Πολιτική

17/07/2013 - 05:24

Επιστολή Δημάρχου στους Βουλευτές... αλλά οι Βουλευτές έχουν δεσμεύσεις..

yle="text-align: justify;">Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου και στους Βουλευτές Νομού Λέσβου, Παύλο Βογιατζή και Νίκο Σηφουνάκη, την παρακάτω επιστολή

Προς τους Αξιότιμους κυρίους:
1.    Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου
2.    Βογιατζή Παύλο, Βουλευτή  Ν.Δ Ν. Λέσβου
3.    Νίκο Σηφουνάκη, Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Λέσβου
Αθήνα
                                                    Κοιν.: ΜΜΕ
Έδρες τους

              Αξιότιμοι Κύριοι,
              Σας είναι γνωστό από παλαιότερες αναφορές μου, και από τις πρόσφατες, τις οποίες σας έχω αποστείλει, ότι με την πρώτη οριζόντια «σφαγή»-κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, απολύθηκαν από το Δήμο μας και μετατάχθηκαν σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, υπάλληλοι κυριότατα από την οικονομική υπηρεσία μας, με αποτέλεσμα αυτή να αποδεκατιστεί και να επισυμβεί αδυναμία στην απορρόφηση των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μας έστειλε η Κυβέρνηση για την εξόφληση μέρους, πρωτίστως των ληξιπρόθεσμων και απαιτητών παλαιών υποχρεώσεών μας, προς του πολλούς και διάφορους προμηθευτές , κ.τ.λ.
              Αναγκάστηκα να δημιουργήσω με απόφασή μου, μια πενταμελή ομάδα από οικονομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς νυχθημερόν θα έλεγα, για την εκτέλεση του ως άνω καθήκοντός τους, δηλαδή, μετατροπή των τιμολογίων σε εντάλματα, εκ των μοναδικών πλέον υπαλλήλων των περιφερειακών ιδίως Αντιδημαρχιών, οι οποίοι, είτε είχαν προσληφθεί ως οικονομικοί υπάλληλοι, είτε ασχολιόντουσαν εν τοις πράγμασι με το αντικείμενο αυτό, και οι οποίοι, καθημερινά μεταβαίνουν  στην κεντρική οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας, στη Μυτιλήνη, από τις περιφερειακές αυτές Αντιδημαρχίες, τέως Καποδιστριακοί Δήμοι.
            Αναγκαστήκαμε επίσης, δυνάμει σχετικής υπουργικής αποφάσεως, στην έδρα κάθε Αντιδημαρχίας,(τέως Καποδιστριακούς Δήμους) να δημιουργήσουμε υποχρεωτικά, διμελή ομάδα άλλων οικονομικών υπαλλήλων, ο ένας εκ των οποίων βεβαιώνει, και ο άλλος  εισπράττει τα έσοδα, ονομαστικά χρεωμένοι με τα ως άνω καθήκοντα.
            Συμπληρώνω ότι, στον τ. Δήμο Μυτιλήνης, στο λογιστήριο της οικονομικής υπηρεσίας, εργαζόντουσαν εννέα υπάλληλοι, μετατρέποντας τα τιμολόγια σε εντάλματα, πέραν των άλλων καθηκόντων τους, και σήμερα, για ολόκληρο το Δήμο Λέσβου πλέον, στην ίδια αυτή κεντρική υπηρεσία πλέον, εργάζονται μόνο πέντε για ολόκληρο το νησί.
                Αξιότιμοι Κύριοι,
                Αυτά ετόνιζα σε υπόμνημα που είχα υποβάλει, τόσο προς τον Πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, και στους Προέδρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Βενιζέλο, και της ΔΗ.Μ.ΑΡ. κ. Κουβέλη, τον παρελθόντα Μάιο, μεταξύ άλλων βεβαίως, στρατηγικής σημασίας προβλημάτων που μας καταβασανίζουν, όπως π.χ. η κατάργηση του ενός Κακοκρατικού Δήμου και η θεσμοθέτηση περισσότερων στο νησί μας, ώστε να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση του δυσδιοίκητου στην οποία έχουμε περιέλθει. Ομοίως και στα προς εσάς υπομνήματά μου, καθώς και στον κ. Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών, για την τραγική οικονομική κατάσταση του Δήμου μας, λόγω των κληρονομηθέντων χρεών, από τους προηγούμενους 13 Καποδιστριακούς Δήμους, ύψους περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ,  και στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λέσβο και την σύσκεψή μας στο Δημαρχείο μας, παρουσία μάλιστα των Αρχηγών της Αντιπολιτεύσεως στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, της κας Καλογήρου, Γ.Γ. της ΑΔΑ και του εξ’ υμών, κ. Αθανασίου, Αναπληρωτή Υπουργού τότε Εσωτερικών και σήμερα Υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς, και δημοσιογράφων. Υπερτόνισα δε  ότι, πλέον άλλους διοικητικούς υπαλλήλους δεν διαθέτουν οι υπηρεσίες μας, για την στελέχωση της κεντρικής οικονομικής υπηρεσίας μας, κυρίως για την εξόφληση των τιμολογίων, των εχόντων λαμβάνειν, από παλαιές ληξιπρόθεσμες και απαιτητές υποχρεώσεις μας, πάμπολλα τιμολόγια των οποίων ούτως ή άλλως δεν θα μπορέσουν να εξοφληθούν για τυπικούς-νομικούς λόγους, επειδή αυτά είναι ελλειπή και μη νομίμως συντεταγμένα, και τα οποία, τελικά, ουδέποτε θα εγκριθούν  από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και δεν επεκτείνομαι στην λειτουργία των υπολοίπων 4 τμημάτων της εν λόγω υπηρεσίας μας, που και αυτά υπολειτουργούν. Δηλαδή, ο Δήμος μας πάσχει από σοβαρότατη υποστελέχωση!
             Υπερτόνισα επίσης, προς όλους σας, ότι σήμερα στο Δήμο μας και στους Οργανισμούς του, τον μεγαλύτερο εκτατικά της Επικράτειας, Δήμο «τέρας», και πειραματόζωο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ-«ΚΑΚΟΚΡΑΤΗ», εργάζονται 450 περίπου υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων, σε αντίθεση με άλλους Δήμους, μικρότερους από εμάς, στους οποίους εργάζονται τριπλάσιοι, μέχρι και τετραπλάσιοι υπάλληλοι.
Αξιότιμοι Κύριοι,
                Με το Πολυνομοσχέδιο, το οποίο καλείσθε να ψηφίσετε την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή, αποκεφαλίζονται, τιθέμενοι εκτός του Δήμου μας, 9 μόνον Δημοτικοί Αστυνομικοί και 23 σχολικοί φύλακες, οι οποίοι προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ασφάλεια και ευταξία των σχολείων αφενός, κι αφετέρου, οι δημοτικοί αστυνομικοί μας στην πρωτεύουσα και στην ύπαιθρο, απασχολούμενοι στην ευταξία, στην τροχαία κίνηση, στην τήρηση της καθαριότητας, επιβάλλοντας πρόστιμα στους παραβάτες, προσκομίζοντας πολύτιμα έσοδα στους Δήμους, ιδίως στους παρόντες  καιρούς, και σε πάμπολλα λοιπά καθήκοντα.
                  Με το ως άνω Πολυνομοσχέδιο επίσης, αυστηροποιούνται  οι διατάξεις για την σύνταξη των προϋπολογισμών των Δήμων, εγκαθίσταται  ουσιαστικά, Κυβερνητικός Επίτροπος, το δε Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., υποκαθιστά ουσιαστικά τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, καταργώντας την αυτοτέλεια και την αυτονομία του Αυτοδιοικητικού θεσμού, στη σύνταξη και υλοποίηση των προϋπολογισμών τους, επέχοντας θέση μια άλλης μορφής σκληρής εσωτερικής Τρόικας.
Αξιότιμοι Κύριοι,
                 Κατόπιν των ανωτέρω, σας ζητούμε να μην ψηφίσετε τις καταστροφικές αυτές διατάξεις για τον Πρώτο Βαθμό Αυτοδιοίκησης και για τους νησιώτικους Δήμους, ξεχωριστά επιπλέον, οι οποίοι ακριβώς λόγω της Συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας, (άρθρο 101 του Συντάγματος), η οποία παραβιάζεται ευθέως, και πλήττονται καιρίως, αφού αυτοί αδυνατούν να προσφέρουν ούτε  καν τα στοιχειώδη στους συμπολίτες μας, δεδομένων και των μέχρι σήμερα Κυβερνητικών μέτρων, από τριετίας περίπου, με την περικοπή κατά 60% των πάσης φύσεως χρηματοδοτήσεων, προς τους Ο.Τ.Α., και των λοιπών μέτρων, δυνάμει των οποίων, και μόνο αυτών, έχουμε ήδη παραλύσει και επικρατεί μια τρομοκρατία και στους υπαλλήλους και στους Δημάρχους, οι οποίοι πλέον, δεν τολμούν να θέσουν την υπογραφή τους, επειδή αισθάνονται ήδη εν δυνάμει υπόδικοι!!!
                 Υπενθυμίζοντάς σας και την θέση του Προέδρου της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και Δημάρχου Χίου, κ. Λαμπρινούδη, που διατυπώθηκε με σχετική ανακοίνωσή του, στις 8 Ιουλίου 2013, περί αμέσου παραιτήσεως των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων, της δυνάμεως της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου, την οποία ανέγνωσα και κατέθεσα στα πρακτικά της Έκτακτης Συνέλευσης των Δημάρχων και των μελών των Π.Ε.Δ. της Χώρας, την οποία συνεκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, την προηγούμενη Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 στην Αθήνα, αλλά και για τις άλλες θανατηφόρες διατάξεις για τους εργαζομένους εκπαιδευτικούς, κ.τ.λ., χωρίς να είμαστε αντίθετοι στον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά, όχι κατά άδικο- οριζόντιο τρόπο που δημιουργεί και τεράστια κοινωνικά  προβλήματα, σας ζητώ να μην ψηφίσετε το ως άνω νομοσχέδιο. Αντ’ αυτού, πρέπει να καταθέσετε τροπολογία και να πιέσετε την Κυβέρνηση, ώστε οι σχολικοί φύλακες και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, να μεταταγούν άμεσα σε άλλες υπηρεσίες των Δήμων μας, οι οποίες είναι αποστεωμένες κυριολεκτικά, αδυνατώντας να προσφέρουν τις πρέπουσες υπηρεσίες και στο θεσμό, και σους συνδημότες μας.
              Επισημαίνω ότι, το παρόν δεν αποστέλλεται στο Βουλευτή του Νομού μας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιάννη Ζερδελή, για το λόγο, ότι η θέση του κόμματός του και αυτού προσωπικά, όπως εδηλώθη και σε εμένα, είναι σταθερή, δηλαδή, ότι θα καταψηφίσουν το ως άνω Πολυνομοσχέδιο.
 

Διατελώ Με τιμή,

Ο Δήμαρχος Λέσβου

Δημήτρης Φωκίων Βουνάτσος

Μοιράσου το άρθρο!