Πολιτική

30/05/2012 - 11:49

"Εξευτελισμό συζήτησης" και παράνομη απόφαση για αύξηση νερού καταγγέλλει η παράταξη του Π. Πατερέλλη

mg class="aligncenter size-full wp-image-47134" title="p-paterellis" src="/lesvosnews.net/sites/default/files/2012/05/p-paterellis.jpg" alt="" width="540" height="362" />Κατά τη προχθεσινή( 28/05/2012) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, συζητήθηκαν τα θέματα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΛ για τα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης. Η συζήτηση, ο εξευτελισμός της συζήτησης αυτής και όλη η διαδικασία έως και την ψηφοφορία, ήταν τουλάχιστον εξωφρενική και δεν είχε προηγούμενο!!

Λόγω της πρόσκλησης και των Προέδρων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου, είχαμε όλοι την ευκαιρία να ακούσουμε από πρώτο χέρι, από τους άμεσους γνώστες της κατάστασης περί των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης του νησιού, όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και ταλανίζουν τους πάντες. Γεγονός είναι ότι υφίστανται προβλήματα στα δίκτυα (και της ύδρευσης και της αποχέτευσης), στους υφιστάμενους βιολογικούς, στα υδρόμετρα, στην είσπραξη οφειλών. Γεγονός επίσης είναι ότι τα προβλήματα αυτά σε μεγάλο βαθμό κληρονομήθηκαν από τα προηγούμενα έτη και τις προηγούμενες διοικήσεις, όμως σε μεγάλο βαθμό αυξήθηκαν περαιτέρω τα δύο αυτά έτη. Δεν θα επεκταθώ σε αυτό το θέμα, για να μη θεωρηθεί ότι ασκώ «στείρα» αντιπολίτευση. Το σίγουρο είναι όμως, ότι όλοι (Δήμαρχος, Πρόεδρος ΔΕΥΑΛ, δημοτικοί σύμβουλοι στο σύνολό τους) αναγνωρίζουν την ύπαρξη των προβλημάτων αυτών.

Αφού λοιπόν έχουμε ένα τουλάχιστον κοινό σημείο επαφής και συμφωνίας, καλούμαστε (υποτίθεται!!!) να λύσουμε τα προβλήματα αυτά, όχι ως δια μαγείας, ούτε σε μία μέρα, αλλά ξεκινώντας με σοβαρά βήματα και σταθερό ρυθμό από την πρώτη μέρα, προφανώς κάτι έπρεπε να έχει γίνει μέσα σε δύο χρόνια!!! Έστω η καταγραφή επακριβώς των προβλημάτων ανά κατηγορία! Μετά από αυτό, ξεκινά η διαδικασία εξεύρεσης λύσεων σε κάθε κατηγορία προβλήματος. Παραδείγματος χάριν : έπρεπε πρώτ’ απ’ όλα να γίνουν επαφές – δια ζώσης – και συμβούλια με τους τοπικούς προέδρους ανά δημοτική ενότητα για την καταγραφή των προβλημάτων καθώς και να γίνει καταγραφή όλων των υδρομέτρων στη Λέσβο (ενεργών – ανενεργών – ανύπαρκτων σε παράνομες συνδέσεις), από τους υπαλλήλους της ΔΕΥΑΛ και με αδιάσειστα στοιχεία, ώστε να μην εμφανίζονται πρόεδροι κοινοτήτων που τα αμφισβητούν, και καταγραφή και επιβεβαίωση όλων των προβλημάτων στα δίκτυα ώστε να υπάρχει η γνώση καταρχήν της κατάστασης. Έπειτα, έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής προστίμων στους παράνομους, να γίνουν οι μετρήσεις των ενεργών, κλπ. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε άλλωστε από τη γειτονική Λήμνο, που προφανώς είναι πιο οργανωμένοι και πιο σοβαροί από εμάς……..

Σε καμία περίπτωση πάντως, μία εισήγηση με αναφορά στην πρώτη κιόλας παράγραφό της, στην βιωσιμότητα της επιχείρησης, δεν έχει στόχο να επιλύσει τα προβλήματα, αλλά να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την συνέχιση της επιχείρησης – που ούτε αυτό εξασφαλίζει μία πολιτική πρακτική είσπραξης πρόσθετων εσόδων, ιδίως όταν αυτή η εισήγηση όχι απλώς δεν είναι απόλυτα δίκαιη, δεν είναι καθόλου δικαιότερη! Αποδείχθηκε από την συζήτηση, ότι τα λάθη στην εισήγηση ήταν τόσα πολλά που προφανώς και είναι αδύνατο να αποδώσει τα ελάχιστα από τους στόχους της. Λάθος τιμές τελών και παγίων σε ορισμένες ενότητες, λάθος αριθμοί υδρομετρητών και ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα που δεν εντοπίστηκαν.

Όμως η επιμονή της δημοτικής αρχής ότι η κατηγοριοποίηση των κοινοτήτων σε τρεις κλάσεις είναι η πιο δίκαιη, και ότι τελικά στις περισσότερες περιπτώσεις επέρχονται μειώσεις στα τιμολόγια, ήταν η μεγαλύτερη παραπληροφόρηση που έχω ακούσει μέχρι τώρα! Τι διαφορά κάνει η ένταξη στην τρίτη, και άρα χαμηλότερη κλίμακα, όταν η διαφορά του τιμολογίου από την πρώτη κατηγορία σε κατανάλωση έως 100κυβικά είναι μόνο δέκα λεπτά του ευρώ;;;;;;; Και εννοείται ότι οι υπόλοιπες κλάσεις (ανά κυβικό κατανάλωσης) είναι ίδιες ακριβώς ανεξαρτήτως κατηγορίας στην οποία εντάσσεται μία κοινότητα. Και εννοείται ότι την ίδια τιμή θα πληρώνει το οικογενειακό τιμολόγιο και το επαγγελματικό. Και εννοείται ότι την ίδια τιμή θα πληρώνει το δημόσιο, οι εκκλησίες, οι ξενοδόχοι, τα καθαριστήρια, κλπ. Αλλά προβλέφθηκε μειωμένο τιμολόγιο στους πολύτεκνους! Όχι όμως για ανθρώπους με αναπηρίες, άνεργους, ανθρώπους με σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, ακόμη και επιβίωσης! Πού είναι το δικαιότερο της εισήγησης αυτής τελικά;

Ζητείται από τους δημότες πίστωση χρόνου στη ΔΕΥΑΛ, γιατί τα προβλήματα είναι τόσα στις επί μέρους δημοτικές ενότητες που δεν μπορεί να λυθούν άμεσα. Τότε όμως, γιατί βιαστήκαμε και επιχειρήσαμε την επέκταση της ΔΕΥΑ Μυτιλήνης σε όλο το νησί, πριν καν γίνει μία καταγραφή – αναγνώριση του «εχθρικού» εδάφους;;;; Και σε κάθε περίπτωση, να δοθεί πίστωση χρόνου, αλλά να βλέπουμε και κινήσεις προς το καλύτερο, όχι πρώτα απ’ όλα αλλαγή τιμών!! Διότι απλούστατα, εισπρακτικές και μόνο δράσεις, κουκουλώνουν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα το πρόβλημα, και εντός ολίγου χρονικού διαστήματος, πάλι θα συζητούμε για την επιβίωση και τη σωτηρία της ΔΕΥΑΛ.

Αλλά τί να συζητήσεις περαιτέρω για εσφαλμένη επιλογή επίλυσης προβλημάτων, όταν η μόνιμη, η διαρκής και συνεχής επί δύο πλέον έτη απάντηση του κου Δημάρχου όταν του εκτίθενται τα προβλήματα των δημοτών, είναι : «που θα βρω λεφτά; Πείτε μου εσείς;». Όχι κύριε Δήμαρχε, δεν θα σας πει κανείς τίποτα, γιατί αν ο τάδε πρόεδρος τοπικής κοινότητας είχε τη λύση, δεν θα ήταν πρόεδρος αλλά θα βρισκόταν στη θέση σας. Δηλαδή για πόσο πια ακόμα θα ακούμε τα ίδια και τα ίδια; Φτάνει πια με τις διαπιστώσεις! Επί τω έργω, τί ακριβώς κάνετε από την ημέρα εκλογής σας μέχρι σήμερα, για να μπουν σε πορεία επίλυσης κάποια θέματα; Κάνατε τίποτα ή πανικοβληθήκατε και κρυφτήκατε πίσω από τη δυσκολία των καιρών; Δηλαδή είναι οικονομικό ζήτημα το ότι δεν γίνεται είσπραξη των οφειλών; Είναι οικονομικό το ζήτημα της μη επιβολής προστίμων στις παράνομες συνδέσεις; Είναι οικονομικό το ζήτημα της μη λήψης των μετρήσεων σε πολλές δημοτικές ενότητες;

Ό, τι και να πούμε επί του θέματος, το ζήτημα είναι ότι δεν ψηφίστηκε τίποτα τελικά εχθές, και ό, τι ψηφίστηκε θα προσβληθεί άμεσα με προσφυγή (αμέσως μόλις λάβουμε αντίγραφο της απόφασης). Τα όσα συνέβησαν στη χθεσινή ψηφοφορία, δηλαδή η λήψη αποφάσεων για κάθε ενότητα χωριστά, η παράνομη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί ο κος Πετρέλλης, ο τρόπος που λήφθηκαν υπόψη οι ψήφοι των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, και άλλα πολλά, είναι ενδεικτικά του βασιλείου της έλλειψης ίχνους οργανωτικότητας και λογικής της δημοτικής αρχής!

 

Περσεφόνη Σάββα

Δημοτική Σύμβουλος Λέσβου

Παράταξη Λέσβος, Δημιουργική Πορεία

Μοιράσου το άρθρο!