Πολιτική

03/05/2012 - 14:08

Επίσκεψη των Οικολόγων Πράσινων σε Δυτική Λέσβο

yle="text-align:justify;">Με επισκέψεις στην ύπαιθρο της Λέσβου, συνεχίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την προεκλογική τους δραστηριότητα. Ο υπ. βουλευτής των ΟΠ Μιχάλης Μπάκας επισκέφτηκε χθες χωριά της Δυτ Λέσβου και είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολίτες των χωριών, να ανταλλάξει απόψεις για τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη Λέσβο αλλά και την περιοχή τους, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον τόπο μας.

Στις συζητήσεις με γυναίκες από όλα τα χωριά, θέλοντας με την επίσκεψη μας να δώσουμε περισσότερο βάρος στις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τα ζητήματα των γυναικών, τονίσαμε ότι για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους ο αγώνας για αρμονία και ισορροπία στις ανθρώπινες κοινωνίες, ξεκινά από τις σχέσεις των φύλων και βρίσκεται στον πυρήνα της οικολογικής σκέψης. Η κατάργηση των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και η οικοδόμηση ισότιμων ανθρώπινων σχέσεων αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες. Η δικιά μας πρόταση απορρίπτει την πατριαρχική δομή της κοινωνίας και τις εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών και την ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητας. Αγωνίζεται ενάντια στον εφησυχασμό, που θεωρεί ότι η ισότητα έχει επιτευχθεί και στην τάση, η οποία παράλληλα αναπτύσσεται έντονα καθώς οξύνεται η οικονομική κρίση, να περιοριστούν οι γυναίκες στους παραδοσιακούς τους ρόλους.

 

Συναντήσαμε τους γυναικείους συνεταιρισμούς της Άγρας και Μεσότοπου, που αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα διεξόδου για τις γυναίκες των χωριών αυτών, προσφέροντας έσοδα στα νοικοκυριά τους αλλά και μια δημιουργική απασχόληση για τις γυναίκες. Δυστυχώς η συνέχιση της λειτουργίας τους κρέμεται από μια κλωστή, καθώς τα βάρη από τις οφειλές του LesvosShop είναι πολύ υψηλά. Οι συνεταιρισμοί σε όλο το νησί μας πληρώνουν τα τεράστια πολιτικά λάθη τοπικών παραγόντων και απαιτείται στήριξη τους για να μην χαθεί αυτός ο πολύ χρήσιμος θεσμός. Για παράδειγμα γιατί να προσφέρονται εισαγόμενες μαρμελάδες στο πρωινό των ξενοδοχείων μας αντί να στηρίζουμε την ντόπια παραγωγή με παραδοσιακά προϊόντα τους τόπου μας;

 

Στην Ερεσό συναντηθήκαμε με γυναίκες που προσπαθούν χρόνια τώρα να προωθήσουν τον λεσβιακό τουρισμό στο νησί μας. Χιλιάδες γυναίκες από όλον τον κόσμο επισκέπτονται το νησί μας για να πατήσουν τα χώματα που περπάτησε η Σαπφώ, να χαρούν τη φύση και την ομορφιά του νησιού μας. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται διεθνές φεστιβάλ για τις γυναίκες και δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεάτρου, χώρου, φωτογραφίας μουσικής κλπ χωρίς δυστυχώς καμία υποστήριξη από κάποιον κρατικό φορέα.Αντί η τοπική αυτοδιοίκηση να υποστηρίξει τέτοιες ενέργειες, κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της, θεωρώντας το θέμα ως ταμπού. Το νησί μας μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες όλου το κόσμου και να προωθηθεί ένας άλλος ποιοτικός τουρισμός, υψηλής οικονομικής δύναμης με σημαντικά οφέλη για τον τόπο. Σε κάθε περίπτωση για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους ο στόχος για καταπολέμηση των διακρίσεων σε όλους τους τομείς, αφορά ιδιαίτερα το σεβασμό της προσωπικής ζωής και της σεξουαλικής ταυτότητας όλων, ζητώντας νομοθετική κατοχύρωση για την εφαρμογή του πολιτικού γάμου καθώς και την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, με ίσα δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια, όπως συμβαίνει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Μοιράσου το άρθρο!