Πολιτική

13/03/2019 - 17:30

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο hot spot της Μόριας – Προτεραιότητα το μεταναστευτικό για τον πρόεδρο της ΝΔ

Σ

το hot spot της Μόριας στη Λέσβο βρέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που ξεναγήθηκε εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε από το διοικητή του κέντρου Ιωάννη Μπαλμπακάκη για τις συνθήκες που επικρατούν.

Είναι η τρίτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη Μόρια, ενώ τη ώρα της επίσκεψής του βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία μετακίνησης 330 ατόμων προς την προσφυγική δομή του Σκαραμαγκά.

Η διαδικασία
Ο πρόεδρος της ΝΔ ενημερώθηκε για τις διαδικασίες καταγραφής και κατάθεσης ασύλου από τους αιτούντες που καταφτάνουν στο κέντρο. Οι πρόσφυγες που φτάνουν στη Μόρια, αρχικά ελέγχονται από αστυνομικούς και στη συνέχεια από την υπηρεσία της Frontex, όπου και υποβάλλουν αίτημα για άσυλο. Στη συνέχεια ξεκινά η διαδικασία καταγραφής και δημιουργείται ατομικός φάκελος. Ακολουθούν οι η ιατρικές εξετάσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα  χρονοβόρα διαδικασία καθώς για κάθε βάρκα με 60 πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνει στη Λέσβο, απαιτείται περίπου μισή ημέρα.

Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη διαδικασία, οι πρόσφυγες καταγράφονται από την υπηρεσία ασύλου. Οι αραβόφωνοι περνούν από συνέντευξη εντός μίας εβδομάδας, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να εξεταστούν τον Σεπτέμβριο του 2019.


Σημειώνεται ότι το κέντρο εξυπηρετείται από δύο στρατιωτικούς γιατρούς, ενώ αναμένονται ακόμη δύο. Επίσης υπάρχει ιατρική βοήθεια και από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο hot spot, το οποίο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 3.100 ατόμων.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για την τροφοδοσία και τη σίτιση των προσφύγων.

Συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν πως η επίσκεψη στο hot spot της Μόριας δείχνει και το ότι το μεταναστευτικό θα είναι στις προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα.

Το πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στην αγορά της Μυτιλήνης όπου ενημερώθηκε από τους αλιείς, τους ουζοπαραγωγούς και τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, ενώ το απόγευμα θα δώσει ομιλία στη ΝΟΔΕ.

 

 

newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!