Πολιτική

09/04/2017 - 08:10

Ερώτηση από τη Χρυσούλα Ζωγράφου για την κατάσταση των σχολείων στη Λέσβο

ΕΡΩΤΗΣΗ

 
Ζωγράφου Χρυσούλας
 
δημοτικής συμβούλου
 
Προς
 
τον δήμαρχο Λέσβου κο Σ. Γαληνό
 
Κύριε δήμαρχε ,
 
υπάρχουν δύο θέματα που αφορούν στα σχολεία και στα οποία θέλω να έχω την απάντησή σας.
 
Το ένα αφορά στην απόδοση της 4ης δόσης του 2016 από ΚΑΠ στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και η δεύτερη αφορά την καθυστέρηση των επισκευών τους.
 
Συγκεκριμένα:
 
Α) Η απόφαση για την Δ΄ κατανομή ποσού 25.000.000 ευρώ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων όλων των δήμων της χώρας, (από τα οποία τα 233.210 ευρώ για τη Λέσβο), από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2016, έχει βγει από τις 31 Οκτωβρίου 2016 (αρ. Πρωτ. 33528).
 
Από τις 17 Ιανουαρίου μάλιστα έχει βγει η απόφαση και για την πρώτη δόση του νέου έτους.
 
Και ενώ τα σχολεία στην υπόλοιπη χώρα έχουν ξοδέψει ήδη την 4η δόση του 2016 και κάποια απ αυτά έχουν ήδη πάρει και την 1η του 2017, στα δικά μας σχολεία δεν έχουν αποδοθεί ακόμη τα χρήματα της 4ης δόσης του 2016 , με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση ελλιπούς χρηματοδότησης.
 
Αφού οι διαδικασίες εκταμίευσης των χρημάτων αυτών είναι κοινές σε όλη τη χώρα, η απόδοση του φαινομένου από τον αντιδήμαρχο στην πολυπλοκότητά τους , δεν εξηγεί το φαινόμενο . Γιαυτό, σας ρωτώ:
 
πού , κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση; (6 μήνες!) και ποιος ευθύνεται για αυτή ;
 
Πότε θα πάρουν τα σχολεία τα χρήματα της Δ΄ δόσης του 2016 και πότε της Α΄ δόσης του 2017;
 
Τι μέτρα θα πάρετε για να μην παρουσιαστούν ξανά τέτοιες καθυστερήσεις;
 
 
 
Β)Απολύτως σχετικό με το προηγούμενο θέμα είναι και το ζήτημα που προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιδήμαρχου Παιδείας κ. Κατσαβέλλη στην ΕΡΑ στις 21 Μαρτίου 2017.
 
Ο κ. Κατσαβέλλης ισχυρίσθηκε, με την ευκαιρία του προβλήματος στο 7ο Δημοτικό, πως δεν έγιναν έγκαιρα οι επισκευές στα σχολεία επειδή η ΣΑΤΑ δόθηκε τον Οκτώβριο του 2016.
 
Η χρηματική εντολή όμως μεταφοράς πιστώσεων στους δήμους της χώρας ,για την επισκευή κτιρίων, δόθηκε 21 Ιουλίου του 2016( όπως προκύπτει από το υπ. αριθμ. 23850/21 Ιουλίου 2016 ένταλμα) δηλ. ένα μήνα νωρίτερα από ότι είχε δοθεί το 2015 (27 Αυγούστου). Τονίζω :η εντολή μεταφοράς χρημάτων, όχι η απόφαση.
 
Τι εμπόδισε λοιπόν τον προγραμματισμό; (για να μην πούμε πως αυτός θα πρέπει να είναι έτοιμος εν’ αναμονή των χρημάτων).
 
Γιατί ο κ. Κατσαβέλλης δήλωσε πως η ΣΑΤΑ δόθηκε τον Οκτώβριο;
 
Κ. Δήμαρχε , θέλω να πιστεύω ότι τα παραπάνω οφείλονται είτε σε άγνοια είτε σε τοπικές δυσλειτουργίες ή έστω, στη χειρότερη περίπτωση, σε μη ικανότητα των προσώπων και οπωσδήποτε όχι σε κομματικά παιχνίδια που κρατούν σε οικονομική ομηρία δασκάλους, γονείς και μαθητές.
 
 Με εκτίμηση
 
Ζωγράφου Χρυσούλα
 

Μοιράσου το άρθρο!