Πολιτική

07/12/2011 - 19:11

Επίσκεψη Πρέσβη Βενεζουέλας στο Δήμο Λέσβου

yle="text-align:justify;">Ο Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου Χρήστος Κορδώνης υποδέχθηκαν σήμερα 7 Δεκεμβρίου 2011 το πρωί τον Πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας κ. Ροντρίγκο Οσβάλντο Τσάβες Σαμούντιο  και τη συνοδεία του, τον Δεύτερο Γραμματέα της Πρεσβείας κ. Ρεϊνάλντο Χοσέ Κάπριο Λαπρέα και τη μεταφράστια κα Μελίνα Σπανού, στο αεροδρόμιο, και, στη συνέχεια, είχαν εθιμοτυπική συνάντηση μαζί του στο Παλιό Δημαρχείο.

Ο Δήμαρχος Λέσβου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Πρέσβη για την επίσκεψή του και, αφού παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία και τον πολιτισμό της Λέσβου, τις σημαντικές προσωπικότητες που ανέδειξε αυτός ο τόπος διαχρονικά όπως τον Πιττακό, τη Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Ελύτη, τον Θεόφιλο κλπ., αναφέρθηκε στη σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τις παραγωγικές –αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας. Επίσης, αναφέρθηκε στα διοικητικά, οργανωτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ενιαίος πλέον Δήμος Λέσβου μετά την ενοποίηση των 13 Δήμων σύμφωνα με τον Νόμο του «Καλλικράτη».

Στη συνέχεια, ο κ. Βουνάτσος αναφέρθηκε στους Έλληνες μετανάστες στη Βενεζουέλα που σήμερα είναι γύρω στις 4.500, εξήρε την προσωπικότητα και την πολιτική του Ούγκο Τσάβες για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ευημερία του λαού του, την ειρήνη, την ανεξαρτησία, την ισονομία και ισοπολιτεία και δέχθηκε την πρόταση του κ. Πρέσβη της Βενεζουέλας να στηθεί προτομή στη Μυτιλήνη του Στρατηγού, προδρόμου της Ισπανο-Αμερικανικής Ανεξαρτησίας και Εθνικού Ήρωα της Βενεζουέλας Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα με σκοπό να καλλιεργήσει τη γνώση του στη φιλοσοφία και τη στρατιωτική στρατηγική και συγκεκριμένα επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη το 1786, την οποία και επαίνεσε στα απομνημονεύματά του. Πρότεινε, τέλος, να γίνει αδελφοποίηση του Δήμου Λέσβου με την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας ή άλλη πόλη, ώστε να αναπτυχθούν ζωντανές σχέσεις φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.

Ο Πρέσβης της Βενεζουέλας με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λέσβου για τη θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στην ιστορία του δικού τους λαού, τα 300 χρόνια της ισπανικής αποικιοκρατίας και αργότερα τα 200 χρόνια εξάρτησης από τις ΗΠΑ, καθώς και στις προσπάθειές τους για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη και ζήτησε να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Λέσβου από τον Τουρκικό ζυγό που θα πραγματοποιηθούν το 2012. Τόνισε την αδελφότητα που συνδέει τους δύο λαούς και επισήμανε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η δημιουργία γέφυρας μεταξύ της Βενεζουέλας και της Λέσβου. Αναφέρθηκε, επίσης, στις 2.500 Βενεζουελάνους που ζουν στην Ελλάδα ενώ υποσχέθηκε ότι τις επόμενες μέρες θα διευθετήσει το θέμα της αδελφοποίησης του Δήμου Λέσβου με πόλη της Βενεζουέλας και στις αρχές του Ιανουαρίου του 2012 θα προγραμματίσει την παράδοση της προτομής του Στρατηγού Ντε Μιράντα στον Δήμο Λέσβου.

Τέλος, ο κ. Πρέσβης προσκάλεσε τον Δήμαρχο Λέσβου, ως επικεφαλής συνοδείας αρχών από τη Λέσβο να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα τον Οκτώβρη του 2012 κατά τις Προεδρικές εκλογές εκεί και του έδωσε ως αναμνηστικά δώρα το Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, CD με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Βενεζουέλας, προτείνοντας παράλληλα τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Λέσβο, καθώς και  το σύμβολο της πολιτιστικής έκφρασης του λαού της Βενεζουέλας, το λεγόμενο ως  «διάβολο του Γιάρε», αναγνωρισμένο από την UNESCO που συμβολίζει τον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας για ελευθερία και ανεξαρτησία και τα βάσανά του από τους αποικιοκράτες.

Δευτερολογώντας ο Δήμαρχος Λέσβου αποδέχθηκε την πρόταση να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα κατά τις Προεδρικές εκλογές του 2012, εξέφρασε τη χαρά του για το άμεσο ενδιαφέρον του κ. Πρέσβη για την πραγματοποίηση της αδελφοποίησης του Δήμου Λέσβου με πόλη της Βενεζουέλας, καθώς και την πρόταση του κ. Πρέσβη να εκπροσωπήσει τη Χώρα του στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Λέσβου που θα διοργανώσει ο Δήμος Λέσβου. Τέλος, ο Δήμαρχος Λέσβου χάρισε στον κ. Πρέσβη ως αναμνηστικά δώρα βιβλία και τοπικά προϊόντα του νησιού μας. 

Μοιράσου το άρθρο!