Πολιτική

17/02/2014 - 14:14

Επιστολή Αντιδημάρχου Καλλονής για το ΙΚΑ

Π

ρος
                                                Διοικητή  ΙΚΑ: Κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο

                                                Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου: κ. Γιακαλή

                                                Δήμαρχο Λέσβου : κ. Βουνάτσο

                                                Γρ/α Αιγαίου κ Νησιωτ Πολιτικής: κ. Ζωίδη

                                                Απ/νη Διοίκηση Β. Αιγαίου: κ. Καλογήρου

                                                Δ/ντη  ΙΚΑ Μυτιλήνης: κ.Κλαδογένη

                                                Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

 

Θέμα: Κατάργηση Παραρτήματος Ι.Κ.Α. Καλλονής – Μηθύμνης και σύσταση Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης .

          Αξιότιμε κ. Διοικητά.

           

Με τη παρούσα θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεση της κοινωνίας της Λέσβου για την κατάργηση του παραρτήματος Ι.Κ.Α. Καλλονής και την υποβάθμιση του σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το Μάρτιο του 2012 η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων Κεντρικής και Βορειοδυτικής Λέσβου σας είχε κοινοποιήσει Υπόμνημα, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους, η υποβάθμιση του Παρ/τος Καλλονής σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων σας και εργοδοτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή αρμοδιότητας του. Αναμέναμε ότι πριν κάθε απόφαση θα λαμβάνατε υπόψη το παραπάνω υπόμνημα και δεν θα προχωρούσατε στην ενέργειά σας. Δυστυχώς η απόφασή σας για σύσταση Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην περιοχή και επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία και τους κατοίκους της περιοχής που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο την κρίση όσο και την λανθασμένη σχεδίαση χωροταξικού του Καλλικράτη στη Λέσβου.

Το πάγιο αίτημα των πολιτών και του Δημάρχου Λέσβου για την λύση του χωροταξικού προβλήματος  με τη δημιουργία τεσσάρων Δήμων είναι και αυτό ένα βασικό στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Η δημιουργία των νέων Δήμων οδηγεί στην ανάγκη αναβάθμισης του παρόντος Υποκαταστήματος σε Τοπικό Υποκατάστημα μη διαβαθμισμένο ώστε να παρέχει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες μας.

Το παράρτημα του ΙΚΑ Καλλονής λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια περίπου  και από το   2011 έχει γίνει συγχώνευση με το παράρτημα Ι.Κ.Α. της Μήθυμνας. Καλύπτει τα δύο τρίτα (2/3) του νησιού γεωγραφικά. Η περιοχή ευθύνης του ξεκινάει από το Δυτικό άκρο του νησιού το Σίγρι φτάνει μέχρι το βορειοανατολικό  άκρο την Σκάλα Σκαμνιάς και έως την Αχλαδερή της περιοχής Κόλπου Καλλονής. Υπάρχουν στη ζώνη ευθύνης του  ανεπτυγμένες τουριστικά  περιοχές όπως της Σκάλας Ερεσού, του Ταβαρίου, του απολιθωμένου δάσους του Σιγρίου, του Γαβαθά, της Ανάξου, της Πέτρας, της Μήθυμνας, της  Εφταλούς, της Σκάλας Σκαμνιάς, της Σκάλας Καλλονής. Οι παραπάνω περιοχές αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών προορισμών όλης της Λέσβου και είναι στη ζώνη ευθύνης του ΙΚΑ Καλλονής!  Με υπηρεσιακό δυναμικό πέντε (5) υπαλλήλων πρόθυμων και εξυπηρετικών κατορθώνει να  φέρει σε πέρας  και να εξυπηρετεί κατά γενική ομολογία τις παροχές, τα έσοδα (κοινές επιχειρήσεις και οικοδομές) το μητρώο και τμήμα του τομέα συντάξεων. Στεγάζεται σε χώρο 220 τ.μ. από τα οποία τα 180 τετραγωνικά είναι αρχείο το οποίο προέρχεται και από τα δύο γραφεία Καλλονής και Μήθυμνας. Σε καμία περίπτωση η δυναμική αυτή δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ένα γραφείο με έναν ή δύο υπαλλήλους. Ο χώρος στον οποίο λειτουργεί σήμερα η Υπηρεσία του ΙΚΑ στην Καλλονή είναι πολύ καλά οργανωμένος για τη στέγαση των  υπηρετούντων υπαλλήλων και των αρχείων και των δύο παρ/των (Μηθύμνης – Καλλονής), τα οποία αν μεταφερθούν στο Περιφερειακό Μυτιλήνης θα απαιτηθούν πολύ περισσότερα χρήματα για να στεγαστούν σε νέους χώρους με σαφώς υψηλότερα ενοίκια της πόλης της Μυτιλήνης απ το σημερινό της Καλλονής. Θα χαθεί επίσης η άρτια οργάνωση του αρχείου η οποία σήμερα (παρά το μεγάλο όγκο του) λειτουργεί με «κλειστά μάτια»

Με την απόφαση υποβάθμισης της υπηρεσίας σας σε γραφείο κοινωνικής ασφάλισης, αυξάνεται ο χρόνος ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σας προς τους πολίτες της Λέσβου, δημιουργείται μεγάλο κόστος και χάνονται εργατοώρες για την μεταφορά των ασφαλισμένων  στην Μυτιλήνη. Η απόσταση των 180 χιλιομέτρων ορεινού και επαρχιακού δικτύου απαιτεί  απώλεια εργατικών ωρών ενώ σήμερα η ίδια εργασία γίνεται σε κάποια λεπτά της ώρας.

Επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημα των πολιτών και του Δημάρχου Λέσβου για λύση στο χωροταξικό πρόβλημα με την δημιουργία τεσσάρων (4) τουλάχιστον νέων Δήμων στο νησί. Και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η διατήρηση της υπηρεσίας του ΙΚΑ Καλλονής – Μηθύμνης με έδρα την Καλλονή το οποίο θα εξυπηρετεί τους δύο (2) από τους τέσσερεις  (4)  νέους Δήμους .

Για τους παραπάνω λόγους αναμένουμε την αναθεώρηση της απόφασης σας για την σύσταση Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης και την αναγνώριση των δικαίων αιτημάτων των δημοτών μας.

 

                                          Ο Αντιδήμαρχος Δ. Ε. Καλλονής

 

                                       ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


 Επιστολή ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ προς τους αρμοδίους φορείς για το κλείσιμο του Παραρτήματος ΙΚΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ-ΜΗΘΥΜΝΗΣ και σύσταση Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προς   :           Υπουργό Εργασίας, κ. Ι. Βρούτση

Διοικητή  ΙΚΑ, κ. Ρ. Σπυρόπουλο

Αξιότιμε κ. Διοικητά. 

Ως Εμπορικός Σύλλογος θα θέλαμε κι εμείς με τη σειρά μας, να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας, για την απόφαση του Υπουργού Εργασίας κατάργησης του Παραρτήματος ΙΚΑ Καλλονής – Μηθύμνης  και την υποβάθμισή του σε Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης μέσα στα πλαίσια της «αναδιάρθρωσης» του ΙΚΑ

Η απομάκρυνση του Παραρτήματος είναι μία μεγάλη αδικία που συντελείται εις βάρος των εργαζομένων, εργοδοτών, ασφαλισμένων και συνταξιούχων άνεργων κατοίκων του Λεκανοπεδίου Καλλονής αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Λέσβου που καλύπτει όλο το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Με την απομάκρυνση υπηρεσιών που συμβάλλουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών στους τομείς υγείας και ασφάλειας, είναι αυτονόητο, πόσο υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων μίας γεωγραφικά μεγάλης περιοχής.

Ως εκ τούτου αιτούμαστε να αρθεί άμεσα αυτή η αδικία και να ανακαλέσετε την απόφαση για το Παράρτημα του ΙΚΑ ΚΑΛΛΟΝΗΣ.

 

    Με εκτίμηση για τον

Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής

 

 

  

Μοιράσου το άρθρο!