Πολιτική

16/10/2013 - 12:30

Επιστολή Π.Βογιατζή στον Υπουργό υπέρ της αναθεώρησης του Καλλικράτη και... υπέρ του Κόλπου Γέρας!

Ε

πιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, απέστειλε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου που πρόκειται να εισέλθει σε δημόσια διαβούλευση και αφορά στην αναδιάρθρωση του Δήμου Λέσβου.

Μετά και τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις που με επιστολές και επίκαιρες ερωτήσεις προς τον τ.Υπουργό Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδη, είχε πραγματοποιήσει ο Βουλευτής αναφορικά με τα τεράστια χωροταξικά και διοικητικά προβλήματα που αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή ο ενοποιημένος καλλικρατικός Δήμος Λέσβου, ο Βουλευτής επανέρχεται με την παρούσα επιστολή για να θίξει δύο καίρια ζητήματα που θα πρέπει να λάβει υπόψη του το Υπουργείο.

Το πρώτο αφορά στην ευκαιρία που δίνεται με το επικείμενο Σχέδιο Νόμου για μία σοβαρή μελέτη των χωροταξικών και διοικητικών ζητημάτων της Λέσβου, η οποία θα αποτρέψει νέα λάθη, όπως αυτά που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη, την ίδια στιγμή που θα διορθώσει την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε και τέθηκε σε ισχύ ο καλλικρατικός Νόμος, επιτυγχάνοντας μία ισχυρή και αυτόνομη αυτοδιοίκηση για το νησί. Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής, ο οποίος χάρη στην πολύχρονη εμπειρία του όχι μόνο ως Δήμαρχος Γέρας, αλλά και ως Νομάρχης Λέσβου, γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους περιοχών του νησιού, στόχος της επικείμενης αναδιάρθρωσης θα πρέπει να είναι τόσο μία λειτουργική χωροταξική διάθρωση του νησιού σε επιμέρους Δήμους, όσο και η αποτελεσματική διοίκηση των Δήμων αυτών, για τους οποίους θα πρέπει να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό και μέσα, καθώς και χωρική αρμοδιότητα που θα επιτρέπει τη διοικητική αυτονομία τους, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για την αποτελεσματική διοίκηση και άσκηση αυτοδιοικητικής πολιτικής.

Ένα δεύτερο ζήτημα που θίγει ο Βουλευτής, και το οποίο σχετίζεται άμεσα με τα προηγούμενα, είναι η ένταξη του τ. Δήμου Γέρας, στο νέο Δήμο Μυτιλήνης και όχι στον υπό σύσταση νέο Δήμο Ολύμπου. Αυτό άλλωστε, είναι και το λογικό και αναμενόμενο, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής θέσης της Γέρας, που βρίσκεται πλησιέστερα στη Μυτιλήνη, αλλά και λόγω των ζητημάτων προστασίας του κόλπου, ο οποίος αποτελεί ένα οικοσύστημα υψηλής αξίας και ένα ξεχωριστό μνημείο της φύσης. Προκειμένου λοιπόν, να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διοίκηση της περιοχής και η αποτελεσματική προστασία του κόλπου, ο Βουλευτής υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητο οι Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Ευεργέτουλα και Γέρας, οι οποίες συνδιαχειρίζονται τον κόλπο, να ανήκουν στον ίδιο Δήμο.

«Ευελπιστώ πραγματικά η ευκαιρία που δίνεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο ενόψει της αναδιάρθρωσης των Δήμων της Λέσβου να καταστεί μία ουσιαστική ευκαιρία να δοθούν λύσεις τόσο στα χωροταξικά, όσο και στα διοικητικά προβλήματα του νησιού, προκειμένου η Λέσβος να μπορεί να επιτύχει στο άμεσο μέλλον ένα αποτελεσματικό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ακριβώς επιτάσσει η ανάγκη αποκέντρωσης των εξουσιών και αρμόζει στον εκσυγχρονισμό της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας», δήλωσε ο Βουλευτής.

Μοιράσου το άρθρο!