Πολιτική

29/04/2011 - 18:01

Ερώτηση στη Βουλή για τα κοιτάσματα ουρανίου στη Βόρεια Ελλάδα

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Εύα Καϊλή ρωτά την αρμόδια υπουργό εάν έχει το Υπουργείο σαφή εικόνα αναφορικά με τα πραγματικά κοιτάσματα ουρανίου που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια.

Κοιτάσματα ουρανίου 20.000 τόνων υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με την κοινή έκθεση του ΟΟΣΑ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας "Uranium 2009". Από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από το 1949 ως σήμερα από Έλληνες γεωλόγους, ωστόσο, υποστηρίζεται ότι υπάρχουν βεβαιωμένα κοιτάσματα περί των 7000 τόνων ουρανίου.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες αναφορικά με την ύπαρξη ουρανίου, η διασπορά των κύριων κοιτασμάτων εκτείνεται στη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, κυρίως στις Σέρρες, Δράμα, και Καβάλα, ενώ υπάρχουν μικρότερα κοιτάσματα στη Φλώρινα και στη Λέσβο.

«Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων καθώς αυτή επιβεβαιώνεται και από διεθνής οργανισμούς εγνωσμένου κύρους» αναφέρει σε ερώτησή της προς την υπουργό Περιβάλλοντος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Όπως αναφέρει, με ένα πρόχειρο υπολογισμό βασισμένοι αποκλειστικά στην εκτίμηση των Ελλήνων επιστημόνων που έχουν βεβαιώσει κοιτάσματα 7000 τόνων ουρανίου, με σημερινές τιμές τις αγοράς όπου το γραμμάριο ουρανίου κυμαίνεται στα 0,13 δολάρια ΗΠΑ, τότε η εκτιμώμενη απόδοση ανέρχεται στα 91 δις δολάρια.

Η κ. Καϊλή ρωτά την αρμόδια υπουργό εάν έχει το Υπουργείο σαφή εικόνα αναφορικά με τα πραγματικά κοιτάσματα ουρανίου που βρίσκονται στην Ελληνική επικράτεια, καθώς και εάν υπάρχει κάποια έρευνα στη διάθεση του Υπουργείου που να υπολογίζει τον πλούτο των βεβαιωμένων κοιτασμάτων σε σχέση με το κόστος εξόρυξης τους. Καλεί, επίσης, την κ. Μπιρμπίλη να απαντήσει εάν προτίθεται το Υπουργείο να κινηθεί προς περαιτέρω προώθηση του θέματος ώστε η διαδικασία οικονομικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων ουρανίου, εφόσον υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, να γίνει άμεσα.

Μοιράσου το άρθρο!