Πολιτική

05/03/2012 - 19:15

Επίσκεψη στη Λέσβο πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΑ

 

Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Φώτης Χατζημιχάλης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί ο κ. Χατζημιχάλης συναντήθηκε τόσο με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, κ. Περικλή Αντωνίου, όσο και με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Θρασύβουλο Καλογρίδη, με τους οποίους συζήτησαν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε κλάδος. Ακόμη, συμφωνήθηκε η επιδίωξη μόνιμης και σταθερής συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας στην περιοχή.

Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΑ τους ενημέρωσε για τη συγκρότηση και λειτουργία του γραφείου απεμπλοκής επενδύσεων και την προσπάθεια που κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια υπάρχουν στην επενδυτική δραστηριότητα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ήδη το γραφείο στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας του ενεργοποιήθηκε για την απεμπλοκή επενδύσεων συνολικού ύψους 40.000.000 ευρώ.

 

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της ΑΔΑ πραγματοποίησε συνάντηση συνεργασίας με τους διευθυντές της υπηρεσίας, με τους οποίους συζήτησε θέματα σχετικά με τη λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χατζημιχάλης αναφέρθηκε σε ορισμένα απολογιστικά στοιχεία της πρώτης χρονιάς λειτουργίας της ΑΔΑ και υπογράμμισε τους στόχους του νέου προγραμματισμού της υπηρεσίας. Χαρακτηριστικά στην ομιλία του προς του διευθυντές ο Γενικός Γραμματέας τόνισε:

«Πριν από ένα χρόνο συγκροτήθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Στη διάρκεια αυτού του πρώτου χρόνου λειτουργίας ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά και οξυμμένα προβλήματα, τα οποία είχαν άμεση σχέση με τη δομή και τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας αλλά και με την προσαρμογή όλων στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο χώρο της Αυτοδιοίκησης μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Συγκεκριμένα έπρεπε να στήσουμε από την αρχή την έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στον Πειραιά, να δημιουργήσουμε υποδομές που δεν υπήρχαν, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα προϋπολογισμού που ήταν ελλειμματικός, προβλήματα διευθέτησης αρμοδιοτήτων μεταξύ των Περιφερειών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καθώς και προβλήματα κατανομής και προσαρμογής του προσωπικού στις νέες συνθήκες.

Ταυτόχρονα με την προσπάθεια για τη συγκρότηση της νέας υπηρεσίας έπρεπε να διαχειριστούμε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση αρμοδιότητες που στη συνέχεια πέρασαν στις Περιφέρειες όπως η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, η εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και διάφορα προβλήματα των φορέων και των πολιτών, τα οποία έπρεπε να επιλυθούν το δυνατό συντομότερο.

Στη διάρκεια αυτού του χρόνου παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό που παρατηρήθηκαν σε κάποιες διευθύνσεις, και παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και πόρους, στηριζόμενοι στις προσπάθειες του προσωπικού της ΑΔΑ λάβαμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που μας δίνει ο νόμος για:

  • την ενοποιημένη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών στο Βόρειο και στο Νότιο Αιγαίο
  • την εξοικονόμηση πόρων και τη δραστική περιστολή των δαπανών
  • την όσο το δυνατό ταχύτερη εξυπηρέτηση αιτημάτων των πολιτών και των φορέων
  • τη σταθερή και γόνιμη συνεργασία με τις δύο Περιφέρειες και τους Δήμους του Αιγαίου καθώς και άλλους φορείς όπως τα κατά τόπους Επιμελητήρια, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κλπ.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκρότησης της υπηρεσίας μας πρέπει αυτή να καταστεί όσο το δυνατό πιο λειτουργική, άμεση, σύγχρονη και αποτελεσματική. Γι’ αυτό και ο επόμενος μεγάλος στόχος μας είναι η λειτουργία της ΑΔΑ να αποτελέσει πρότυπο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τη χώρα, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία μας η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας του Αιγαίου. Ήδη η ΑΔΑ πιστοποιείται για τη διαχειριστική της επάρκεια και θα αρχίσει άμεσα να υλοποιεί προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, την άμεση επικοινωνία και τη διευκόλυνση των πολιτών στην επαφή τους με τις υπηρεσίες».

Τέλος, ο κ. Χατζημιχάλης ζήτησε από τα στελέχη της ΑΔΑ την ένταση των προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των φορέων της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος συνοδεύονταν κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο από τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων κ. Νίκο Θεοδωρίδη, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή, με τον οποίο συνεργάστηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Περιφέρειας.

 

Μοιράσου το άρθρο!