Πολιτική

20/03/2019 - 09:52

Εριφύλη Χιωτέλλη: Δεν παίζουμε με τα χωριά μας!

Ενας από τους βασικούς παράγοντες για την επιτυχία του εγχειρήματος της διάσπασης του Δήμου Λέσβου, όχι μόνο στο πρώτο κρίσιμο διάστημα όταν οι δύο νέοι Δήμοι θα βρίσκονται στην φάση της συγκρότησής τους, αλλά και στην συνέχεια είναι η αποτελεσματική λειτουργία των τοπικών συμβουλίων και των τοπικών κοινοτήτων.

Είναι επίσης απολύτως κατανοητό σε εμάς  ότι η αποτελεσματική λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων, δεν θα είναι μόνο προς όφελος της καλής λειτουργίας του νέου Δήμου Μυτιλήνης. Θα είναι κυρίως προς όφελος των κατοίκων των χωριών μας και των μεγάλων κοινοτήτων.

Μια από τις μεγάλες τομές της μεταρρύθμισης του Κλεισθένη, είναι και η αναζωογόνηση των χωριών μας: Τα κοινοτικά συμβούλια, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δεν θα έχουν καμία σύνδεση με το δημοτικό ψηφοδέλτιο, οι συνδυασμοί στα χωριά δεν θα έχουν επικεφαλής, ενώ ο/η πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου θα εκλέγεται με ψηφοφορία μεταξύ των μελών του.

Αυτό σημαίνει ότι για να είναι αποτελεσματικά τα κοινοτικά συμβούλια, εκτός από τους πόρους που θα έχουν στην διάθεση τους, χρειάζονται πρόγραμμα και αντίστοιχους ανθρώπους που θα το υπηρετήσουν.

Αυτός είναι και ο λόγος, που εμείς από την πρώτη στιγμή ενθαρρύνουμε τους φίλους μας στα χωριά, με πρωτοβουλίες που θα πάρουν, να διαμορφώσουν συλλογικά και δημοκρατικά, με την συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων συγχωριανούς τους, ένα πρόγραμμα για το χωριό τους. Στη βάση αυτού του προγράμματος να συγκροτήσουν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, με την συμμετοχή των πιο άξιων να το υπηρετήσουν. Εμείς σεβόμαστε την αυτονομία των χωριών και των κοινοτήτων!

Δεν γίνεται όμως το ίδιο με τους άλλους διεκδικητές του Δήμου Μυτιλήνης. Όχι μόνο δεν ψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, όχι μόνο δεν ψήφισαν τη διάσπαση του Δήμου, αλλά τώρα, στην αγωνία τους να προσεταιριστούν ψήφους, επιδίδονται σε προσπάθειες «στησίματος κοινοτικών ψηφοδελτίων» με μόνο στόχο να ενισχύσουν τα δημοτικά τους ψηφοδέλτια

Δεν τους ενδιαφέρει, ούτε να πετύχει ο νέος Δήμος, ούτε να σταθούν τα χωριά στα πόδια τους. Δεν σέβονται την αυτονομία των χωριών και τις νέες ανάγκες τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να προσεταιριστούν, «οικογένειες και σόγια» και «ψηφοσυλλέκτες».

Αυτή η πρακτική, προσπαθεί να επαναφέρει ένα καθεστώς που το έχουμε αφήσει πίσω μας. Τότε που ο υποψήφιος δήμαρχος όριζε και τον υποψήφιο κοινοτάρχη με τα γνωστά αποτελέσματα για τη λειτουργία των χωριών. Την απαξίωση των κοινοτήτων συμβουλίων.

Καλούμε τους συνδημότες μας στα χωριά και στις μεγάλες κοινότητες του Δήμου Μυτιλήνης να γυρίσουν την πλάτη τους σε τέτοιες πρακτικές. Το ξαναζωντάνεμα των χωριών, είναι ένα στοίχημα για όλους μας και δεν πρέπει να αφήσουμε όσους ποτέ δεν τα στήριξαν, να τα χαντακώσουν για άλλη μια φορά.

 

Εριφύλη Χιωτέλλη

Υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης

Μοιράσου το άρθρο!