Πολιτική

02/08/2016 - 17:06

Για την τιμή του νερού... Στράτος Γεωργούλας

yle="text-align: justify;">Τη Δευτέρα 1η Αυγουστου, έπειτα από πρόταση της Γραμματειας του Άλλου Δρόμου Καλλονής, έγινε κάλεσμα  για ανοικτή συγκέντρωση στο χώρο συμβουλίων του ΚΕΠ Καλλονής, με σκοπό τη συζήτηση με τους πολίτες, για την αύξηση του λογαριασμού του νερού. 

Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν μέλη της τοπικης κοινοτητας  και των τοπικών συμβουλίων Καλλονής και Δαφίων, ο επικεφαλης της παραταξης Στράτος Γεωργούλας καθώς και ο επικεφαλης της παραταξης Αδέσμευτος Συνδυασμος, Στρατος Κυρατζής. 
Επιθυμία μας ήταν η λαική αυτη συγκέντρωση να ειχε γινει πριν τη ψήφιση απο το δημοτικό συμβούλιο στις 2/2/2015 των αυξήσεων των τελών ύδρευσης, που ως παράταξη είχαμε καταψηφίσει και καταγγείλει τοτε και κυρίως γιατι, όπως είχαμε αναφέρει σε ανακοίνωση μας, 
πρόεδροι των κοινοτήτων κλήθηκαν να ψηφισουν χωρίς το θέμα να συζητηθεί προηγουμενως στα τοπικα συμβούλια  τα οποια απαξιώνονται συστηματικά και μετατρέπονται μονο σε  αποδέκτες παραπόνων.
Επειτα απο μία αρκετα επικοδομητικη συζητηση μεταξυ πολιτων και εκλεγμενων συμβουλων, καταληξαμε σε καποια κοινα συμπερασματα και αποφασεις .
Θεωρουμε οτι ο νεος λογαριασμος του νερου ειναι άδικος και καταχρηστικος.
Οι πολιτες καλουνται να πληρωσουν ανεξαρτητως των τ.μ. που καλυπτουν, των μελών οικογενειακου τους ιστου και της καταναλωσης βαση υδρομετρητων,  μία τιμη, κοινη για ολους που δεν ειναι  πραγματικη, αλλα εικονικη και αυθαιρετη (97ευρω για ολους, για καθε ρολοι)
Εξισωνονται μ'αυτον τον τροπο οι μεγαλοι με τους μικρούς καταναλωτές, οι επιχειρησεις με τα νοικοκυρια,τα κλειστα εδω και χρονια σπιτια με τα σπιτια των μόνιμων κατοίκων.
Στην πλειοψηφια μας δεν ειμαστε κακοπληρωτες, θελουμε να πληρωνουμε, ομως  να πληρωνουμε το σωστο,αυτο που μας αναλογει σύμφωνα με την καταναλωση μας.
-Επιθυμουμε λοιπον η εταιρια ΔΕΥΑΛ να επιληφθει και να τοποθετηθουν υδρομετρητες εκει που δεν υπαρχουν, ν'αντικατασταθουν οι σπασμενοι και να υπαρχει προσωπικο που θα καταγραφει την καταναλωση.
-Δεν δεχομαστε το αναγραφομενο ποσο 36,20 ευρω ως Αξια Νερου.Ειναι εικονικο και δεν αντιστοιχει σε μετρηση.Να χρεωθουμε οταν θα υπάρξει βασιμη μετρηση.
-Δεν δεχομαστε τη χρεωση συντηρησης υδρομέτρου 8,40 ευρω, απο τη στιγμη που υπαρχουν σπασμενα ρολογια νερου και ανυπαρκτο προσωπικο να τα καταγραψει.
-Το τελος αποχετευσης (10,86 ευρω) να επιβαρυνει μονο τα νοικοκυρια που ειναι συνδεδεμενα σ'αυτη και οχι εκεινα που εχουν βοθρο.
-Σπιτια που παραμενουν κλειστα, οπου οι ιδιοκτητες εχουν πεθανει και ειναι ακατοικητα δεν μπορει  να επιβαρυνονται με ενα τετοιο λογαριασμο.Επισης υπαρχουν ιδιοκτητες οι οποιοι επισκεπτονται τις ιδιοκτησιες τους για ενα μικρο χρονικο διαστημα και ειναι αδικο να χρεωνονται  οπως ενας μονιμος κατοικος. Στοιχεια για τη διασταυρωση τετοιων περιπτωσεων μπορουμε να αντλησουμε απο τους λογαριασμους της ΔΕΗ και τα Τοπικα Συμβουλια που μπορουν να καταγραψουν τετοια ακινητα.
-Θεωρουμε οτι στους δυσκολους καιρους που διανυουμε-οπου η πλειοψηφια του κοσμου δινει καθημερινη μαχη για την επιβιωση- τα τιμολογια θα πρεπει να χρεωνονται με εισοδηματικα κριτηρια.Να υπαρχει δηλαδη ενα κοινωνικο τιμολογιο το οποιο θα καλυπτει τους ευαλωτους καταναλωτες, τους ανεργους, τους χαμηλοσυνταξιουχους, τις πολυμελεις οικογενειες (και οχι μόνο τα κριτήρια υψίστης απορίας που καλύπτονται απο το πρόγραμμα ΤΕΒΑ)
-Οπως επισης θα πρεπει να δοθει η ευκαιρια στον πολιτη που θελει να πληρωσει και δεν τα  καταφερνει, να κανει ρυθμιση των χρεων του και να μπορει να εξοφλει με δόσεις αν επιθυμει. 
Οι παραπανω προτασεις που αποτελουν τη προταση του Αλλου Δρομου  προς τον Δήμαρχο Λέσβου, συντάχθηκαν σύμφωνα με τις προτάσεις των πολιτων  και συνυπογραφονται απο τον Αδεσμευτο Συνδυασμο. 
 
 
Δημοτική παράταξη "ο Αλλος Δρομος" 
 

Μοιράσου το άρθρο!