Πολιτική

13/11/2014 - 05:46

Ερώτηση Π. Βογιατζη για τη λειτουργία του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη

Ε

ρώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αργύρη Ντινόπουλο, κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στις νησιωτικές περιοχές μέχρι 50.000 κατοίκους.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 4 συνολικά Βουλευτές.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:

•          ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,

κ. ΑΡΓΥΡΗ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟ

 

ΘΕΜΑ: Κωλύματα διορισμού στο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

 

Σύμφωνα με το άρθρο 77 του Καλλικρατικού Ν. 3852/2010 ως προς το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του ίδιου Νόμου, δηλαδή υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας του Δημοσίου δεν μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα ως συμπαραστάτες του δημότη.

Η διάταξη αυτή ωστόσο, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ίδιου του θεσμού στις μικρότερες και πιο απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας κάτω των 50.000 κατοίκων, καθώς, με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό των κατοίκων, οι δυνατότητες επιλογής ατόμου ευρείας αποδοχής για την εκλογή του στο συγκεκριμένο αξίωμα περιορίζονται σημαντικά.

Επειδή όμως, πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό που καθιερώνει ο Καλλικράτης, ένα θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και στην ουσιαστική ενδυνάμωση αλλά και βελτίωση της άσκησης αυτοδιοικητικής πολιτικής, καθώς μεταξύ άλλων αποσκοπεί και στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, εφαρμογής των νόμων, διασφάλιση της αμεροληψία των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, θα πρέπει η πολιτεία να φροντίσει ο θεσμός αυτός να παραμείνει ενεργός και λειτουργικός για όλα τα μέρη της χώρας.

Με βάση τα παραπάνω,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

 

1.       Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε τροποποίηση των διατάξεων του αρ. 14 του Ν.3852/2010, ώστε να εξαιρεθεί το αξίωμα του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης από τα κωλύματα διορισμού που προβλέπονται στη συγκεκριμένη διάταξη για τις νησιωτικές περιοχές μέχρι 50.000 κατοίκους;

 

Αθήνα, 11/11/2014                                                                                Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

Παύλος Βογιατζής, Ν.Δ., Ν. Λέσβου

Ιωάννης Πανούσης, ΔΗΜ.ΑΡ., Α΄Αθηνών

Ιωάννης Πασχαλίδης, Ν.Δ., Ν. Καβάλας

Αγνή Καλογερή, ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σάμου

Μοιράσου το άρθρο!