Πολιτική

13/11/2014 - 17:28

Επιστολή Δημάρχου για το Λιμένα στο Σίγρι

yle="text-align: justify;">Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στους Υπουργούς: Ναυτιλίας & Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κώστα Σκρέκα, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων, την παρακάτω επιστολή με θέμα: Κατασκευή Λιμένα στο Σίγρι Λέσβου.

 
 
Πρός: Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου   κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη
 
             Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγων.  κ. Κώστα Σκρέκα
 
             Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και   Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  κ. Χαράλαμπο Αθανάσιου
 
             Γεν. Γραμ. Δημοσίων Επενδύσεων
 
Κοιν.:  Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου
 
             Κα Χριστιάνα   Καλογήρου
 
             Βουλευτές Λέσβου κ. Παύλο Βογιατζή κ. Γιάννη Ζερδελή κ. Νίκο Σηφουνάκη
 
Διευθυντή Εργαστηρίου Λιμ. Εργ. κ. Κωσταντίνο Μουτζούρη    

Θέμα: Κατασκευή Λιμένα στο Σίγρι Λέσβου.

Αξιότιμοι κύριοι,

Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ένα από τα σημαντικότερα λιμενικά έργα στο Βόρειο Αιγαίο, το Λιμάνι στο Σίγρι της Λέσβου, κινδυνεύει να χαθεί οριστικά λόγω δικαστικής διαμάχης.

Το παραπάνω έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 στις 27 Δεκεμβρίου 2013 με σχετική απόφαση του τότε Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου. Η δημοπράτησή του έχει ολοκληρωθεί όμως λόγω δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο πρώτες εταιρείες που διεκδικούν το έργο, δεν έχει υπογραφεί ακόμα η συμφωνία ανάθεσής του. Η κύρια εκδίκαση της αγωγής θα γίνει το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους όμως είναι σχεδόν σίγουρη η προσφυγή στο εφετείο και η συνέχιση επί μακρόν αυτής της δικαστικής διαμάχης.

Όπως αντιλαμβάνεστε με αυτή τη δικαστική διαμάχη υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έργου (31/12/2015) και ένα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο με ολοκληρωμένη την διαδικασία δημοπράτησης, να μην πραγματοποιηθεί.

Γνωρίζουμε ότι η παρέμβαση στις δικαστικές διαδικασίες δεν είναι εφικτή και φυσικά δεν επιθυμούμε την επέμβαση με οποιοδήποτε τρόπο στο έργο της δικαιοσύνης. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να δοθεί μια παράταση τουλάχιστον έξι μηνών στην καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του έργου ώστε και να ολοκληρωθεί η εκδίκαση της αγωγής και να παραδοθεί ένα σημαντικότατο έργο για ολόκληρο το Β. Αιγαίο. Μια ακόμα προοπτική παρέμβασής σας είναι η ένταξη  του μέσω εργογέφυρας στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη για λιμενικά έργα. Επίσης μέρος αυτής της προοπτικής είναι η δική σας παρέμβαση ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες ένταξης του λιμανιού Σιγρίου στο σύστημα διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών έτσι ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες ένταξης του έργου στις επιλέξιμες δαπάνες.

 Θεωρώ πως η ρεαλιστικότερη εκ των δύο παρεμβάσεων είναι η παράταση της ημερομηνίας παράδοσης του έργου καθώς παρά το ότι υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης λιμενικών έργων στο νέο ΕΣΠΑ, είναι φυσικό να τη διεκδικήσουν και άλλοι φορείς με αποτέλεσμα να χαθεί οριστικά η προοπτική κατασκευής λιμένα στο Σίγρι της Λέσβου.

Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του έργου αυτού τόσο για τους κατοίκους της Λέσβου όσο και για την γενικότερη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο Βόρειο Αιγαίο είναι δεδομένα και γνωστά. Πιστεύω βαθιά στην ολοκλήρωση αυτού του έργου το οποίο δεν πρέπει να χαθεί για λίγους μήνες μέσα στις “προθεσμίες” ενώ έχουν εγκριθεί οι χρηματικοί πόροι για την υλοποίησή του. Ζητώ λοιπόν την δική σας παρέμβαση ώστε να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία παράδοσης.

Εν αναμονή των άμεσων ενεργειών σας σχετικά με το θέμα,

 

                                                                    Με εκτίμηση,

                                                                  Σπύρος Γαληνός  Δήμαρχος Λέσβου

 

 

Μοιράσου το άρθρο!