Πολιτική

15/07/2011 - 10:23

Γευσιγνωσία με μέλι και μαρμελάδα στο Μουσείο στο Σίγρι

Σαββατοκύριακο γευσιγνωσίας οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουλίου 2011 και ώρα 11:00 – 13:00 στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το Μουσείο μετά την επιτυχημένη εκδήλωση γευσιγνωσίας παραδοσιακών γλυκών κουταλιού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Ιουλίου στο Μουσείο με εντυπωσιακή συμμετοχή και μεγάλο ενδιαφέρον.

Το Σάββατο 16 Ιουλίου η εκδήλωση γευσιγνωσίας θα είναι αφιερωμένη στις μαρμελάδες και το μέλι που παρασκευάζoνται στη Λέσβο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικές διαφορετικές γεύσεις μαρμελάδας που φτιάχνουν με πολύ μεράκι, με ντόπιες πρώτες ύλες και παραδοσιακές συνταγές οι Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί της Λέσβου (Βερίκοκο, Σύκο, Φράουλα, Ακτινίδιο, Καρότο με πορτοκάλι, Πορτοκάλι, Καρότο). Επίσης μπορούν να δοκιμάσουν από τις εξαιρετικής ποιότητας, των πλέον πρωτότυπων συνδυασμών και ιδιαίτερα γευστικών μαρμελέδων της Οικοτεχνίας Παπαγιαννίδη (www.papayiannides.gr) (Φραουλα, Πορτοκάλι & σοκολάτα, Πορτοκάλι-Νεράτζι-Λεμόνι, Φράουλα &  σοκολάτα, Βατόμουρο & ούζο, Ροδάκινο) και εξαιρετικής ποιότητας λεσβιακό μέλι που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής διατροφής από την Εταιρεία Μελόσταγμα Σκαλοχωρίου. Όλα προσφέρονται στους επισκέπτες με ντόπια παξιμαδάκια και φρεσκοψημένο ψωμί.

Την Κυριακή 17 Ιουλίου η εκδήλωση γευσιγνωσίας θα είναι αφιερωμένη στα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού που παρασκευάζουν οι Γυναικείοι Αγροτουριστικοί Συνεταιρισμοί της Λέσβου. Γλυκά του κουταλιού ντοματάκι, μελιτζανάκι, τριφτό κολοκύθι, πορτοκάλι, νεράντζι, νερατζάκι, λεμόνι, σταφύλι, ελιά, κάστανο, καρπούζι, κυδώνι, αντζούρι και πολλές ακόμα γεύσεις θα ταξιδέψουν για μία ακόμα φορά τους επισκέπτες του Μουσείου σε μοναδικά γευστικά μονοπάτια.

Παράλληλα και τις δύο μέρες στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων προβάλλεται το ντοκιμαντέρ «Γεύσεις της Λέσβου».

Οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας πραγματοποιούνται στα πλαίσια της 12ης Γιορτής Αγροτοτουρισμού που οργανώνεται και φέτος από το Μουσείο στο Σίγρι και είναι αφιερωμένες στη Μεσογειακή Δίαιτα που έχει κηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας. Ειδικότερα προβάλλονται τα ποιοτικά επώνυμα τοπικά προϊόντα και η λεσβιακή κουζίνα που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής δίαιτας με ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην διατροφική της αξία όσο και στην πολιτισμική της σημασία καθώς η λεσβιακή  κοινωνία όπως και οι υπόλοιπες μεσογειακές, κατά την ιστορική τους διαδρομή, διαμόρφωσαν ένα ξεχωριστό διατροφικό πολιτισμό με κοινά χαρακτηριστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις γευσιγνωσίας και τη 12η Γιορτή Αγροτουρισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr (Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Δευτέρα-Κυριακή 9.00-18.00).

Μοιράσου το άρθρο!