Πολιτική

12/12/2015 - 11:00

Για την Ερμού Μυτιλήνης ... Σχόλιο - απάντηση Π. Πίτσιου

Μ

ε αφορμή το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας σας για την πεζοδρόμηση της Ερμού και με δεδομένο ότι ως Πρόεδρος της Μυτιλήνης, δέχομαι σε καθημερινή βάση πληθώρα παρεμβάσεων (προφορικών, έγγραφων, τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών) από συνδημότες μας, οι οποίοι εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον και την κατάληξη της προβληματικής αυτής κατάστασης, που χρόνια τώρα ανεπίλυτη απασχολεί την πόλη και τους κατοίκους της, έχω να παρατηρήσω τα εξής, θέτοντας τα πάντα σε μία σειρά:  

·         Οι αποφάσεις των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ερμού, έχουν ληφθεί εδώ και μήνες, μετά από πλείστες όσες διαβουλεύσεις και αφού έχουν ληφθεί υπόψη οι πολλές αντικρουόμενες παράμετροι και απόψεις.

·         Αμιγής πεζόδρομος και σε όλο το μήκος της, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ, εκ της φύσης της και δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής.

·         Είναι και θα είναι, ένας “ημι – πεζόδρομος” (ας μου επιτραπεί η έκφραση), με αρκετές εξαιρέσεις (έχουν κατ’ επανάληψη δημοσιευθεί) σε ορισμένα σημεία της.

·         Οι ειδικές κάρτες διέλευσης των οχημάτων περιοίκων και καταστηματαρχών, έχουν διατεθεί, επίσης εδώ και μήνες.

·         Εκ των πραγμάτων, πάντοτε (ακόμη κι’ όταν είναι ανοιχτή η αγορά), κάποια οχήματα, θα διέρχονται για ευνόητους λόγους, εντελώς νόμιμα. 

Αυτό που πρέπει να γίνει  πριν απ’ όλα τα άλλα, είναι να τοποθετηθεί ΑΜΕΣΑ η σωστή, η σαφής και η απολύτως ευδιάκριτη σήμανση, ώστε στη συνέχεια οι πολίτες να συμμορφώνονται εφαρμόζοντας πλήρως τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και η Τροχαία να επιλαμβάνεται των παραβάσεων Αυτό σημαίνει, ότι σε όλα τα σημεία διασταυρώσεων, πρέπει να τοποθετηθούν οι κατάλληλες πινακίδες και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, τουτέστιν:

Στους παραδρόμους, πινακίδες απαγόρευσης στροφής αριστερά ή δεξιά (αναλόγως) και σε όλες τις εισόδους, πινακίδες “απαγόρευσης διέλευσης”, απαγόρευσης “στάσης – στάθμευσης”, ένδειξης “πεζοδρόμου” και αναγραφής των εξαιρέσεων κατά περίπτωση (εν προκειμένω των “κατόχων καρτών διέλευσης”). 

Ως παράδειγμα και μόνο ειδικής σήμανσης, επισυνάπτω ορισμένες φωτογραφίες από την κεντρική αγορά του Ρεθύμνου, που προσομοιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την Ερμού (υπάρχουν και αρκετές διαφορές, που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν).

Δίνω εξαιρετική βαρύτητα και ιδιαίτερη έμφαση στη λεπτομερώς ορθή σήμανση, η οποία εννοείται θα πρέπει να ακολουθεί και αισθητικούς κανόνες. Η τοποθέτηση ειδικών αψίδων (π.χ. από λουλούδια) σε σημεία εισόδων, καθώς και η φωτεινή σήμανση (άγνωστη μέχρι σήμερα στη Λέσβο), θα βοηθούσε τα μέγιστα στην  καλύτερη εφαρμογή των μέτρων και την ποιοτική αναβάθμιση της αγοράς.

 

Με τιμή,

Πάνος Μιχ. Πίτσιος

Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης

 

Μοιράσου το άρθρο!