Πολιτική

20/09/2016 - 06:19

Επιστολή Μουζάλα στο Γαληνό - Κατηγορηματική διάψευση για τη δημιουργία νέου hot spot στη Μυτιλήνη

yle="text-align: justify;">Με επιστολή του προς το Δήμαρχο Λέσβου, ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαψεύδει τα σενάρια που θέλουν το υπουργείο να προωθεί τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο νησί.


Στην κατηγορηματική διάψευση των φημών που θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί τη δημιουργία νέου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Λέσβο, προχώρησε ο Γιάννης Μουζάλας μέσω προσωπικής του επίσημης επιστολής προς τον δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό, τον οποίο εγκαλεί διακριτικά για τις αντιδράσεις του, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί συνάντηση των δύο που συζήτησαν διεξοδικά τους τρόπους ελάφρυνσης του νησιού από τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές.

Σύμφωνα με την επιστολή, την οποία έχει στη διάθεσή του ο ΣΚΑΪ και φέρει ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαβεβαιώνει τον δήμαρχο Λέσβου ότι η δημιουργία νέου hot spot δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση στα σχέδια του Υπουργείου και της κυβέρνησης με στόχο την αποσυμφόρηση της κατάστασης και την εκτόνωση της έντασης.

Στην επίμαχη επιστολή ο κος Μουζάλας υπενθυμίζει όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του ίδιου με τον Δήμαρχο Λέσβου στις 14 Σεπτεμβρίου και αφορούσαν:

-άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα σημαντικού αριθμού προσφύγων που το αίτημα ασύλου τους παραπέμφθηκε στην κανονική διαδικασία

-λειτουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για ανθρώπους με παραβατική συμπεριφορά κατά τη μεταφορά τους σε προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας

-ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ & των υγειονομικών υπηρεσιών

-έγκριση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας για τις ζημιές που έχουν υποστεί

-περαιτέρω ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιπλέον, ο Γιάννης Μουζάλας υπογραμμίζει ότι η αποσυμφόρηση της Μυτιλήνης και των υπόλοιπων νησιών από τους πρόσφυγες αποτελεί κοινό τόπο του υπουργείου και των τοπικών αρχών με στόχο τη διατήρηση της ηρεμίας και της συνοχής των νησιών. Όπως τονίζει, ωστόσο «η αποσυμφόρηση αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας η οποία επ’ ουδενί δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η κυβέρνηση θα παλέψει από κοινού με την Ε.Ε. για την περαιτέρω ενίσχυση της συμφωνίας».

 

Διαβάστε όλη την επιστολή στο επισυναπτόμενο αρχείο

 

 


 

 

Η απάντηση του Σπύρου Γαληνού: 

Θέμα: Απάντηση στην υπ. αριθμ. Πρωτ. 4955 επιστολή με θέμα “Φημολογία περί δημιουργίας νέου κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβου

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

 Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την άμεση απάντησή σας στην επιστολή μου αναφορικά με την πιθανότητα δημιουργίας νέου κέντρου φιλοξενίας στη Λέσβο και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την διάψευσή σας ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Σε ότι αφορά τα μέτρα τα οποία παρουσιάστηκαν εκ μέρους σας και αφορούν την εκτόνωση της κατάστασης στη Λέσβο, θα ήθελα για ακόμα μια φορά να τονίσω ότι αυτά θα πρέπει να παρουσιαστούν άμεσα σε διευρυμένη σύσκεψη και διαβούλευση με όλους τους τοπικούς φορείς του νησιού μας, αναφέροντας αναλυτικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε ότι αφορά τη Λέσβο. Η διαβούλευση και η συναπόφαση των ενεργειών που αφορούν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι απαραίτητη ιδιαίτερα τη στιγμή που η τοπική κοινωνία πιέζεται ασφυκτικά κάτω από το βάρος της διαχείρισης.

Θέλω επίσης να τονίσω την αναγκαιότητα άμεσης λήψης των μέτρων εκτόνωσης που αναφέρετε στην επιστολή σας, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά την μη δυνατότητα δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας και τον περιορισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε 3.000 άτομα, αριθμός που μπορεί να φιλοξενηθεί από τα δύο υπάρχοντα κέντρα που λειτουργούν στο νησί.

Τέλος, η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της σύσκεψης ανήκει σε εσάς και στα συναρμόδια Υπουργεία για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί άμεσα.

 

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Λέσβου

 

Σπύρος Γαληνός

 


 Το ερώτημα του Στράτου Γεωργούλα 

 

Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Λέσβου

 

Αξιότιμε κε Γαληνέ,

Σήμερα δημοσιοποιήθηκε η επιστολή που σας απέστειλε ο Αν. Υπουργός κος Μουζάλας, με ημερομηνία 16/9/2016. Σύμφωνα με αυτήν, σε συνάντηση που είχατε στις 14/9, συμφωνήσατε στη δημιουργία ενός (νέου) ενδιάμεσου κέντρου κράτησης προσφύγων «με παραβατική συμπεριφορά» στη Λέσβο.

Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε και επειδή δεν υπήρχε ανάλογη ενημέρωση στο χθεσινό ΔΣ, καταρχάς υπήρξε τέτοια συμφωνία; Αν ναι, μπορείτε να μας ενημερώσετε για τα εξής:

-          Ποια είναι η τοποθεσία που έχετε συμφωνήσει για αυτό το κέντρο;

-          Από ποια πηγή χρημάτων θα γίνει η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου;

-          Ποιοι φορείς θα έχουν την ευθύνη του χώρου και ποιοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί; Πως θα επιλεγούν αυτοί που θα το διαχειρίζονται;

-          Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της δημιουργίας και λειτουργίας του και ποιος ο χαρακτήρας του (κλειστό ή ανοικτό);

-          Πως θα επιλέγεται ο προσφυγικός πληθυσμός που θα ενταχθεί σε αυτό το ενδιάμεσο κέντρο;

 

Στράτος Γεωργούλας

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Λέσβου «ο Άλλος Δρόμος»

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
επιστολή αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών.pdf 651.09 KB

Μοιράσου το άρθρο!