Πολιτική

04/12/2015 - 16:38

Γ. Πάλλης: Θέλουμε δικαιότερους φόρους, και αυτό αποτυπώνεται στο προϋπολογισμό

Β

ασικά σημεία της παρέμβασης του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλη, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

 
«Μετά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που προέκυψε από της συμφωνία του Αυγούστου,  το οποίο διασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο για να σπάσει το σπιράλ θανάτου που έχει επιβληθεί στη χώρα, καλούμαστε να υπερψηφίσουμε το προϋπολογισμό του 2016, τον πρώτο που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, ο οποίος δεν είναι ουδέτερος αλλά έχει κοινωνικό πρόσημο. Είναι δημοσιονομικά ισορροπημένος και δίνει στη κυβέρνηση την δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, υπερβαίνοντας τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης, μιλώντας στην Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
 
Ο Γ. Πάλλης, ανέφερε ότι «το μεσοπρόθεσμο, αφήνει συνολικό δημοσιονομικό χώρο για την επόμενη 5ετία 20 δίς, λεφτά που αντιστοιχούν σε ένα επιπρόσθετο ΕΣΠΑ. Με στοχευμένες περικοπές στις δαπάνες (όπως η μείωση στρατιωτικών δαπανών), χωρίς να επιβάλλει οριζόντιες περικοπές μισθών κ συντάξεων» 
 «Θέλουμε δικαιότερους φόρους, και αυτό αποτυπώνεται στο προϋπολογισμό, στο γεγονός ότι οι άμεσοι φόροι αυξάνονται από 41 στο 44,7% ενώ οι έμμεσοι μειώνονται από 58 στο 55%, ώστε να αγγίζει αυτούς που δεν πλήρωναν…» είπε.
 
Ειδικότερα για την φορολογία των αγροτών τόνισε:
«Γίνετε πολύ κουβέντα για τους συντελεστές φόρου των αγροτών. Υπάρχει ως τώρα αναλογικότητα στη φορολόγηση των αγροτών ή μήπως υπάρχουν αγρότες με μεγάλα εισοδήματα που δεν πλήρωναν όσο έπρεπε να πληρώνουν; 
Είναι η λύση του αγροτικού προβλήματος της χώρας το αφορολόγητο των αγροτών;
Ή πρέπει με δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και την βελτίωση τιμών του παραγωγού, με θεσμικές και συνολικό στρατηγικό επανασχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής, να στοχεύσουμε στο αγροτικό σύστημα και παράλληλα να προστατεύσουμε το εισόδημα των φτωχών αγροτών. Αυτά περιμένουν από εμάς οι αγρότες.» 
 
«Εκεί βασίζεται» συνέχισε «και η αναγκαιότητα του παράλληλου προγράμματος μας, που με δεδομένες τις δεσμεύσεις απέναντι στους θεσμούς, δημιουργεί τις συνθήκες, μέσα από στοχευμένες δράσεις να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή» ενώ ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις δράσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση και τις κατευθύνσεις που υπάρχουν για την στήριξη των ανέργων, την αναβάθμιση και στήριξη των δομών υγείας κα.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό είπε: «…αυτό που θα δείτε στη Λέσβο, που βιώνει την κρίση του προσφυγικού, παράλληλα με την οικονομική κρίση, (είναι ότι..) η πολιτική στάση της κυβέρνησης και των τοπικών κοινωνιών στο προσφυγικό, μας δείχνει (και αποδεικνύει στη πράξη) την αναγκαιότητά του παράλληλου προγράμματος, το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση και πρέπει να λειτουργεί παράλληλα και πέρα από οποιοδήποτε προϋπολογισμό.»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε στην ομιλία του:
«Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι καλούμαστε να υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2016, συλλογικά ως κόμματα αλλά και ατομικά η κάθε μία και ο καθένας από εμάς, 
Και αναρωτιέμαι ως νέος άνθρωπος και νέος βουλευτής, απευθυνόμενος στους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, και κυρίως σε αυτούς που κυβερνούσαν τα προηγούμενα πολλά χρόνια τον τόπο, είναι πολιτική σας επιλογή η καταψήφιση του προϋπολογισμού γιατί εξυπηρετεί άλλα ταξικά συμφέροντα από αυτά που εσείς υπερασπίζεστε; 
Αυτό το κατανοώ!! 
Δεν κατανοώ πολιτικά όμως, μια πολιτική επιλογή που σας  κατατάσσει στους ασυνείδητους της ιστορίας.   Μια επιλογή οπισθοδρόμησης και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων!! 
Εμείς είμαστε εδώ εγγυητές της σταθερότητας και στο πέρασμα του χρόνου όλοι μας θα κριθούμε για τις στάση – τις πράξεις και τις επιλογές μας»
 

Μοιράσου το άρθρο!