Πολιτική

10/01/2014 - 15:49

Επιστολή Θ. Βαλσαμίδη για τις αναγκαίες παρέμβασεις στο οδικό δίκτυο της Λέσβου

trong>Προς: Περιφερειάρχη Βορ. Αιγαίου κ. Αθανάσιο Γιακαλή

                     Θέμα: Βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Εθνικό & Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Λέσβου

κ. Περιφερειάρχη,

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων και των προτάσεων που έχουμε καταθέσει ως Παράταξη για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο Εθνικό & Επαρχιακό οδικό δίκτυο των νησιών, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου με το ποσό των 8 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, θα θέλαμε να επισημάνουμε και πάλι προβλήματα του οδικού δικτύου της Λέσβου που μπορούν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αξιοποιώντας τους πόρους αυτούς:

  • Η Βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο τμήμα Μυτιλήνη – Κράτηγος της 73ης Εθνικής Οδού, στο οποίο έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια πολλά τροχαία ατυχήματα, αρκετά μάλιστα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα. Για τη μείωση των ατυχημάτων και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής Οδού είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις. Το μεγαλύτερο τμήμα της Εθνικής Οδού Μυτιλήνη – Κράτηγος βρίσκεται μέσα στον πυκνοκατοικημένο ιστό της πόλης και θα πρέπει να εξεταστεί η τροποποίηση του χαρακτηρισμού τμήματος της οδού από Εθνική σε Δημοτική Οδός και να υλοποιηθούν παρεμβάσεις για τη μείωση του ορίου ταχύτητας. Ταυτόχρονα είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την προστασία των πεζών που κινούνται καθημερινά κυρίως από την πλευρά της θάλασσας, αλλά και των λουομένων που χρησιμοποιούν τις παραλίες της περιοχής, όπως π.χ. η τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων.
  • Η σηματοδότηση και λήψη μέτρων ασφαλούς οδήγησης από είσοδο Πύργων Θερμής έως παραλία Θερμής. Για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό τμήμα από την είσοδο στους Πύργους Θερμής έως και την Παραλία Θερμής, στο οποίο έχουν συμβεί πολλά τροχαία ατυχήματα τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη εκπονηθεί σχετική μελέτη την οποία είχε αναθέσει ο τ. Δήμος Λ. Θερμής και εγκρίνει η τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου.
  • Η αντικατάσταση και ο καθαρισμός των φθαρμένων πινακίδων σήμανσης που παρατηρούνται σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και η τοποθέτηση νέων πινακίδων όπου απαιτείται, η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας σε τμήματα του οδικού δικτύου που παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα όπως π.χ. «Άγρα – Μεσότοπος», «Αγιάσος – Μεγαλοχώρι» κλπ., καθώς η διαγράμμιση του οδικού δικτύου.
  • Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στην Επαρχιακή Οδό «Βατερά - Σταυρός – Αμπελικό» και «Αμπελικό – Ακράσι», στην περίπτωση που δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του έργου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.  
  • Η ασφαλτόστρωση τμημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου που έχουν άμεση ανάγκη συντήρησης. Στο πλαίσιο των έργων που θα προγραμματιστούν επισημαίνουμε ενδεικτικά τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου στα οποία παρουσιάζονται σημαντικές φθορές στον οδόστρωμα όπως π.χ. «Καλλονή - Παράκοιλα – Ερεσός», «Αγιάσος (έξοδος οικισμού) – Σανατόριο», «Πολιχνίτος - Βρίσα – Βατερά», «Πελόπη – Υψηλομέτωπο», «Μανταμάδος - Συκαμνιά - Άργενος - Βαφειός – Μόλυβος», «Συκαμνιά – Σκάλα Συκαμνιάς» κλπ.

Για τα θέματα αυτά και γενικότερα για τον έγκαιρο προγραμματισμό των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου με τις πιστώσεις που διατέθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, παρακαλούμε σε συνεργασία με τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες να ενημερώσετε σχετικά το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Με τιμή

Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου

Μοιράσου το άρθρο!