Πολιτική

06/05/2011 - 17:47

Έρχεται η υποκουλτούρα της Τουρκίας στη Λέσβο; ΕΤΣΙ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;

Διαβάστε την είδηση από τα "ΝΕΑ της Λέσβου"  και θαυμάστε την κατάντια  μας!!! Με ηθοποιούς της υποκολτουράς   προσπαθούμε να πούμε ότι υπάρχουμε!!!

Με προσκεκλημένους τους Τούρκους ηθοποιούς (και πραγματικό ζευγάρι στη ζωή) Χαλίτ Εργκέντς και η Μπεργκουζάρ Κορέλ, οι οποίοι έγιναν γνωστοί στο πανελλήνιο υποδυόμενοι του ρόλους του Ονούρ και της Σεχραζάτ στο σίριαλ «Χίλιες και μια νύχτες» φιλοδοξούν οι διοργανωτές του Εμπορικού – Πολιτιστικού ελληνοτουρκικού φεστιβάλ να δώσουν πανελλαδική προβολή στην διοργάνωση η οποία τέθηκε και επισήμως υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μετά από ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ενώ θα υποστηριχθεί και από τον Δήμο Λέσβου. Εάν πάντως επιτευχθεί η επίσκεψη των δυο γνωστών Τούρκων ηθοποιών (οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν φανατικό κοινό στην Ελλάδα) στη Μυτιλήνη τον επόμενο μήνα, αυτό θα αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβολή για της Λέσβου μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες θα προγραμματίζουν τις διακοπές τους για τον μήνα Αύγουστο! Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 17 με 20 Ιουνίου στη μαρίνα Μυτιλήνης συνδυάζοντας την προβολή επιχειρήσεων και προϊόντων από το Βόρειο Αιγαίο και την Τουρκία με μια σειρά κυλιόμενων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων κατά το τετραήμερο της εκδήλωσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος η εκδήλωση «Μέρες Μυτιλήνης Αϊβαλιού» ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι αν και κατά την διάρκεια της διοργάνωσης αναμένεται στο νησί μας μεγάλος αριθμός Τούρκων επιχειρηματιών και επισκεπτών αλλά και επισήμων, καθώς θα συμμετάσχουν Επιμελητήρια της Τουρκίας από τα οποία άλλωστε γίνονται και οι ενέργειες για να βρίσκονταν αυτήν την περίοδο στο νησί μας οι δύο γνωστοί ηθοποιοί Χαλίτ Εργκέντς και Μπεργκουζάρ Κορέλ.

Σε ετήσια βάση

Στόχος των διοργανωτών είναι το φεστιβάλ να καθιερωθεί σε ετήσια βάση ώστε να αποτελέσει το εμπορικό – πολιτιστικό γεγονός κάθε καλοκαιριού και προς τούτο άλλωστε η πρώτη διοργάνωση του Ιουνίου αναμένεται να είναι προσεγμένη στην κάθε λεπτομέρεια προκειμένου να ικανοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τόσο οι επισκέπτες του όσο και οι εκθέτες. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την αγορά, μέχρι τώρα την έχουν ενημερωθεί δηλώνοντας ενδιαφέρον εταιρείες της Λέσβου προκειμένου να εκθέσουν τα προϊόντα τους ενώ αντίστοιχο ενδιαφέρον καταγράφεται και από τα άλλα νησιά τις περιφέρειές μας, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε ο στόχος της διοργανώτριας εταιρείας είναι να εγκατασταθούν 90 συνολικά περίπτερα, αριθμός που φαντάζει εξαιρετικά μεγάλους των αναλογούντων των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο εξαιρετικά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον Τούρκων επιχειρηματιών ώστε να εκθέσουν τα προϊόντα τους στον τόπο μας αλλά και να συνάψουν συμφωνίες για συνεργασίες με ντόπιους επιχειρηματίες προκειμένου να τους αντιπροσωπεύσουν ή και το αντίστροφο.

«Την ιδέα μας αυτή αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι συμφωνούν ότι η Λέσβος μπορεί να αποτελέσει τον ενδιάμεσο εμπορικό κρίκο Ελλάδας και Τουρκίας ως διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, ώστε εδώ να γίνονται γνωριμίες των επιχειρηματιών μεταξύ τους, να γνωρίζουν αμφότεροι τα προς διάθεση προϊόντα που υπάρχουν, να κλείνονται εμπορικές συμφωνίες και να αναπτύσσονται εμπορικές σχέσεις που είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και όλα αυτά με πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που ξόδευαν μέχρι σήμερα» τόνισε με έμφαση στην εφημερίδα μας ο κ. Πετρόπουλος επισημαίνοντας ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν και επιχειρηματίες εκθέτες από άλλες περιοχές της Ελλάδας εκτός του Βορείου Αιγαίου. Πολιτιστικά δρώμενα

Όπως είχε γράψει ήδη η εφημερίδα μας, κατά τη διάρκεια του Εμπορικού Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία θα δώσουν ένα ξεχωριστό τόνο και θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο κάθε ηλικίας σε ένα χώρο όπως είναι αυτός στη μαρίνα ο οποίος ούτως ή άλλως προσφέρεται για μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων οι οποίες θα συνδυάσουν το «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Σε ειδική εξέδρα που θα στηθεί στο κέντρο της μαρίνας θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, όπως, συναυλίες ρεμπέτικου τραγουδιού και ροκ συγκροτημάτων, χορωδιακά τραγούδια, παραδοσιακοί χοροί με αντιπροσωπευτικά χορευτικά συγκροτήματα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και από τα απέναντι Τουρκικά παράλια. Ταυτόχρονα θα δοθεί η δυνατότητα σε καλλιτέχνες να πραγματοποιήσουν εκθέσεις στους στεγασμένους χώρους, ενώ για τα παιδιά θα υπάρξουν παραστάσεις κουκλοθέατρου και καραγκιόζη στο Θεατράκι της μαρίνας. Κατά το τετραήμερο του φεστιβάλ εταιρίες θα κάνουν κληρώσεις προϊόντων ενώ θα προσφέρονται κεράσματα από τοπικούς και Τουρκικούς συνεταιρισμούς.

Μοιράσου το άρθρο!