Πολιτική

02/02/2016 - 18:54

Ερώτηση Χ. Αθανασίου για τη σύσταση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στο Δήμο Λέσβου.

Ο

Βουλευτής Νομού Λέσβου Χαρ. Αθανασίου κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο με θέμα τη  σύσταση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στο Δήμο Λέσβου.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι με τον Νόμο 3772/2009 «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών και άλλες διατάξεις», προβλέπεται στο άρθρο 2 του εν λόγω Νόμου ότι η κατά τόπον αρμοδιότητα των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών συμπίπτει προς εκείνη του ομώνυμου ή των ομώνυμων προς αυτές Εφετείων. Άλλωστε, έως σήμερα, Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες έχουν συγκροτηθεί  και υπάγονται στα αντίστοιχα Εφετεία.


Με την ίδρυση λοιπόν Εφετείου και στο Βόρειο Αιγαίο, έχει δημιουργηθεί θεσμικά το «υπόβαθρο» ώστε η Μυτιλήνη να διεκδικήσει και να αποκτήσει Ιατροδικαστική Υπηρεσία, η οποία θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (στην ευθύνη του Εφετείου Βορείου Αιγαίου) και θα πληρωθεί από μόνιμο προσωπικό (ιατροδικαστή, νεκροτόμο, διοικητικούς υπαλλήλους κ.λπ.).


Σημειώνεται δε ότι, αυτή τη στιγμή, τη θέση του μοναδικού ιατροδικαστή καλύπτει επικουρικός γιατρός, ο οποίος είναι αναγκασμένος να κάνει ιατροδικαστικές γνωματεύσεις για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Δεδομένου, επομένως, ότι η εν λόγω υπηρεσία προβλέπεται από το υφιστάμενο οργανόγραμμα, καθότι υπάρχει κενή εφετειακή θέση στη Λέσβο και  λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:


α) αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τη σύσταση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στο Δήμο Λέσβου, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, δεδομένου ότι ο όγκος των νεκροψιών/νεκροτομιών είναι τεράστιος και λόγω των προσφυγικών ροών που κατακλύζουν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
β) σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη στελέχωση της προαναφερθείσας Υπηρεσίας.


 

Μοιράσου το άρθρο!