Πολιτική

20/12/2010 - 14:15

Ερώτηση Σ.Γαληνού για την ενδεχόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα με την έκθεση των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010, υποδεικνύεται ανάμεσα σε μία σωρεία άλλων μέτρων και η κατάργηση της γεωγραφικής διαφοροποίησης στο επίπεδο του Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Δεδομένου ότι η μόνη γεωγραφική διαφοροποίηση στο επίπεδο του Φ.Π.Α. είναι αυτή που αφορά τον νησιωτικό χώρο καθώς και δεδομένης της εφεκτικότητας που δείχνει η κυβέρνηση στα κελεύσματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η είδηση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση.

Οφείλω δε να υπενθυμίσω, ότι τα χαμηλότερα ποσοστά Φ.Π.Α. στα νησιά πραγματώνουν την συνταγματική επιταγή της νησιωτικότητας και αποσκοπούν να εξισορροπήσουν έστω και στοιχειωδώς το συγκριτικά μεγαλύτερο κόστος που συνεπάγεται η δραστηριοποίηση σε συνθήκες μεγάλης απόστασης και συχνά απομόνωσης από την ηπειρωτική Ελλάδα.  Συνθήκες οι οποίες για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου είναι πράγματι οξυμένες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)    Εάν αληθεύει ότι τα χαμηλότερα ποσοστά του Φ.Π.Α. για τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου τελούν εν κινδύνω; 2)    Τι θα πράξει για να διασφαλίσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί; Ο Ερωτών Βουλευτής Σπύρος Γαληνός

Μοιράσου το άρθρο!