαστή αλληλεγγύη της Ευρώπης, γιατί το μεταναστευτικό αποτελεί κοινή πρόκληση, που ξεπερνά τις εθνικές δυνατότητες και γι’ αυτό είναι πρόβλημα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας».

 

Από την πλευρά του ο κ. Laschet δήλωσε σχετικά:

«Ολόκληρη η ΕΕ πρέπει τώρα να ξυπνήσει. Η Γερμανική Προεδρία παρέχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί μια μόνιμη λύση. Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει μόνη της την ελληνική κυβέρνηση, τους κατοίκους και τις Αρχές της Λέσβου. Και η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θέλει να συνεισφέρει και να πάρει στο κρατίδιο τις επόμενες εβδομάδες παιδιά που έχουν πληγεί ιδιαίτερα μαζί με τους στενούς συγγενείς τους. Η Γερμανία είναι πολύ απασχολημένη με την πανδημία του κορωνοϊού. Στους προσφυγικούς καταυλισμούς όμως η πανδημία έχει μια εντελώς διαφορετική σημασία, επειδή οι άνθρωποι εκεί μόνο πολύ περιορισμένα μπορούν να τους εγκαταλείψουν και πρέπει να αποτραπεί το να φτάσει ο ιός σε αυτούς. Έτσι, οι πρόσφυγες βιώνουν μια κατάσταση χωρίς προοπτική».

 ΑΠΕ - ΜΠΕ
Στρατής Μπαλάσκας

Μοιράσου το άρθρο!