Πολιτική

22/02/2016 - 18:47

Φτωχή η συνάντηση Τσίπρα - αγροτών

Μετά από 5 ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Εφ' όλης της ύλης η συζήτηση με τους αγρότες να κάνουν λόγο για ουσιαστικό διάλογο. Ωστόσο, άγνωστο μένει προς το παρόν στο σύνολό του το περιεχόμενο των απαντήσεων, ενώ εκπρόσωποι της διαπραγματευτικής ομάδας τόνισαν φεύγοντας από το Μαξίμου ότι οι αποφάσεις για τη συνέχεια θα ληφθούν στα μπλόκα.

 
 
Το ασφαλιστικό παραμένει το κρίσιμο ζήτημα και, όπως δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες του Agronews, οι κυβερνητικές προτάσεις δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των αγροτών.
 
«Καμία απάντηση που να απαντά στα πραγματικά ζητήματα που τίθενται από τους εξεγερμένους αγρότες δεν δόθηκε στη συνάντηση», τονίζει στο Agronews εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο των Μικροθηβών που συμμετείχε στη συνάντηση, προβλέποντας ότι και η απάντηση των αγροτών θα είναι αρνητική.
 
Δεν αποσυνδέται εισόδημα από εισφορές
 
Εν τω μεταξύ απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά και αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τους αγρότες.
 
Όπως δήλωσε στο AgroNews εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Μ. Μητσιούδης από το μπλόκο Χαλκηδόνας, «ο πρωθυπουργός μας εξήγησε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα δεν υπάρχει περιθώριο να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Επίσης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ από το φορολογητέο εισόδημα και πως μελλοντικά (χωρίς να διευκρινίζεται πότε και σε ποιο βαθμό) ο συντελεστής φόρου θα ανέλθει στο 22%, αφού στο φορολογητέο θα προστεθούν και ποσά επιδοτήσεων, που λαμβάνουν οι αγρότες».
 
Κουβέντα ελάφρυνσης, σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews, έγινε μόνο για το κόστος παραγωγής, αν και «κάπως αόριστα», όπως δήλωσαν οι αγρότες που συμμετείχαν. 
 
Κατά κάποιες πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται να πρότεινε στους αγρότες να ισχύσουν τρεις κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών με συντελεστές 12%,15% και 20% και μια επιπλέον  προαιρετική με συντελεστή 16% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με παράλληλη αυτονόμηση του ΟΓΑ ως ασφαλιστικού (και όχι μόνο προνοιακού) φορέα των αγροτών μέχρι το 2021.
 
«Έγινε ουσιαστικός διάλογος, αλλά το λόγο πλέον έχουν τα μπλόκα», είπαν μπροστά στις κάμερες εκπρόσωποι των αγροτών. «Είμαστε μακριά από συμφωνία», είπαν κάποιοι ωστόσο μακριά από τις κάμερες.
 
Χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πάρας της μαραθώνιας συνάντησης, οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
 
agronews.gr 

Μοιράσου το άρθρο!