Πολιτική

16/01/2012 - 14:56

Ερώτηση Σ. Γαληνού: να μην κλεισουν τελωνεία στο ν. Λέσβο

yle="text-align:justify;">Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΜΟΛΥΒΟΥ, ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Υπονομεύει την οικονομία της Λέσβου, η αποψίλωσή της από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Τα τελωνεία του Μολύβου και της Καλλονής έχουν μείνει χωρίς υπαλλήλους από τον Νοέμβριο του 2011 ενώ από την 1η Φεβρουαρίου του 2012 καταργούνται οι οργανικές θέσεις που υπήρχαν σε αυτά και κατά συνέπεια παύουν να υφίστανται.

Το Υπουργείο Οικονομικών επιδιώκοντας την μείωση του κόστους του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, μέσω της δραστικής μείωσης των τελωνειακών υπαλλήλων, δημιουργεί σημαντικά προσκόμματα στις τοπικές οικονομίες. Τα τελωνεία Μολύβου και Καλλονής εξυπηρετούν τους ψαράδες, τους κατόχους οχημάτων με πινακίδες του εξωτερικού, τις θαλαμηγούς που προσεγγίζουν τους χώρους ευθύνης τους και τα αποστακτήρια που λειτουργούν στην Βόρεια και Δυτική Λέσβο. Το κλείσιμο των δύο τελωνείων προκαλεί δυσανάλογα  μεγάλη ταλαιπωρία.

Με την κατάσταση που ανακύπτει για την χορήγηση αφορολόγητων καυσίμων στους ψαράδες όλης της Λέσβου απαιτείται να μεταβαίνει  τελωνειακός υπάλληλος από την Μυτιλήνη σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού.

Το κλείσιμο των τελωνείων λειτουργεί αποτρεπτικά για ιστιοφόρα και θαλαμηγούς που θέλουν να προσεγγίσουν το λιμάνι στην βόρεια Λέσβο ενώ ταυτόχρονα υπονομεύεται η προσπάθεια να μετατραπεί το λιμάνι της Πέτρας σε πύλη εισόδου.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργηση του τελωνείου στον Αϊ Στράτη είναι προφανώς πολλαπλάσια για την τοπική οικονομία του νησιού.

Η λογική της συρρίκνωσης που πεισματικά ακολουθεί το Υπουργείο Οικονομικών έχει ως αποτέλεσμα, όχι την ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων αλλά την μετακύλιση του κόστους στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Για να εξοικονομηθούν λίγοι πόροι από το Υπουργείο δημιουργείται πολλαπλάσια απώλεια στην τοπική οικονομία της Λέσβου.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε να μην κλείσουν τα τελωνεία Μολύβου, Καλλονής και Αϊ-Στράτη; 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Σπύρος Γαληνός

 

 

Μοιράσου το άρθρο!